Bloc personal,

dijous, 8 de març del 2007

Gaia: ara és massa tard... només ens queda migrar

Avui he llegit a la contraportada de La Vanguardia una entrevista a un científic anglès. Ara no recordo el nom, però deien que era el pare de la teoria de Gaia... que ve a dir que la terra no és només un planeta, sinó que és un ser viu del que tots formem part i com a ser viu s'autorregula.

El titular de l'entrevista venia a dir una cosa així com, "ara és massa tard... només ens queda migrar", i feia referència al canvi climàtic. En l'entrevista, aquest home que té ara 87 anys però que, segons sembla, està molt àgil de cos i ment encara, explica que l'ésser humà ha passat ja set canvis climàtics, i que ara en passarà el vuitè, però aquest últim provocat pel mateix home. Diu que a mitjans d'aquest segle els pols s'hauran desfet ja i que per tant, el nivell del mar haurà pujat, la qual cosa provocarà que a les zones més enganxades al mar, la població haurà de migrar a zones més elevades (l'altre dia per la ràdio vaig sentir que si es desfessin els pols, el nivell del mar pujaria 3 metres... i també deien que com a molt, d'aquí 100 anys només s'hauria desfet la meitat i per tant només pujaria 1,5 m). I no només això, sinó que en les zones més càlides no s'hi podrà estar i la gent buscarà zones més fredes.

Compara l'ésser humà amb una manada de conills que s'ha multiplicat excessivament i que la Gaia, en la búsqueda de l'autorregulació, eliminarà uns quants d'aquest humans-conills.

I que ara ja és massa tard per fer-hi res. Sempre es poden millorar les coses, però "el timoner del vaixell s'ha adormit i ja només ens queda mirar com s'estavella contra les roques". Així que "sálvese quien pueda". En tot cas tampoc és la fi del món.

Tot plegat no té més importància que l'anècdota sinó fos perquè està parlant d'aquí no gaire més de 40 anys... I al que vull arribar és que et fa pensar coses: per exemple, que els alemanys, de sempre, han anat buscant zones templades com Espanya per passar la jubilació o les vacances, i que ara, potser serà al revès... haurem d'anar a Alemanya a viure. Bé a Alemanya potser no, però almenys sí hauríem de començar a canviar el xip que tenim que ens diu que hem de morir allà on neixem, que la movilitat no ens ha de fer tanta por i ens hem d'anar acostumant a migrar... És que fins i tot, si pensem una mica més enllà, hem de canviar la mentalitat de comprar casa en segons quines zones... si d'aquí 50 anys estarà tot inundat, seran diners perduts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada