Bloc personal,

diumenge, 23 de setembre del 2018

Escape From The Planet of the Apes (1971)

[646]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Don Taylor
Guió: Paul Dehn
Actors: Roddy McDowall, Kim Hunter, Bradford Dillman

[ Acció, ciència ficció ] 1h 38min

Sinopsi

IMDb (6,3):
“El món queda sorprès per l’aparició de tres ximpanzés parlants, que arriben misteriosament en una nau espacial dels Estats Units. Es converteixen en el boca-orella de la societat, però un home creu que són una amenaça per a la raça humana.”

Crítica

Tercera de cinc i perdent interès…

Aquesta sí la recordo. O millor dit, recordo clarament l’escena de l’escala, el plàtan i el fet de parlar davant la incredulitat dels humans. No recordava pas l’argument i, en el seu moment, d’on venia la franquícia i cap on anava.

Es nota la baixona de nivell, però encara manté l’interès. No entenc perquè, si Zira és la protagonista principal, amb diferència notable de la seva parella Cornelius, surt segona en el llistat de repartiment. Potser perquè és co-protagonista i és dona? Lleig…

Resum (amb espòilers)

Durant els esdeveniments de la pel·lícula precedent Beneath the Planet of the Apes, Cornelius i Zira van escapar de la Terra abans de la seva destrucció quan van acompanyar al seu company ximpanzé Dr. Milo provant la nau espacial, rescatada i reparada usada per Taylor. L’onada de xoc de la destrucció de la Terra envia la nau a través d’una distorsió temporal que porta els simis a la Terra el 1973, estavellant-se a la costa del Pacífic dels Estats Units.

Els simis són transportats a una sala aïllada del zoo de Los Angeles, sota l’observació dels científics Dra. Stephanie Branton i el Dr. Lewis Dixon. Amb el Dr. Milo explicant la seva situació en privat, els simis decideixen no deixar que els humans sàpiguen que poden parlar mentre es comprometen a no revelar la destrucció de la Terra en la guerra d’Ape City. Però la impaciència de Zira la porta a parlar durant un experiment. El Dr. Milo és assassinat uns moments més tard per un goril·la del zoològic que s’agita amb la presència dels ximpanzés. Lewis intenta comunicar-se amb els simis i vol tractar-los com iguals, guanyant la seva amistat com a resultat.

Es forma una comissió presidencial per investigar el retorn de la nau espacial de Taylor i determinar com els simis anormalment intel·ligents arriben a bord. Els simis es presenten davant la comissió, on revelen públicament la seva capacitat per parlar. El consell els pregunta sobre Taylor, però Cornelius i Zira els diuen que no saben res sobre ell. Ells revelen que venen del futur i han escapat de la Terra en el moment que ha esclatat la guerra. Són benvinguts com a convidats del govern. Cornelius i Zira expliquen secretament a Stephanie i Lewis que sabien sobre Taylor, expliquen com els humans són tractats en el futur dominat per simis i sobre la destrucció de la Terra. Stephanie i Lewis estan sorpresos però encara els fan costat, aconsellant a la parella per mantenir aquesta informació en secret fins que puguin mesurar la possible reacció dels seus amfitrions.

Els simis es converteixen en famosos i reben regals i atenció dels mitjans. Criden l’atenció del conseller d’assessors del president, Dr. Otto Hasslein, que descobreix que Zira està embarassada. Patint pel futur de la raça humana, ofereix xampany a Zira perquè es desinhibeixi i li fa preguntes mentre ho enregistre. Les seves respostes sinceres li permeten convèncer a la comissió que Cornelius i Zira han de ser sotmesos a interrogatoris més rigorosos.

Hasslein insisteix que simplement vol saber com els micos es van convertir en dominants sobre els homes. Cornelius revela que la raça humana causarà la seva pròpia caiguda i esdevindrà dominada pels simis, i que l’agressió dels simis contra els humans conduirà a la destrucció de la Terra per una arma fabricada pels humans. Zira explica que els goril·les van començar la guerra i els orangutans van recolzar als goril·les, però els ximpanzés no tenien res a veure amb això. Hasslein sospita que els simis no diuen tota la veritat.

Durant l’audiència original, Zira havia revelat accidentalment que dissecava els humans en el transcurs del seu treball. Hasslein demana a Lewis que li administri un sèrum de la veritat mentre que Cornelius es troba confinat en altres llocs. Lewis assegura a Zira que el sèrum tindrà el mateix efecte que el xampany. Com a conseqüència del sèrum, Hasslein aprèn detalls sobre l’examen i l’experimentació de Zira en humans, juntament amb el seu coneixement de Taylor.

Zira s’uneix a Cornelius en el confinament mentre que Hasslein porta les seves troballes al president, que de mala gana ha de complir amb la decisió del consell d’acabar amb l’embaràs de Zira i que els dos simis quedin esterilitzats. En les seves cambres, Cornelius marca Hasslein per al tractament de Zira, ja que recorda a Cornelius que va fer el mateix als humans i Taylor els va cridar salvatges. Zira es veu alleujada d’haver revelat la veritat perquè estava cansada de mentir. Cornelius tem que la veritat els matarà. Quan arriba un ordenança per oferir el menjar dels simis, la referència malintencionada al seu fill nascut com un “mico petit” fa que Cornelius perdi els estreps, el tira al terra i escapen. L’ordenança és mort accidentalment. Hasslein utilitza la tragèdia en suport de la seva afirmació que els simis són una amenaça i demana la seva execució, però el president li encarrega que els porti amb vida, ja que no suposarà el càstig per la mort ordenada fins que s’hagi atès el degut procés.

Branton i Dixon ajuden els escamots a fugir, portant-los a un circ dirigit pel senyor Armando, on una ximpancé anomenada Heloise acaba de donar a llum. Zira dona a llum a un fill, a qui nomena Milo en honor del seu difunt amic. Quan Hasslein, sabent que el part de Zira era imminent, ordena una recerca de tots els circs i zoològics. Lewis ordena que els simis s’amaguin a la drassana del port de Los Angeles fins que la costa estigui clara per tornar al circ mentre es dirigeix ​​cap a Florida, donant-li a Cornelius una pistola perd si decideixen suïcidar-se.

Hasslein rastreja els simis al port i atura mortalment a Zira quan es nega a lliurar el nadó disparant diversos tirs a l’infant abans de ser assassinat per Cornelius. Cornelius, a la vegada, és disparat per un franctirador i cau, Zira llança al bebè mort al costat i s’arrossega per morir amb el seu marit.

A mesura que el circ d’Armando es prepara per anar a Florida, es revela que Zira ha canviat els bebès amb Heloise abans de sortir del circ i Armando és conscient d’això. Milo comença a parlar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada