Bloc personal,

diumenge, 23 de setembre del 2018

Beneath the Planet of the Apes (1970)

[645]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Ted Post
Guió: Paul Dehn, Mort Abrahams
Actors: James Franciscus, Kim Hunter, Maurice Evans

[ Acció, aventura, ciència ficció ] 1h 35min

Sinopsi

IMDb (6,1):
“L’únic supervivent d’una missió de rescat interplanetària busca l’únic supervivent de l’expedició anterior. Descobreix un planeta governat per simis i una ciutat subterrània dirigida per humans telepàtics.”

Crítica

La segona de cinc!

No tinc cap record d’haver-la vist mai, excepte algunes imatges que he vist recentment en un documental explicant-ne com va sorgir la producció de la primera pel·lícula i les improvitzacions que van realitzar per treure’s de sota la màniga una segona pel·lícula quan la primera ja quedava tancada (de la mateixa manera que, cadascuna de les següents parts, tot i tenir un final ben tancat, sempre van acabar tenint continuïtat). Malgrat tot, és possible que l’hagi vista… ;-)

I he de dir que, tot i tenir una puntuació bastant baixa a IMDb, a mi m’ha agradat bastant. Potser també pel fet de veure una pel·lícula “nova” per a mi. Hi ha una bona base argumentativa de fons –acord amb les tendències de la ciència ficció de la dècada de 1970 i també de 1980– i té tota l’acció desitjable.

Resum (amb espòilers)

Després dels esdeveniments del Planeta dels Simis, l’astronauta Taylor i la muda Nova, desplaçats pel temps, travessen a cavall el desert de la Zona Prohibida. Sense advertència, un foc sorgeix des del no-res i s’obren abismes profunds. Confós amb l’estrany fenomen, Taylor investiga una paret de penya-segat i desapareix davant els ulls de Nova.

En un altre lloc de la Zona Prohibida, una segona nau espacial terrestre ha aterrat després d’haver estat enviada a la recerca de Taylor i la seva tripulació. El seu únic supervivent Brent, tot observant que és l’any 3955, assumeix que ha viatjat a un altre planeta. Es troba amb Nova i s’adona que porta les xapes metàl·liques penjades del coll de Taylor. Esperant que Taylor segueixi viu, viatja amb ella a Ape City, on queda sorprès de descobrir la civilització simiesca. Observa el general goril·la Ursus liderant una concentració de simis per conquerir la Zona Prohibida i utilitzar-la com a font d’alimentació potencial, contra les objeccions de l’orangutan Dr. Zaius. Brent és ferit per un soldat de goril·les i portat per Nova a la casa dels ximpanzés Cornelius i Zira, que li curen la ferida i li expliquen què va passar amb Taylor. Els humans s’amaguen quan el doctor Zaius arriba i anuncia que acompanyarà a Ursus en la invasió de la Zona Prohibida.

Intentant fugir de la ciutat, Brent i Nova són capturats pels goril·les. Ursus ordena que s’utilitzin per a la pràctica de tir, però Zira els ajuda a escapar. S’amaguen en una cova que Brent aviat descobreix són les ruïnes de l’estació de Queensboro Plaza del metro de la ciutat de Nova York, adonant-se finalment que va viatjar en el temps a un futur post-apocalíptic de la Terra. Després de seguir un brunzit en els túnels subterranis, Brent comença a sentir veus que li diuen que mati a Nova. Entrant a les restes de la catedral de Sant Patrici, troba una població d’humans telepàtics que adoren una antiga bomba nuclear.

Brent i Nova són capturats i interrogats telepàticament pel líder dels telèpats Méndez explicant que són descendents d’éssers humans que van sobreviure a l’holocaust nuclear i van mutar durant generacions. Mentre reclamaven ser una societat pacífica tot i utilitzar el control mental i la il·lusió dels seus enemics, els mutants forcen a Brent a revelar la incursió dels simis a la Zona Prohibida, els seus intents de repel·lir als invasors amb il·lusions de foc i altres horrors, en última instància, fracassant quan el Dr. Zaius hi passa a través. Amb el fracàs d’aturar els simis, els telèpats planejen detonar la seva “Bomba Divina” com a últim recurs, mantenint un ritual pseudo-religiós durant el qual eliminen les seves màscares de pell humana per revelar la seva malformació genètica sense pell des de les generacions que es van exposar a la radiació.

Brent és separat de Nova i portat a una cel·la on troba a Taylor. El mutant Ongaro, explicant que no els pot deixar sortir de la ciutat amb vida, utilitza els seus poders telepàtics per obligar a Brent i Taylor a matar-se. Nova escapa del guàrdia i corre cap a la cel·la, cridant la seva primera paraula: “Taylor!” Això trenca la concentració d’Ongaro, alliberant a Brent i Taylor del seu control el temps suficient per dominar i matar el mutant. Brent descriu a Taylor la bomba que els mutants adoren, amb les lletres gregues Alpha i Omega en la seva carcassa, i Taylor la reconeix com una “bomba de doomsday” capaç de destruir tot el planeta.

Els simis envaeixen la ciutat subterrània, fent camí cap a la catedral amb molts dels mutants capturats, morts o que s’han anat suïcidant. Després de la mort de Nova enmig del caos, Taylor i Brent arriben a la catedral quan Méndez és assassinat a trets després d’aixecar la bomba en posició d’activació. Els humans intenten detenir a Ursus d’activar l’arma accidentalment, però Taylor es dispara perquè els motius que dona Zaius cauen en oïdes sords. Quan Brent és assassinat després de matar a Ursus, el malferit de mort Taylor s’esfondra mentre posa la mà en l’interruptor d’activació i desencadena la bomba. Els blancs de l’escena i la narració en veu alta afirmen: “En un dels milers de milions de galàxies incomptables de l’univers hi ha una estrella de grandària mitja, i un dels seus satèl·lits, un planeta verd i insignificant, ja està mort”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada