Bloc personal,

diumenge, 6 de gener del 2019

The Dark Crystal (1982)

[683]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Jim Henson, Frank Oz
Guió: David Odell, Jim Henson (història)
“Actors”: Jim Henson, Kathryn Mullen, Frank Oz

[ Aventura, familiar, fantasia ] 1h 33min

Sinopsi

IMDb (7,2):
“En un planeta del passat llunyà, un gelfling s’embarca en una recerca per trobar el fragment perdut d’un cristall màgic i així restaurar l’ordre del seu món.”

Crítica

Inclassificable!

Tenia disset anys (potser setze) quan vaig veure aquesta pel·lícula. Em va agradar tant que, en acabar la projecció, em vaig quedar assegut al seient per tornar-la a veure en la següent sessió. Potser és l’única pel·lícula que ho he fet… Està clar que, amb aquesta edat, era fàcilment influenciable, però ara, passats els anys, la continuo trobant fotudament genial.

És estrany també que, amb la quantitat de pel·lícules que he volgut tornar a veure per veure com els afectava el pas dels anys, amb aquesta no havia pres la decisió de tornar-la a veure fins ara. I tampoc recordo haver-la vist per la televisió, per la qual cosa fa més de 35 anys que no l’havia tornat a veure. A veure… sí és veritat que hi han coses que són ridícules, però ho són ara i ho eren aleshores.

Quan van fer Avatar (2009) una de les coses amb la que vaig al·lucinar més va ser amb els paisatges incadescents, especialment de nit, i tota la flora i fauna que habitava el planeta. En aquesta pel·lícula això justament és un dels punts forts i que, a mi personalment, em posa la pell de gallina.

Resum (amb espòilers)

En un altre temps, en un planeta anomenat Thra que tenia tres sols, hi vivien en pau i harmonia els urskeks fins que el cristall fosc es va esberlar i tot va canviar. Els urskeks es van dividir en dues races: els místics, savis plàcids que vivien en contínua meditació apartats de la societat, i els skeksis, malvats que governaven al castell del vidre i extreien l’essència vital dels podlings que esclavitzaven. Els dos pobles guardaven una interconnexió existencial: quan un místic moria o patia alguna malaltia o ferida, al seu skeksis corresponent li deparava el mateix destí immediat i viceversa.

La trama comença quan ja han transcorregut mil anys després del trencament del cristall i només queden deu membres de cada raça dominant. Segons una profecia, quan es produís una conjunció dels tres sols, un jove elf pertanyent al clan dels gelflings restauraria el cristall fosc i així acabaria amb el mal per sempre. Amb la intenció que aquesta profecia no s’arribés a complir, els perversos skeksis es van encarregar d’exterminar a tot el clan èlfic. No obstant això, els místics van poder rescatar i criar a l’últim supervivent gelfling, anomenat Jen, al qual van ensenyar tota la seva saviesa i li van encomanar l’heroica tasca de reparar el cristall fosc per tornar-li el seu resplendor. En la seva missió, a més de comptar amb l’ajuda de la bruixa Aughra, Jen coneixerà a Kira (una gelfling que va aconseguir sobreviure gràcies als podlings) i, al costat de la seva fidel mascota Fizzgig, viuran una fantàstica aventura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada