Bloc personal,

dimarts, 10 de juny del 2008

Petaflop

Byte, bite, kilobite, megabite, terabite... són noms de capacitat de, entre altres coses, discs durs. I igual que hi ha paraules molt tècniques que anem assumint com usuals, n'hi altres que ara mateix ens sonen estranyes però que en poc temps seran normals. I ens poden sonar estranyes perquè no les utilitzem. Per exemple 1 megabite ja sabem el que és: tenim discs durs de 250 MB. En canvi el terabite, com són 1000 MB i ara en comencen a haver-hi és més difícil trobar gent que sàpiga el que és.

Doncs el petaflop igual. Petaflop de fet és un múmero i un número tan difícil d'aconseguir que és insual veure'l. Però la tecnologia avança que dóna gust i ara, just fa pocs dies s'ha aconseguit aquest número: deu elevat a quinze.

La Viquipèdia (en aquest cas concret l'espanyola: Wikipedia) ho explica molt bé: heu de buscar FLOPS.

Flop és una mesura del rendiment dels ordinadors. Del coma flotant (altre concepte que és difícil sentir-ne a parlar). I fins ara, en l'evolució de la velocitat dels ordinadors les paraules "usuals" eren megaFLOPS (MFLOPS, 10 elevat a 6 FLOPS), gigaFLOPS (GFLOPS, 10 elevat a 9 FLOPS), teraFLOPS (TFLOPS, 10 elevat a12 FLOPS)... i ara petaFLOPS (PPFLOPS, 10 elevat a 15 FLOPS).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada