Bloc personal,

dilluns, 5 de març del 2018

Pitch Black (2000)



Direcció: David Twohy
Guió: Jim Wheat, Ken Wheat
Actors: Vin Diesel, Radha Mitchell, Cole Hauser, Keith David



[584]

Amb els seus però, molt millor del que recordava.



Una nau espacial, que transporta passatge civil d’alt poder adquisitiu per colonitzar altres planetes en estat letàrgic i el pilot automàtic activat, atravesen les restes d’un cometa i moren alguns tripulants inclòs el capità. El pilot automàtic es desactiva i la resta de tripulació desperta. Pilot i copilot intenten aterrar la nau, amb el dilema de si salvar el passatge o perdre’l per no arriscar la seva vida. Finalment la pilot no es desfà del passatge, però en l’aterratge en mor la majoria, inclòs el copilot. Conjuntament amb la tripulació i passatge hi viatja un ex-pilot assassí convicte que aconsegueix escapar, Riddick.

En el planeta on aterren els supervivents que queden són el mateix assassí Ridick, la pilot Fry, un policia –això diu ell–, un musulmà amb tres deixeples que van a la Meca intergalàctica (…), un multimilionari sibarita i un home de color de mitjana edat. A mida que exploren el planeta van coneixent “les normes del joc”. En principi el planeta està il·lumimat per dos sols, fa una calor aberrant i hi ha molt poca aigua. N’han d’aconseguir més.

Es disposen a explorar el planeta i es troben una antiga base minera / geològica. Quan sembla que els sols es ponen, descobreixen que hi ha un tercer sol, per la qual cosa en el planeta no es posa mai el sol. Acaben descobrint que l’únic que mou les maquinàries de que disposen és l’energia solar, doncs mai es fa de nit. Almenys tenen aigua.

Amb la paranoia d’atrapar Riddick, un passatger –l’home de color– mata un altre supervivent per error. Quan es disposa a enterrar-lo el cos desapareix. I poc després el mateix enterrador enmig de sang. Tothom es pensa que és Riddick i, quan aconsegueixen retenir-lo, els avisa que ell serà el menor dels problemes que vindran. Descobreixen que, on han desaparegut el primer cos i l’enterrador, és només una petita entrada a tot un seguit de galeries a l’ombra del sol que alberga una gran quantitat d’alienígenes disposats a cruspir-se’ls a tots.

Descobreixen una nau de salvament amb la que poden sortir del planeta, però necessiten els tancs d’energia de la nau estavellada. Alliberen Riddick perquè els ajudi. Mentrestant un dels nois musulmans mor pels alienígenes quan entra en un dels habitacles que estava a les fosques i per on havien entrat des de galeries soterrànies. Quan descobreixen que el sol no es posa mai, excepte cada 22 anys en que, un eclipsi, deixa el planeta amb un mes de foscor, comencen a afanyar-se amb el ròver solar per transportar les cèl·lules d’energia. L’eclipsi es produeix més ràpid del que es pensaven, es queden de seguida a les fosques i han de transportar els tancs a peu.

En el viatge a peu, envoltats de llum de llanternes, que és l’únic que els salva d’una mort segura, el milionari sibarita mor pels alienígenes i alhora deixa la resta sense llum. Han de fer llum amb llanternes d’alcohol. A tot això, el policia s’ha desenmascarat i s’ha mostrat com el que és, un mercenari drogadicte que no dubte en demanar a Riddick que es desfaci de la resta de supervivents, per poder escapar els dos sans i estalvi. Riddick i el mercenari lluiten fins que el mercenari surt momentàniament de la llum i despareix en la foscor.

Comença a ploure. Les llanternes d’alcohol s’apaguen. Un altre noi musulmà desapareix. Es refugien dins una cova, mentre Riddick porta els tancs d’energia a la nau. Quan està a la nau s’ho repensa i sembla estar disposat a marxar tot sol. La pilot Fry s’hi presenta i l’atura. Demana que l’ajudi a rescatar els altres supervivents. Finalment Riddick accedeix.

Tornen a la cova, rescaten el musulmà i el noi que quedava –que al final era una noia, tenia la regla i, amb “la sang”, estava cridant, sense saber-ho, l’atenció dels alienígenes– i els porten cap la nau. Riddick es queda aïllat, però ha descobert que els alienígenes tenen un punt cec. Gràcies a això se n’ha escapat, però ha quedat malferit. La pilot Fry el ve a ajudar i mor.

Riddick puja a la nau, fregeix uns quants alienígenes i escapen del planeta. “Colorín, colorado, este cuento se ha acabado”.



Sempre l’he tingut per una pel·líucula “normal”, més aviat mediocre, però, vista amb el temps, és més bona del que recordava. Sembla una recepta de cuina: amb tots els ingredients és difícil que et surti alguna cosa dolenta.



IMDb (7,1):
“Una nau de transport comercial i la seva tripulació s’han perdut en un planeta ple de criatures sanguinàries que només surten de nit. Un eclipsi, que els deixarà un mes a les fosques, està a punt de produir-se.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada