Bloc personal,

dilluns, 13 d’agost del 2018

Gunfight at the O.K. Corral (1957)

[633]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: John Sturgesnistes
Guió: Leon Uris, George Scullin
Actors: Burt Lancaster, Kirk Douglas, Rhonda Fleming

[ Biografia, drama, western ] 2h 2min

Sinopsi

IMDb (7,2):
“El sherif Wyatt Earp i el buscavides Doc Holliday formen una aliança poc probable que culmina amb la seva participació en el mític dol a l’O.K. Corral.”

Crítica

Del milloret que s’ha fet mai en western.

El que no sabia pas és que en anglès tenia aquest nom tant estrambòtic… encara que, si escoltes els primers compasos de la cançó del principi i del final, entens el perquè. “Duelo de titanes“ és com sempre l’hem conegut aquí i, més recentment, en una de les últimes versions, que tampoc ha estat gens malament, “Tombstone” (1993).

Resum (amb espòilers)

A Fort Griffin, Texas, Ed Bailey ve buscant venjar la mort del seu germà a mans del pistoler John H. “Doc” Holliday. En veure’l en un bar, la noia de Holliday, Kate Fisher, torna a l’habitació de Holliday, on els dos discuteixen, mentre que Holliday va llençant els ganivets a la porta, a prop d’ella, una vegada que nomena la famosa família de Holliday. Al mateix temps, el conegut sherif Wyatt Earp arriba a Fort Griffin pensant que podrà detenir a Ike Clanton i Johnny Ringo, però es descobreix que el sheriff local, Cotton Wilson, els va alliberar malgrat els mandats pendents per arrestar-los. Holliday mata a Bailey clavant-li un ganivet quan Bailey intenta disparar-li per l’esquena. Holliday és arrestat per assassinat, encara que Wyatt i Kate li permeten escapar d’una multitud que el vol linxar.

A Dodge City, Kansas, Wyatt s’assabenta que Holliday i Kate estan a la ciutat. Holliday li diu que no té diners, així que Wyatt li permet quedar-se si promet no lluitar mentre està a la ciutat. Mentrestant, la bella jugadora Laura Denbow és detinguda per jugar a les cartes, ja que les dones no poden jugar. És alliberada i autoritzada a jugar a les sales laterals del saló. Wyatt es veu obligat a demanar ajuda a Holliday perquè un lladre d’un banc mata un caixer i els altres ajudants de Wyatt es troben en una posició d’atrapar a un altre fugitiu. Els lladres de banc intenten emboscar a Wyatt fora de la ciutat, però són morts per Wyatt i Holliday.

De tornada a Dodge City, Holliday s’assabenta que Kate l’ha deixat per a Ringo. Holliday es nega fermament a lluitar contra ell. Xangai Pierce i els seus esbirros viatgen a la ciutat i ataquen un saló de ball, però Wyatt i Holliday mantenen els homes i destensen la situació. Quan Ringo intenta intervenir, Holliday li dispara al braç. Holliday torna a la seva habitació i Kate l’espera, però ell es nega a recuperar-la. Ell jura que la veurà morta. A hores d’ara, Wyatt i Laura s’han enamorat, però quan rep una carta del seu germà, Virgil, demanant-li que vingui a ajudar-lo a Tombstone, Arizona, ella es nega a acompanyar-la a menys que canviï. Holliday es troba amb Wyatt pel camí i els dos es dirigeixen cap a Tombstone.

A Tombstone, Wyatt descobreix que Ike Clanton intenta manar milers de caps de bestiar mexicà robat, però no pot mentre els germans Earps controlin l’estació de tren de Tombstone. Morgan Earp critica l’associació del seu germà amb Holliday, però Wyatt insisteix que el pistoler és benvingut a Tombstone mentre no tingui problemes. Cotton, el xèrif del comtat de Fort Griffin, ofereix a Wyatt un suborn de 20.000 dòlars si permet que el bestiar robat sigui enviat, però Wyatt es nega. Es dirigeix ​​al ranxo de Clanton, tornant al jove Billy Clanton a la seva mare després de trobar-lo borratxo. Wyatt informa a Ike que ha estat nomenat mariscal dels EUA i té autoritat legal a tots els comtats dels Estats Units. No hi ha cap recurs, els Clantons decideixen emboscar a Wyatt mentre fa les seves rondes nocturnes, però maten al seu germà menor James Earp per error.

L’endemà, Ike i cinc dels seus ajudants van a Tombstone per enfrontar-se contra els Earps a l’O.K. Corral. Holliday, que està malalt de tuberculosi, s’uneix a ells. Tot i que Virgil i Morgan són ferits en el tiroteig, els sis de la banda de Clanton mots, incloent a Billy, que se li dona la possibilitat de rendir-se, però es nega. Després de la baralla, Wyatt s’uneix a Holliday per a una beguda final abans de dirigir-se a Califòrnia per trobar-se amb Laura, com li va prometre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada