Bloc personal,

dissabte, 24 de febrer del 2018

Blade Runner 2049 (2017)



Direcció: Denis Villeneuve
Guió: Hampton Fancher, Michael Green, Hampton Fancher (història), Philip K. Dick (novel·la)
Actors: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Jared Leto



[578]

Les comparacions sempre són odioses…



K és un blade runner replicant creat a partir de la bioenginyeria que treballa per la policia de Los Ángeles caçant i retirant models de replicants clandestins més vells. La seva xicota és una noia hologràfica a la que li regala un projector portàtil i la pot portar on va ell.

Investigant en una granja de proteïna (“fabriquen” larves) descobreix un replicant clandestí al que “retira” –literalment el mata i li arrenca l’ull dret on porta la inscripció del model i la referència com a justificant– i just quan marxa descobreix una caixa enterrada que conté l’ossera d’algú mort. Investigant comencen a aparèixer respostes a preguntes que ningú ha fet: era una dona, era replicant i va donar a llum un fill biològic.

La jefa de K li demana trobar aquest fill perquè pot ser clau per la destrucció de la raça humana… Mentrestant K, tot i saber que és un replicant, té records que no sap si són implantats o reals. En els arxius de Wallace, el geni creador de milions de replicants, descobreix que les restes d’ossos són de Rachel, la xicota replicant de la que s’enamora el blade runner “original” de la “pel·lícula bona” Rick Deckard.

A tot això, Wallace, el geni creador de milions de replicants intenta aconseguir tota la informació possible per reproduir el “miracle” que va suposar la creació de vida a partir d’una replicant, i per això té una assistent que no té cap problema en anar-se desfent de tothom qui es posi en el seu camí, sigui la mateixa “jefa” de K o un escuadró d’assassins que volen matar K. Luv, aquesta assistent de Wallace, entra a la morgue de la policia i en roba l’ossera de Rachel matant al que la descobreix.

Mentrestant K torna a la granja i descobreix una data gravada en l’arbre, 10/06/2021 (en anglès 06/10/21), just la mateixa data que apareix en la petita tall de fusta en forma de cavall en un dels seus records. Continua investigant i troba que hi han dos nens amb el mateix ADN, cosa tècnicament impossible. Un nen i una nena. Els dos estaven en un orfanat. L’un va morir i l’altra va desaparèixer. Arriba a la conclusió que un és real i l’altra una clonació.

Buscant respostes troba una noia de la seva edat que és científica i es dedica a crear-los, però quan examina els seus records, amb llàgrimes als ulls li diu que aquells records són reals d’algú. Arriba a l’orfanat on hi han milers de nens treballant per extreure materials valuosos per les colònies dels residus que van deixant en muntanyes de runa i els seus propis records el porten a una caldera on, segons els seus records, hi va amagar de petit un cavallet de fusta… Com més investiga, però sense fer-ho palès, arriba a la conclusió que ell és aquell fill desaparegut.

Investigant el cavallet de fusta hi troba radiació que només pot estar en un lloc. S’hi presenta i troba Rick Deckard. Quan, després de lluitar una bona estona, arriben a tractar-se força bé i s’intercanvien informació. Ningú dels dos ho diu ni treu el tema, però es dona per fet que K és fill de Deckard. En aquest punt intervé Luv una altra vegada, tot buscant el fill desaparegut i segresta Deckard per treure-li informació. Primer el porta davant Wallace, però veient que no pot treure-li la informació que vol tot i fer-li aparèixer una còpia de la Rachel original, després té intenció de portar-lo a les colònies per extreure-li tota la informació.

Mentrestant K és salvat per una colla de replicants que estan disposats a donar llum sobre el “miracle” i recuperar el seu ostracisme. És així com, en el moment que Luv s’emporta Deckard per enviar-lo a les colònies, apareix K envestint els cotxes i, després d’una lluita èpica, acaba definitivament amb Luv. K porta a conèixer el seu fill, que no és tal, sinó una filla, i és la científica creadora de records. K, malferit, mor (o almenys això s’intueix).



I com no podia ser d’una altra manera, en aquesta pel·lícula hi surten perdent. Tot i que, en l’original, vaig necessitar ben bé 4 o 5 visionats al llarg dels anys per entendre tota la trama i en aquesta s’entén gairebé tota des del principi…

Podria haver-la vist en la seva estrena, però la mala qualitat de les còpies disponibles em van fer decidir esperar-me i penso que ha valgut la pena. Tota la pel·lícula té un to velat, mig borrós, però és un borrós amb textura. Si aquest detall es perd, es perd mitja pel·lícula.



IMDb (8,2):
“El descobriment d’un secret amagat de fa molt temps per un jove blade runner el condueix a rastrejar l’ex-blade runner Rick Deckard que ha estat desaparegut durant trenta anys.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada