Bloc personal,

diumenge, 22 de juliol del 2018

Drácula de Bram Stoker (1992) (Dracula)

[620]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Francis Ford Coppola
Guió: Bram Stoker (novel·la), James V. Hart
Actors: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves

[ Terror ] 2h 8min

Sinopsi

IMDb (7,5):
“La venerada història del vampir comte Dràcula arriba a Anglaterra per seduir a la seva promesa de l’advocat Jonathan Harker, Mina Murray, i causar estralls a la terra estrangera.”

Crítica

El de Bram Stoker no… si de cas, el de Francis Ford Coppola.

Potser sí és, de totes les que s‘havien fet fins el moment, la història que més s’acostava a la novel·la original de Bram Stoker, però pel que jo recordo, dels pocs llibres que he llegit va ser aquesta novel·la i hi han massa “llicències poètiques” com per etiquetar-la com el Dràcula de Bram Stoker.

Resum (amb espòilers)

L’any 1462, Vlad Dràcula, membre de l’Ordre del Drac, torna d’una victòria contra els turcs per retrobar-se amb la seva esposa, Elisabeta, i es troba que s’ha suïcidat després de rebre un fals informe de la seva mort. El sacerdot procedeix a dir-li que l’ànima de la seva dona està condemnada per cometre suïcidi. Enfurismat, Dràcula destroça la capella i renuncia a la seva fe, declarant que s’alçarà de la tomba per recuperar Elisabeta amb tots els poders de la foscor. A continuació, apunyala la creu de pedra de la capella amb la seva espasa i beu la sang que surt d’ella.

El 1897, el procurador Jonathan Harker, recentment qualificat, ha de portar el compte d’un client de Transilvània anomenat Dràcula, després del seu col·lega Renfield s’ha tornat boig. Jonathan viatja a Transilvània per organitzar les adquisicions immobiliàries de Dràcula a Londres, inclosa l’Abadia de Carfax. Jonathan es troba amb Dràcula, que descobreix una foto de la promesa d’Harker, Mina i creu que ella és la reencarnació d’Elisabeta. Dràcula deixa que Jonathan sigui atacat i alimentat per les seves núvies, mentre navega a Anglaterra amb caixes de la terra transilvànica nadiva fins arribar a l’Abadia de Carfax. La seva arribada és anunciada pels desvaris de Renfield, ara internat al manicomi del Dr. Jack Seward.

A Londres, Dràcula apareix com una criatura de tipus llop enmig d’una tempesta ferotge i sedueix hipnòticament i després mossega a Lucy Westenra, amiga de Mina amb qui es queda mentre que Jonathan està a Transilvània. El deteriorament de la salut i els canvis de comportament de Lucy provoca que els seus expretendents Quincey Morris i el Dr. Seward, juntament amb el seu promès, Arthur Holmwood, truquin al Dr. Abraham Van Helsing, que reconeix a Lucy com a víctima d’un vampir. Dràcula, que apareix jove i guapo durant la llum del dia, es reuneix i encanta a Mina. Quan Mina rep una carta de Jonathan, que ha escapat del castell i es recupera en un convent, viatja a Romania per casar-se amb ell. En la seva fúria, Dràcula transforma Lucy en un vampir. Van Helsing, Holmwood, Seward i Morris maten a la no-morta Lucy la nit següent.

Dsprés que Jonathan i Mina tornin a Londres, Jonathan i Van Helsing porten als altres a l’Abadia de Carfax, on destrueixen les caixes de terra del comte. Dràcula entra a l’asil, on mata a Renfield per advertir a Mina de la seva presència. Visita a Mina, que es queda en l’habitació de Seward al manicomi entre els altres persegueixen Dràcula, i confessa que va assassinar a Lucy i ha estat aterroritzant als amics de Mina. Confós i enutjat, Mina admet que encara l’estima i recorda la seva vida anterior com Elisabeta. Després d’insistir-hi molt, ella, Dràcula comença a transformar-la en un vampir. Els caçadors irrompren a l’habitació i Drácula declara a Mina com la seva núvia abans d’escapar. Mentre Mina canvia, Van Helsing la hipnotitza i aprèn a través de la seva connexió amb Dràcula que està navegant a casa en la seva última caixa restant. Els caçadors parteixen a Varna per interceptar-lo, però Dràcula llegeix la ment de Mina i els evadeix. Els caçadors se separen; Van Helsing i Mina viatgen pel passatge de Borgo al castell, mentre que els altres intenten aturar els gitanos que transporten el comte.

A la nit, Van Helsing i Mina són abordats per les núvies de Dràcula. Inicialment, espanten a Mina, però eventualment sucumbeix als seus cants i intenta seduir a Van Helsing. Abans que Mina pugui alimentar-se de la seva sang, Van Helsing col·loca una oblea de comunió al front, deixant una empremta. Els envolta amb un anell de foc per protegir-los de les núvies, després entra al castell i les decapita al matí següent. A mesura que s’apropa la posta de sol, el cotxe de Dràcula arriba al castell, perseguit pels caçadors. Comença una baralla entre els caçadors i els gitanos. Morris és apunyalat a la part posterior durant la baralla i al capvespre Dràcula surt del seu taüt. Harker li talla la gola mentre un Morris ferit l’apunyala al cor amb un matxet. A mesura que Dràcula agonitza, Mina s’arrossega en la seva defensa. Holmwood intenta atacar, però Van Helsing i Harker li permeten retirar-se amb el comte. Morris mor de la ferida, envoltat dels seus amics.

A la capella on va renunciar a la seva fe, Dràcula es troba morint en una antiga forma demoníaca. Comparteixen un petó a mesura que les espelmes que adornen la capella s’il·luminen i la creu s’arregla per ella mateixa. Dràcula es converteix de nou en jove i li demana a Mina que li doni la pau. Mina empeny el ganivet a través del cor i, com ell finalment mor, la marca al front es desapareix mentre s’aixeca la maledicció de Dràcula. Ella la decapita i mira cap al fresc de Vlad i Elisabeta que s’apropen al cel, reunits al final.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada