Bloc personal,

divendres, 12 d’octubre del 2018

Xi you ji zhi da sheng gui lai (2015) (Monkey King: Hero is Back) (La leyenda del Rey Mono: El regreso del héroe)

[655]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tian Xiao Peng
Guió: Cory Edwards, Tian Xiao Peng
Veus de doblatge: Lei Zhang, Zijie Lin, Wenlun Wu

[ Animació, acció, aventura ] 1h 29min

Sinopsi

IMDb (7,0):
“El poderós Rei Mono recorria lliurement cel i terra, però després d’enfadar als déus, va ser empresonat dins d’una gàbia de gel a la vora de les muntanyes. Cinc-cents anys després, els monstres ataquen a un petit poble i un nen fuig a les muntanyes. Sense saber-ho, el nen allibera al Rei Mono de la seva maledicció. Amb l’ajuda i l’estímul d’aquest nen especial, el Rei Mono salva el poble dels monstres malvats.”

Crítica

Excel·lent i sorprenent animació.

Ni l’havia sentit esmentar. Una pel·lícula d’animació xinesa, amb elements de la mitologia xinesa, excel·lentment animada i sorprenentment ben feta. M’ha agradat molt!

És la “clàssica” de lluites xinesa, però amb l’afegit que amb animació poden fer moure la càmera com volen. I a fe de Déu que ho fan bé. Si alguna cosa em sobra, però, són les lluites, encara que, és clar, justament d’això va la pel·lícula. He llegit que la història ve a narrar tota la prèvia de Bola de Drac, que també justament és això: mastegots per donar i per vendre. És interessant també, conèixer mínimament com funciona la mitologia xinesa.
Vista by the face a YouTube en espanyol.

Resum (amb espòilers)

En l’antiguitat mitològica xinesa, el Rei Mono va desafiar els déus, inclòs el Rei de Jade, i els va derrotar un a un. En càstig per la seva supèrbia, Buda el castiga amb un braçalet que el limita en moviment i l’engabia en una cova amb gel.

Més recentment, una filera de persones enfila un camí estret per la muntanya quan són atacats per dimonis. Un parella que acaba de tenir un nadó, intenta protegir-lo. Primer, el pare és mort i, després, la mare, veient-se acorralada, es llença al buit amb el nadó entre les mans. Uns quilòmetres més enllà, un vell s’acosta al riu quan sent un nadó plorar i dona gràcies a Buda per donar-li algú que li faci companyia. Aquest vell és un santó que va de poble en poble vivint de l’almoïna de la gent. La criatura va creixent al seu costat i assumeix també el rol de monjo.

Arribant a un poble, aquest és atacat altra vegada pels mateixos dimonis i es dediquen a anar segrestant els nadons acabats de néixer. Al final sabem que és per fer un sacrifaci abans de l’eclipsi de sol. Els agafen a tots menys a un que el nen ha salvat en última instància, moment en el que inicia una fugida, anant tots els dimonis rera d’ell. Buscant un lloc on amagar-se, troba una cova on, accidentalment, descongela i allibera el Rei Mono que estava engabiat. Des d’aquell moment, el nen no para de seguir el Rei Mono, del que era gran coneixedor de totes les llegendes gràcies al santó, amb el nadó en una motxilla a l’esquena. El Rei Mono, que està de tornada de tot, no li fa cas perquè, entre altres coses, està fart de la maledicció que li va fer Buda i de no poder moure’s amb llibertat.

A partir d’aquí comencen un seguit d’aventures / persecucions, en les que els dimonis volen aconseguir el nadó com sigui, el nen el protegeix i, tenint el Rei Mono al costat i amb desgana, però agafant-los estima, de tant en tant els va ajudant. Pel camí coneixen l’Emperador, un semi déu en forma de porc i amb capacitat de canviar de forma i el gran drac.

Tot conflueix en la lluita final en la que el dolent s’acaba convertint en una mena de cuc gegant tamany Godzilla i ha de lluitar contra el Rei Mono que, per moments, es dona per vençut, però que, finalment, motivat pel nen, acaba guanyant. Els nadons són tots rescatats i el nen, que en un moment havien donat per mort, sembla estar viu… això ja es veu només en els títols de crèdit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada