Bloc personal,

diumenge, 15 de maig del 2011

Moby Dick (2010)




[6]

Inconcebible…

A IMDb la sobrevaloren!



IMDb (2,4):
“Una adaptació moderna de la novel·la clàssica en la que el capità d’un submarí d’alta tecnologia i la seva recerca obsessiva de destruir l’enorme balena prehistòrica que el va mutilar”





Títol original de l’entrada:

La pitjor pel·lícula de la història: Moby Dick 2010

El Marc va a la Classe de les Orques a P5. És el nom que van escollir entre tots, a principi de curs, donar-li a la classe. Durant tot el curs li han estat ensenyant tantes coses de les orques que fins i tot jo n'hi ha moltes que desconeixia. Mira si coneix bé les orques que un dia, mentre miràvem dibuixos animats per la tele, sortien uns dolents que segrestaven la filla d'una orca per poder capturar la mare; la mare envestia els dolents i els atacava; i el Marc, quan em preguntava qui era aquella orca i li responia que era la mare, em deia que no, que aquella orca era un mascle perquè tenia l'aleta dorsal d'orca mascle...

El cas és que en una de les nostres "sessions de psicoanálisi" que habitualment se celebren quan ha d'anar fer de ventre i em reclama per parlar (les anomeno així perquè és en aquest moment quan comença a xerrar pels quatre costats i habitualment de temes de gran trascendència, del tipus "en una lluita entre Hulk Aplasta i tots els Gormitis junts, qui guanyaria?") va sorgir el tema de les balenes, que l'apasiona i en té grans coneixements... Jo vaig explicar-li per sobre el mite, narrat en la novel·la de Herman Melville, de Moby Dick.

Quan vaig acabar d'explicar-li les línies argumentals de la història, no va poder esperar-se més a anar a veure Moby Dick a l'ordinador (buscar una cosa a internet, per ell és buscar-la "dins l'ordinador")... i ja ens veus a YouTube buscant Moby Dick. La veritat és que jo recordava la primera (?) pel·lícula de 1956 on el capità Ahab era interpretat per Gregory Peck. Recordo també amb especial emoció el personatge que portava tota la cara tatuada. Imagino que n'hi han hagut moltíssimes, però curiosament n'hi han tres ben "posicionades" almenys als cercadors:
  • Moby Dick (1956) (aquí traduïda per Moby Dick, la ballena blanca)
  • Moby Dick (1998) (estigmatitzada com mini-sèrie per TV amb Patrick Stewart –el capità Jean-Luc Pickard d'Star Trek, la segona sèrie i algunes pel·lícules de la saga– fent de capità Ahab i amb la col·laboració d'un ja més que veterà Gregory Peck interpretant del pare Mapple)
  • i 2010: Moby Dick (2010) (de la que ara parlaré...)

Així doncs volia baixar-me les pel·lícules perquè no era qüestió de veure-les per YouTube. A més, a ell l'interessava sobretot saber com era la balena. I baix poder localitzar la versió de 1998 i la de 2010. La veritat és que el pòster de la de 2010 semblava molt interessant. Així que abans d'ahir al vespre me la vaig veure... i me la vaig veure sencera. Era tant, però tant dolenta, que no vaig poder fer altra cosa que empassar-me-la fins al final.

Només per sobre diré que l'argument és el de la novel·la, però adaptada als temps moderns amb submarins nuclears i armes atòmiques... és que ja amb això hauria d'estar-ne escarmentat perquè ja m'avisaven de què anava... Anotaré aquí algunes barbaritats que he observat:
  • La balena va canviant de tamany en el transcurs de la pel·lícula. Ara fa 50 metres de llargada i ara en fa més de 200...
  • La balena surt totalment de l'aigua i s'arrastra sobre el gel. Després torna a l'aigua.
  • Té la capacitat de, en un moment donat, mantenir-se surant damunt de l'aigua el 100% del cos, sense tenir cap part dintre de l'aigua.
  • És capaç d'amagar-se sota la sorra, com un cranc, en una platja on no hi ha fondària i que els protagonistes caminin sobre ella... una balena de 200 m... sense que se'n donin compte.
  • En la mateixa platja sense fondària, agafa embranzida des del fons del mar en vertical per prendre velocitat i envestir una zodiac.
  • La balena escala literalment una muntanya (un volcà segurament) per una banda i quan està dalt de la muntanya (posem que "només" tingui 500 m. d'alçada la muntanya) es llença a l'aigua... (he llegit a YouTube que és la "balena voladora"; "moby dock la ballena voladora (fail de la pelicula moby dick)", diuen literalment)
  • BONUS: a la protagonista, única supervivent juntament amb Moby Dick, sobreviu a una explosió nuclear, amb fong i tot, de l'illa on estava perquè "corria molt i li va donar temps d'allunyar-se"...


Un recull d'imatges:






El més fotut de tot és que no es pot qualificar ni tan sols d'una pel·lícula de sèrie B, perquè si fos així encara tindria el seu encant... Fins i tot les pel·lícules japoneses de monstres, amb poc pressupost, tenen una mica de coherència... Les pel·lícules de sèrie B, si estan fetes amb una mica de gràcia o enginy, finalment esdevenen pel·lícules de culte. Però això no té nom. És que, llegint els títols de crèdit, hi ha tanta, però tanta gent darrera, que se'm fa estrany com es pot haver comercialitzat una pel·lícula d'aquestes. O sigui que no es tracta d'una pel·lícula de poc pressupost, es tracta d'una aberració amb manca d'un mínim de coherència i sentit comú.

Per cert, es pot veure a YouTube, en mala qualitat, però es veu...: http://www.youtube.com/watch?v=ds5LaKwiW-Y

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada