Bloc personal,

divendres, 20 de juliol del 2018

La caja de Pandora (1929) (Die Büchse der Pandora)

[618]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Georg Wilhelm Pabst
Guió: Frank Wedekind, Ladislaus Vajda
Actors: Louise Brooks, Fritz Kortner, Francis Lederer

[ Crim, drama, romanç ] 1h 49min

Sinopsi

IMDb (8,0):
“Ascens i inevitable caiguda d’una dona amoral però amb ingeni, amb un insultant erotisme que inspira la luxúria i la violència dels que l’envolten.”

Crítica

Impressionisme alemany “on fire”…

Grata i boníssima sorpresa la que m’he trobat amb aquest pel·liculot de 1929, només set anys després de Nosferatu (1922) o dos després de Metropolis (1927). Sens dubte, quan no hi havia ni àudio (a EE.UU. ja fa temps que n’estaven fent… era el moment de transició) ni molt menys color, a Europa es feien unes pel·lícules sorprenentment ben fetes i ben parides, sí senyor! A més, jo diria que he vist una vesió extesa perquè la versió que jo he vist ha durat més de dues hores (2h 12min).

Resum (amb espòilers)

Lulú (Louise Brooks) és l’amant d’un editor de premsa de mitjana edat, el doctor Ludwig Schön (Fritz Kortner). Un dia apareix un vell, el seu “primer mecenes”, Schigolch (Carl Goetz), a la porta del seu apartament. No obstant això, quan el doctor també arriba, ella ha de fer amagar-se a Schigolch a la terrassa. El doctor li fa saber a Lulú que es casarà amb Charlotte von Zarnikow, la filla del ministre de l’Interior. Lulú intenta fer-li que canviï de ment, però quan descobreix l’home gran amagat, acaba marxant. El vell presenta Lulú a Rodrigo Quast i vol que s’uneixi al seu nou espectacle de trapezi.

L’endemà, Lulú va a veure al seu millor amic Alwa que, a la vegada, és el fill del doctor. Aquest està molt disgustat de veure-la, però té la idea de convertir en l’estrella de la producció musical del seu fill a Lulú per treure-se-la del mig. No obstant això, el doctor comet l’error de portar la seva promesa a veure la revista. Quan Lulu es nega a actuar davant de la seva rival, el doctor la trasllada a una sala d’emmagatzematge per intentar persuadir-la d’una altra manera, però ella el sedueix i la promesa del doctor els troba abraçats.

Un enfonsat doctor es resigna a casar-se amb Lulu. Tot i que la recepció del casament està en marxa, està disgustat de trobar a Lulu “jugant” amb el senyor gran i el trapezista a la cambra de matrimoni. Ell agafa la seva pistola i amenaça amb disparar als homes, però Lulu li diu que Schigolch és el seu pare! Així poden escapar Schigolch i Quast. Una vegada que estan sols, Schön insta la seva nova esposa a prendre la pistola i disparar-se a si mateixa. Quan Lulu es nega, la pistola es dispara en la lluita que segueix i el doctor és mort.

En el seu judici d’assassinat, Lulu és condemnada a cinc anys per homicidi. No obstant això, Schigolch i Quast desencadenen una alarma contra incendis i l’esperen en la confusió. Quan Alwa la troba a la casa de Schön, confessa els seus sentiments per ella i decideixen fugir del país. La comtessa Augusta Geschwitz, que també està enamorada de Lulu, deixa que el fugitiu faci ús del seu passaport. Al tren, Lulu és reconeguda per un altre passatger, Marquis Casti-Piani i li fa xantatge a canvi del seu silenci. També suggereix un lloc amagatall, un vaixell utilitzat com un joc d’apostes il·legals.

Tanmateix, després de diversos mesos, Casti-Piani ven a Lulu a un egipci per al seu bordell i Quast li fa també xantatge a Lulu per finançar el seu nou espectacle. Desesperada per aconseguir diners per pagar-los, li demana a Alwa fer trampes a les cartes, però el sorprenen. Lulu demana ajuda a Schigolch. S’emporta a la comtessa al camarot per atraure a Quast, on el mata. Schigolch, Lulu i Alwa fugen.

Acaben vivint en dolentíssimes condicions en unes golfes a Londres. A la vigília de Nadal, conduïda a la prostitució, Lulú té la desgràcia d’agafar, com a primer client, a Jack el desbulledador. Tot i que ell avisa que no té diners, li agrada i el convida a casa seva de totes maneres. Schigolch treu a Alwa de les golfes abans de creuar-se al replà. Jack, primer, llença el ganivet. A l’interior, però, veu un altre ganivet sobre la taula i no pot resistir-se als seus impulsos. Sense adonar-se del destí final de Lulú, Alwa deserta i s’uneix a una cercavila de l’Exèrcit de Salvació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada