Bloc personal,

dimecres, 29 d’agost del 2018

Operación Pacífico (1959) (Operation Petticoat)

[637]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Blake Edwards
Guió: Stanley Shapiro, Maurice Richlin
Actors: Cary Grant, Tony Curtis, Joan O'Brien

[ Comèdia, romanç, guerra ] 2h 4min

Sinopsi

IMDb (valoració):
“Durant la Segona Guerra Mundial, un comandant es troba atrapat amb un submarí decrèpit (i rosa), un tinent d’oficina i un grup d’infermeres de l’exèrcit.”

Crítica

Un submarí de color rosa…

Després d’haver vist els documentals corresponents a la Primera Guerra Mundial i la Segona (Apocalypsis), de 5 i 6 capítols respectivament, i d’haver vist tot tipus de penúries i desastres, fins i tot una pel·lícula de guerra pot ser relaxada quan és divertida i està ben feta.

Resum (amb espòilers)

L’any 1959, el darrer comandant de la marina, Matt Sherman (Cary Grant), va tripular l’obsolet submarí USS Sea Tiger, abans que l’acabessin desballestant. Sherman, comença a llegir el seu diari personal de guerra, recordant esdeveniments anteriors.

El 10 de desembre de 1941, una incursió aèria japonesa enfonsa el Sea Tiger mentre atracava a Cavite Navy Yard a Filipines. Sherman i la seva tripulació comencen les reparacions, esperant navegar cap a Darwin, Austràlia, abans que els japonesos arribin port. Creient que no hi ha cap possibilitat de reparar el submarí, el comandant de l’esquadró transfereix la majoria de la tripulació de Sherman a altres vaixells, però promet a Sherman que l’avisarpa per a qualsevol reemplaçament disponible. El jove tinent Nick Holden (Tony Curtis), ajudant d’un almirall, és reassignat al Sea Tiger, tot i que no té cap tipus d’entrenament o d’experiència submarina.

Holden però, s’espabila com pot després que Sherman el converteixi en el oficial de subministrament. Incorpora al sergent de la Marina, Ramon Gallardo, un presoner fugit (va ser capturat per apropiar-se de propietat de la Marina per dirigir el seu propi restaurant a Manila), per obtenir desesperadament materials necessaris per a les reparacions i persuadeix al capità d’agafar a Ramon com a cuiner del vaixell. El que Holden i els seus homes no poden adquirir des dels magatzems base, en fan una “requisació de mitjanit” de diverses fonts militars i civils.

Reforçat i restablit a una condició poc navegable amb només un dels seus quatre motors dièsel operatius, el Sea Tiger navega a la mar després que un bruixot nadiu realitzi un encanteri de protecció per al viatge. El maquinista principal, Mate Tostin, havia avisat prèviament a Sherman que tenia el motor nº 1 i que respondrà pel nº 2 quan els torni a tenir junts, però que el 3 i el 4 ni somiar-ho. El número 1 funciona, però treu un fum negre com el carbó.

El Sea Tiger arriba a Marinduque, on Sherman accepta de mala gana l’evacuació de cinc infermeres. Holden se sent atret per la segona tinent Barbara Duran, mentre que Sherman té una sèrie de trobades vergonyoses amb la tinent subordinada i molt maldestre Dolores Crandall. Més tard, quan Sherman es prepara per atacar un enemic atracat a un moll, Crandall accidentalment colpeja el botó de “foc” abans que s’hagin transmès totes les configuracions al torpede. Es perd el petrolier i, en canvi, “enfonsa” un camió a terra. El Sea Tiger fuig enmig d’una pluja de projectils.

Una columna de fum del problemàtic motor nº 1 es pot veure des del quarter d’estribord. Sherman intenta deixar a terra a les infermeres a Cebu, però l’exèrcit es nega a acceptar-les, ja que els japonesos s’acosten. No poden obtenir els subministraments necessaris de fonts oficials i Sherman permet a Holden instal·lar un casino per adquirir-los dels soldats per a l’ús de la resistència. El cap de torpedos Molumphry ha estat demanant pintura. Holden aconsegueix obtenir una pintura com a primera capa de mini vermell i blanc, però no en té prou per pintar el casc complet. Barregen els dos colors donant com a resultat un imprimació pàl·lida de color rosa que el cap ha aplicat a contracor. Una incursió aèria japonesa força una sortida precipitada abans que la tripulació pugui aplicar la segona capa de color gris marí.

La ràdio de Tòquio fa mofa del misteriós submarí rosat, mentre que la marina americana creu que és un engany japonès, tot ordenant que l’enfonsin així que apareixi. Un destructor nord-americà avista el Sea Tiger, obre foc i després llança càrregues de profunditat quan el submarí es submergeix. Sherman intenta despistar-los llançant un torpede amb oli, mantes, coixins i armilles salvavides, perquè pensin que l’han enfonsat, però el destructor no es creu l’engany. Sota suggeriment de Holden, Sherman expulsa la roba interior de les infermeres. El sostenidor de Crandall convenç el capità del destructor que “els japonesos no tenen res d’això”, i deixa de disparar. El Sea Tiger, encara pintat de color rosa, arriba a Darwin sota la rialla de les altres tripulacions però pel seu propi peu

El flashback de Sherman acaba amb l’arribada de l’oficial de comandament del Sea Tiger, el comandant Nick Holden, la seva dona (l’ex teniente Duran) i els seus fills. Sherman promet el comandament a Holden d’un nou submarí nuclear, anomenat Sea Tiger. L’esposa de Sherman (l’antiga tinent maldestre Crandall) arriba tard amb les seves filles i topa al final amb el cotxe del seu marit, causant que quedi enganxat els para-xocs d’un autobús de la Marina. Quan s’allunya, arrossegant-se amb el seu cotxe, Sherman tranquil·litza a la seva dona dient-li que serà l’autobús serà detingut a la porta principal. El comandant Holden se’n va amb el Sea Tiger i la seva sortida final està marcada per un núvol de fum del motor dièsel nº 1.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada