Bloc personal,

diumenge, 4 de novembre del 2018

Invasion of the Body Snatchers (1978)

[663]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Philip Kaufman
Guió: W.D. Richter, Jack Finney (novel·la)
Actors: Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum, Leonard Nimoy

[ Terror, ciència ficció ] 1h 55min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“A San Francisco, un grup de persones descobreixen que la humanitat està sent substituïda persona per persona, amb clons sense emocions.”

Crítica

Les comparacions sempre són odioses…

Recordo la pel·lícula orignal haver-la vist per la tele en blanc i negre (la pel·lícula també era en blanc i negre) en una edat molt impressionable. La vaig revisionar no fa gaire (osti, 2014! Fa quatre anys, Déu n’hi do!) i em va continuar agradant. I ara toca, com no podria ser d’una altra manera, comparar-la amb aquesta.

En principi, aquesta no li arriba a la sola de les sabates, però fent una segona lectura tampoc està tan malament, sobretot perquè s’aguanta gràcies als actors, alguns encara molt joves (Jeff Goldblum) i d’altres mítics (Leonard Nimoy), i també gràcies a alguns estereotips dels setanta i vuitanta que, en algunes ocasions, encara avui provoquen estupefacció i, en d’altres, s’agraeix la feina ben feta.

Resum (amb espòilers)

Des del principi de la pel·lícula s’explica visualment “la veritat oculta” que és la trama de tota la pel·lícula, però no és fins al final que se li posen paraules a aquestes imatges. Una espècie alienígena similar a les formes microscòpiques de la vida a la Terra, surt del seu planeta moribund i, impulsat per vents solars, explora altres planetes per sobreviure. Cauen a la Terra i mitjançant formes vegetals similars a paràsits de plantes es van reproduint. En una fase més evolucionada –això ja només s’explica en el punt àlgid de la pel·lícula–, en el moment que els humans dormen gràcies a una flor paràsita de les comentades, una vaina de grans proporcions colocada prop del cos humà que està dormint, comença a duplicar la forma de l’humà i quan ja ha madurat, l’alienígena suplanta l’humà que queda reduit a unes pellofes fàcilment dissimulables enmig de la brossa.

Una noia que treballa en un laboratori pel Ministeri de Sanitat constata que el xicot amb el que viu, d’un dia per un altra, canvia d’actitud totalment i deixa d’expressar emocions bàsiques. Això mateix li ho comenta al protagonista de la pel·lícula, que es dedica a fer inspeccions de sanitat en restaurants de la ciutat, i li diu que el seu xicot ja no és ell. El protagonista, que sent una atracció oculta per la noia, intenta ajudar-la i la porta a un amic seu psicòleg perquè hi parli. El psicòleg li ve a dir que, en realitat, potser està amagant un desig ocult de trencar la relació.

El cas del xicot de la noia, però, no és l’únic i es comencen a sentir casos similars, fins al punt d’aixecar la sospita i estar alerta en el protagonista. Uns amics dels protagonistes que tenen una sauna amb banys de fang i fan massatges, es troben un cos a punt de madurar totalment a punt de substituir l’amic del protagonista en una de les lliteres, fins el punt que, en un moment que el noi tanca els ulls adormit, el cos a mig formar els obre i una ferida que tenia prèviament al nas, és reproduïda en l’estrany cos. Avisen l’inspector que, veient com es van succeint les coses, s’alerta per por que la noia de la que està enamorat li passi el mateix. Després de trucar per telèfon i no rebre contestació, decideix anar-hi per assegurar-se que està bé. Per tranquilitzar els amics, avisa el psicòleg perquè els ajudi a descobrir què passa.

Quan arriba a casa la noia, amagant-se del seu promès, entra a l’habitació i se la troba dormida amb un cos a punt de madurar a la terrassa sortit d’una vaina. Rescata la noia i se l’emporta a la sauna amb els seus amics. Allà, el psicòleg diu que no hi ha cap cos, cosa de què tothom s’estranya perquè ho han vist amb els seus ulls. Mentrestant truquen a la policia per constatar que hi ha un cos a mig formar a la terrassa de la casa de la noia. Hi van tots i allà no hi troben res.

Finalment acabem descobrint que el psiscòleg, conjuntament amb el xicot de la noia, són alienígenes. Les dues parelles intenten fugir, però tots els alienígenes, estranyament intercomunicats, els persegueixen. Quan estan a punt de ser capturats la parella de la sauna corre en direcció contrària on estan els protagonistes per salvar-los. Aquests, intentant amagar-se, comencen a sentir la fatiga de la falta de son i prenen pastilles per no dormir, però finalment són capturats pel psicòleg que els administra un fàrmac per dormir-los i els deixa vaines al costat per ésser reemplaçats. El protagonista mata el noi de la sauna, que també havia estat convertit i tanca el psicòleg a la nevera i tornen a fugir.

Troben el lloc on es cultiven les vaines i des d’on es distribueixen a la resta del país, però la noia s’ha adormit i és reemplaçada. El protagonista torna a escapar, fa una mica de destroça a la planta de cultiu i escapa.

Al final de la pel·lícula, el protagonista es troba la noia de la sauna que s’alegra de trobar-lo, però quan se li atansa descobreix que el protagonista ha estat canviat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada