Bloc personal,

dilluns, 18 de juny del 2018

Black Panther (2018)

[608]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Ryan Coogler
Guió: Ryan Coogler, Joe Robert Cole
Actors: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o

[ Acció, aventura, ciència ficció ] 2h 14min

Sinopsi

IMDb (7,5):
“T’Challa es proclama rei de Wakanda després de la mort del seu pare, en la nació africana aïllada, però tecnològicament avançada i s’ha d’enfrontar amb un malvat molt vengatiu que va ser víctima, en la seva infància, d’un error del pare T’Challa.”

Crítica

Està bé, però no mata…

El de sempre… En principi no n’esperava res d’especial, però van començar a parlar-ne tant bé, que, finalment, m’esperava molt més. Expectatives massa altes, encara que, realment, està bé, però hi ha trossos que em sobren i hi ha un abús dels efectes digitals.

Resum (amb espòilers)

Abans de l’aparició de l’home sobre la terra, a Wakanda, enmig de l’Àfrica negra, va caure un meteorit de vibrani que va modificar l’entorn, incloent plantes i animals. A la zona, cinc tribus africanes lluiten entre sí per aconseguir el vibrani, fins que, per indicació d’una deïtat en forma de pantera negra, un guerrer ingereix l’interior d’un flor blavosa en forma de cor i adquireix habilitats sobrehumanes convertint-se en el primer Black Panther, rei de Wakanda, unint totes les tribus –excepte la Jabari– per formar la nació de Wakanda. Durant segles, els habitants de Wakanda han anat utilitzant el vibranium per desenvolupar una tecnologia infinitament molt més avançada que la coneguda dels occidentals i han aconseguit aïllar-se de la resta del món, mitjançant tecnologia d’ocultació, al mateix temps que es feien passar per un país del tercer món.

L’any 1992, el rei T’Chaka visita el seu germà que està als EE.UU. i l’acusa d’informar a un traficant d’armes del mercat negre per robar el vibranium de Wakanda. El que, en aquell moment, era el soci del germà del rei, és en realitat un agent infiltrat de Wakanda i qui acaba revelant la traició. En assabentar-se, el germà del rei treu una arma i es disposa a matar l’agent, però el rei en persona acaba matant el seu propi germà i fuig tot i saber que el seu germà havia tingut un fill amb una noia de la que s’havia enamorat.

A dia d’avui, després que el rei T’Chaka hagi mort a Captain America: A Civil War (2016) en un atemptat a l’ONU, ha de ser escollit el seu successor. El fill del rei, T’Challa torna a Wakanda, però abans, ell i Okoye, la líder de la guàrdia reial Dora Milaje –composta únicament per dones guerreres–, aborten una missió secreta de Nakia –ex-parella de T’Challa– perquè pugui assistir a la cerimònia de coronació, juntament amb la seva mare Ramando i la seva germana petita Shuri –experta en les últimes tecnologies desenvolupades a Wakanda–. A la cerimònia, el líder de la tribu “dissident” Jabari desafia T’Challa per la corona, però acaba perdent, tot i que, rendint-se, salva la vida.

Mentrestant, el traficant d’armes que ja va aconseguir el vibranium fa molts anys, roba un artefacte de Wakanda exposat en un museu i la parella d’Okoye (la guerrera de la guàrdia reial), W’Kabi, líder d’una altra tribu que es dediquen al pastoreig de rinoceronts, li demana al rei que porti a Wakanda el traficant per respondre dels seus crims. Així doncs, el rei, la seva guardaespatlles i Nakia –l’ex-xicota– viatgen a Corea del Sud on el traficant planeja vendre l’artefacte a un agent de la CIA que el rei ja havia conegut a Captain America: A Civil War (2016) i encara no sospita res de l’existència de la Wakanda tecnològicament avançada. Entre trets creuats, el traficant intenta fugir, però finalment és atrapat pel rei, tot i que, finalment, ha d’entregar-lo a l’agent de la CIA. Mentre l’estan interrogant, el traficant li explica a l’agent el desenvolupament tecnològicament avançat de Wakanda que no s’acaba de creure. Els amics del traficant el rescaten i fereixen greument l’agent quan volia protegir Nakia. En comptes de perseguir el traficant, el rei decideix tornar a Wakanda per salvar-li la vida a l’agent amb la seva tecnologia.

Mentre la germana petita del rei cura l’agent, T’Challa s’assabenta de la veritat amagada fins aquell moment en la que el seu pare va matar el seu propi germà i va deixar abandonat el seu fill. Aquest fill va créixer ple d’odi i rancúnia contra Wakanda i es va convertir en una arma d’assassinar del govern nord-americà per desestabilitzar païssos, adoptant el nom de Killmonger. Al mateix temps, Killmonger, que és qui ha ajudat al traficant a sortir de la presó, l’assassina i porta el seu cos a Wakanda per acabar revelant la seva identitat i reclamar el tron. Killmonger desafia T’Challa al combat ritual, on acaba matant Zuri (l’agent de Wakanda que el seu pare va estar a punt de matar i raó per la qual va morir en mans del seu propi germà), i derrota T’Challa tot llençant-lo per una cascada. Killmonger ingereix la flor en forma de cor i ordena incinerar la resta, però Nakia té temps de salvar-ne una, al mateix temps que fuig amb la mare del rei i la germana petita a refugiar-se amb la tribu Jabari.

Killmonger es disposa a compartir la tecnologia de Wakanda –de fet, només les armes– amb la resta del món oprimit i acabar, segons ell, amb les desigualtats. Quan Nakia, la mare i la germana del rei arriben a la tribu Jabari a demanar-los ajuda, es troben amb el rei que no està mort com tothom es pensava, sinó en estat de coma, després que els Jabari el salvessin del riu. Finalment li donen la flor en forma de cor al rei, el reviuen i T’Challa torna per lluitar novament contra Killmonger i evitar l’enviament d’armes. L’agent de la CIA, assessorat per la germana petita del rei, pilota una nau hologràfica per abatre les naus amb armes, mentre el rei lluita contra Killmonger –tots dos amb vestits Black Panther– i algunes tribus combaten entre elles depenent del posicionament que acaben prenent en el desenllaç final. Okoye, finalment, es rebel·la contra Killmonger, tot i ser el seu rei, per les males intencions que demostra, però la seva parella, W’Kabi, el líder pastorejador de rinoceronts, fa costat a Killmonger i acaben lluitant entre ells. Quan sembla que està tot perdut, els Jabari arriben per ajudar i W’Kabi acaba rendint-se. Per la seva part T’Challa ha ferit de mort a Killmonger i, tot oferir salvar-li la vida, aquest prefereix morir, abans que viure empressonat.

Acabada la batalla, el rei vol canviar la manera d’actuar del seu pare amagant-se del món i ofereix els seus coneixements a la resta del món, revelant la veritat sobre Wakanda. En una escena post-crèdit, la germana petita del rei ajuda a Bucky Barnes –soci del Capità Amèrica– a recuperar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada