Bloc personal,

dissabte, 22 de setembre del 2018

Planet of the Apes (1968)

[644]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Franklin J. Schaffner
Guió: Michael Wilson, Rod Serling, Pierre Boulle (novel·la)
Actors: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter

[ Aventura, ciència ficció ] 1h 52min

Sinopsi

IMDb (8,0):
“Una tripulació d’astronautes cau en un planeta en un futur llunyà on els simis intel·ligents amb domini del llenguatge són les espècies dominants i els humans són oprimits i esclavitzats.”

Crítica

Amb els anys ha millorat!

Després de veure un documental de com va sorgir la producció de la pel·lícula –en principi única– del Planeta dels Simis, he decidit repassar-me tota la filmografia, la vella i la nova. La primera sorpresa ha estat que, em pensava, de la saga original, hi havien dues o tres pel·lícules: resulta que n’hi ha cinc! El record que tinc és de petit, quan les emetien per la televisió –en blanc i negre el nostre receptor– els dissabtes per la tarda, just a les quatre, que era l’hora d’anar a l’esplai. Aquells dies que van fer la pel·lícula original i la segona i tercera part, van ser els dies que més em van costar anar a l’esplai sabent que feien una cosa tan bona i interessant –a ulls d’un nen de deu, potser onze anys, és clar–.

Una de les coses més curioses que s’expliquen és que, justament el final, el que ha donat èpica a la sèrie i ha donat lloc a la franquícia, es va decidir a última hora entre diferentes opcions. I encara més curiós és que, ara, els cartells que volen unificar gràficament tota la franquícia, inclouen la foto de l’escena final: un spoiler al cartell!

En el moment de veure-la per primera vegada, em va semblar una pel·lícula “crua”, àcida, en la que estan molta estona de metratge mostrant-nos paisatges inhòspits amb música “gens agradable”. Però així i tot em va agradar. Les altres parts no les tinc tan clares en la memòria, ni tinc clar quantes vaig arribar a veure. La qüestió és que ara, amb resolució BluRay i amb altres gustos, m’ha agradat més que la primera vegada (i la resta que van emetre per televisió) tot i el fàstic que li tinc a l’actor que interpreta el protagonista.

Resum (amb espòilers)

Els astronautes Taylor, Landon i Dodge estan en profunda hibernació quan la seva nau espacial s’estavella en un llac en un planeta desconegut després d’un llarg viatge a la velocitat de la llum. Passen 18 mesos en hibernació, però la quarta tripulant, Stewart, mora a causa d’un mal funcionament. Els tres supervivents abandonen la nau quan comença a enfonsar-se, Taylor arriba a quedar-s’hi el temps suficient per veure que la data és el 25 de novembre de 3978, aproximadament dos mil·lennis després de la seva sortida el 1972. Una vegada a terra, Dodge realitza una prova del sòl i manifesta que el sòl no pot sostenir vida
Després d’abandonar la seva barca inflable, els astronautes travessen un desert amb l’esperança de trobar menjar i aigua abans que s’acabin les seves provisions. Es troben amb vida vegetal fins que troben un oasi amb aigua per nedar-hi a la vora del desert, fent cas omís d’unes figures d’espantaocells a la vora. Mentre estan nedant, els roben la roba. Els astronautes persegueixen als lladres, trobant la seva roba estripada i els seus subministraments saquejats. Finalment troben un grup d’humans primitius muts, recollint menjar en un camp de blat de moro. Els humans primitius són caçats per goril·les armats a cavall que capturen alguns d’ells mentre maten la resta. Dodge és mort en el caos mentre Landon queda inconscient. Taylor es ferit a la gola i és capturat al costat dels humans primitius. Són portats a Ape City on salven la seva vida després d’una transfusió de sang administrada per dos ximpanzés: la psicòlega animal Zira i el cirurgià Galen.

Encara que no pot parlar per la ferida de les corde voclas, Zira l’anomenat “Ulls clars” i és engabiat amb una humana primitiva captiva que més tard nomena “Nova”. Taylor observa la societat millorada dels simis parlants organitzada en un estricte sistema de castes: els goril·les són la policia militar, els caçadors i els treballadors; els orangutans supervisen els assumptes del govern, la ciència i la religió; i els ximpanzés intel·lectuals són en la seva majoria científics. Mentre que la seva societat és una teocràcia similar als començaments de l’Era Industrial humana, els simis consideren els humans primitius com bèsties que són caçades, ja sigui assassinats de forma directa, esclavitzats o usats en experiments científics.

Taylor finalment aconsegueix l’atenció de Zira, convencent-la de la seva intel·ligència ja que ella i el seu promès Cornelius, un arqueòleg, s’interessen per ell. El superior orangutà del matrimoni, el doctor Zaius, s’assabenta d’això i ordena que es castigui a Taylor. Taylor escapa abans que es produeixi la castració, passant per un museu durant la seva desesperada persecució a través de l’Ape City, on troba el cadàver de peluix i sense ulls de Dodge exposat. Quan Taylor és recapturat pels goril·les, supera la lesió de la gola mentre crida: "Aparteu les vostres fredes urpes, maleïts micos".

Hi ha un judici per determinar els orígens de Taylor que és convocat pel president de l’Assemblea, el Dr Zaius i Maximus. El doctor Honorious és el fiscal. Taylor esmenta als seus dos camarades, però s’assabenta que Landon ha estat sotmès a una lobotomia que l’ha convertit en catatònic i incapaç de parlar. Després del judici, creient que Taylor és d’una tribu humana més enllà de les seves fronteres, Zaius amenaça de castrar i lobotomitzar a Taylor per amagar la veritat de la seva procedència. Amb l’ajuda del nebot de Zira, Lucius , Zira i Cornelius alliberen Taylor i Nova i els porten a la Zona Prohibida, una regió tabú fora de la ciutat d’Ape City que ha estat descartada durant segles per la llei del simis, on la nau de Taylor es va estavellar. Mentre que Cornelius i Zira intenten recollir la prova d’una civilització no simiana anterior, Taylor està més centrat en l’evolució del món dels micos i demostrar que no és d’aquest món.

Arribant a la cova, Cornelius és interceptat per Zaius i els seus soldats. Taylor el reté mentre amenaça amb disparar. Zaius accepta entrar a la cova per refutar les seves teories i evitar danys físics a Cornelius i Zira. A l’interior, Cornelius mostra els vestigis d’una societat humana tecnològicament avançada que precedeix la història dels simians. Taylor identifica artefactes com dentadures, ulleres, una vàlvula cardíaca i, per a sorpresa dels simis, una nina infantil parlant. Més soldats apareixen i Lucius és dominat, però Taylor té a Zaius com a ostatge perquè pugui escapar-se. Zaius admet a Taylor que sempre va saber de l’antiga civilització humana, i va revelar que “la Zona Prohibida va ser una vegada un paradís i la seva raça la va convertir en un desert… ja fa molt temps”. No obstant això, Taylor pensa que és millor buscar respostes, malgrat haver-se advertit que potser no li agrada el que troba. Una vegada que Taylor i Nova han marxat, el Dr Zaius ordena als goril·les segellar la cova amb explossius i destruir l’evidència mentre acusa Zira, Cornelius i Lucius d’heretgia.

Taylor i Nova, per fi alliberats, segueixen la costa i descobreixen les restes de l’Estàtua de la Llibertat, revelant que aquest planeta “estrany” és la Terra molt després d’una guerra nuclear. En adonar-se del que Zaius va dir abans, Taylor es posa de genolls en desesperació i enuig mentre condemna la humanitat per destruir el món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada