Bloc personal,

dissabte, 28 de juliol del 2018

The Bridge on the River Kwai (1957)

[622]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: David Lean
Guió: Pierre Boulle (novel·la), Carl Foreman, Michael Wilson
Actors: William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins

[ Aventura, drama, guerra ] 2h 41min

Sinopsi

IMDb (8,2):
“Després de marcar les seves diferències amb un comandant del campament japonès, un coronel britànic col·labora per supervisar la construcció per part dels seus homes d’un pont ferroviari per als seus captors, tot i que obliga a un pla dels aliats per tal de destruir-lo.”

Crítica

No la recordava ben bé així…

És a dir, la part final de la pel·lícula, el fet de volar el pont, sí, però tota la trama prèvia, la lluita personal entre el coronel japonès Saito i el coronel britànic Nicholson, que justament és el gruix de la pel·lícula, no el recordava pas. En qualsevol cas, una obra mestra d’aquestes que ja no es fan, es miri com es miri. Un clàssic… que acabaria postil·lant el Sergi Pàmies.

Resum (amb espòilers)

A principis de 1943, els presos de guerra britànics arriben amb tren a un campament de presó japonès a Birmània. El comandant, el coronel Saito, els informa que tots els presoners, independentment del rang, treballaran en la construcció d’un pont ferroviari sobre el riu Kwai que connectarà Bangkok i Rangoon. L’oficial britànic, el tinent coronel Nicholson, informa a Saito que les convencions de Ginebra eximeixen els oficials del treball manual. Més tard, Nicholson prohibeix els intents d’escapament perquè se’ls ha ordenat la seva rendició i s’escapen pot ser vist com un desafiament a les ordres.

A l’assemblea del matí, Nicholson demana als seus oficials que no es moguin quan els homes enrolats marxen a treballar. Saito amenaça amb afusejar-los, però Nicholson es nega a retrocedir. Quan el major Clipton, l’oficial mèdic britànic, adverteix a Saito que hi ha massa testimonis per a que s’escapi d’un assassinat, Saito deixa als oficials de peu tot el dia en una intensa calor. Aquella mateixa tarda, els oficials el col·loquen en una barraca de càstig, mentre que Nicholson està tancat en una caixa de ferro, “el forn”.

Mentrestant, tres presoners intenten escapar. Dos són morts a trets, però el comandant americà Shears s’escapa, encara que mal ferit. Es troba un poble d’indígenes que el curen i després l’ajuden a sortir en barca.
Mentrestant, els presoners treballen el menys possible i sabotegen el que poden. Si Saito no compleix amb el seu termini, es veurà obligat a suïcidar-se pel ritual. Desesperat, utilitza l’aniversari de la victòria japonesa a la guerra russo-japonesa com una excusa per treure el coronel de la gàbia i anuncia una amnistia general, alliberant a Nicholson i als seus oficials eximint-los del treball manual.

Nicholson està sorprès per la mala feina feta pels seus homes. Sobre les protestes d’alguns dels seus oficials, ordena al capità Reeves i el major Hughes que dissenyin i construeixin un pont adequat per mantenir la moral dels seus homes. Com que els enginyers japonesos havien triat un lloc amb cimentació flonja, la construcció original queda abandonada i comencen un nou pont més avall sobre roca.

Shears, l’americà que va poder escapar, està gaudint de la seva estada a Ceilan quan un capità britànic el convida a unir-se a una missió per destruir el pont abans de completar-se. Shears està tan espantat, que confessa que no és un oficial; en va suplantar un, esperant un millor tracte dels japonesos. Warden respon que ja ho sabia i que l’armada nord-americana va acceptar transferir-lo als britànics per evitar-ne la vergonya. Al adonar-se que no té cap opció, “s’ofereix” voluntari.

Mentrestant, Nicholson esperona els seus homes per completar el pont a temps. Per a ell, la seva finalització exemplificarà l’enginy i el dur treball de l’exèrcit britànic molt després de l’acabament de la guerra. Quan demana que els seus homòlegs japonesos hi col·laborin, un derrotat Saito respon que ja ha donat l’ordre. Clipton expressa seriosos dubtes sobre el coratge dels esforços del coronel Nicholson per construir el pont per demostrar la seva superioritat davant els japonesos.

Un grup d’elit de quatre homes, inclòs Shears, salta en paracaigudes per arribar al pont i destruir-lo, tot i que un és mort en l’aterratge. Més tard, Warden és ferit en una trobada amb una patrulla japonesa i ha de ser transportat en una llitera improvitzada. Ell, Shears i el tinent canadenc Joyce arriben al riu a temps amb l’ajuda de les dones siameses portadores i el cap del poble, Khun Yai. Aprofitant la nit, col·loquen els explosius plàstics a les torres del pont per sota de la línia d’aigua.

Un tren amb importants dignataris i soldats està programat per ser el primer a creuar el pont l’endemà, així que esperen a destruir-los a la vegada. No obstant això, al matí, el nivell d’aigua ha caigut, exposant el cable que connecta els explosius amb el detonador. Nicholson veu el cable i li crida l’atenció a Saito. A mesura que s’apropa el tren, es precipiten a la vora del riu per investigar.

Joyce, el que ha de fer accionar el detonador, és descobert i mata Saito. Nicholson crida perquè l’ajudin, mentre intenta impedir que Joyce arribi al detonador. Quan Joyce és mortalment ferit per un tret japonès, Shears neda pel riu, però també és disparat. Reconeixent a Shears moribund, Nicholson exclama: "Què he fet?" El capità britànic ferit i planificador del pla, des de la distància acomponyat per les portadores siameses, dispara un morter ferint a Nicholson. El coronel moribund s’acosta cap al detonador i cau sobre ell amb el temps just de volar el pont i enviar el tren cap al riu que hi ha a sota. El capità es dirigeix ​​cap als únics supervivents de la incursió comuna, les portadores siameses i demana perdó per haver de matar a Joyce i Shears, i llança el morter disgustat i es prepara per sortir. Clipton, observant la carnisseria, sacseja el cap murmurant: “La bogeria, la bogeria!”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada