Bloc personal,

diumenge, 10 de febrer del 2019

Young Frankenstein (1974)

[689]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Mel Brooks
Guió: Gene Wilder, Mel Brooks
Actors: Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman

[ Comèdia ] 1h 46min

Sinopsi

IMDb (8,0):
“El nét nord-americà de l’infame científic que lluita per demostrar que el seu avi no era tan boig com la gent es pensava, és convidat a Transsilvània on descobreix el procés per reanimar un cos mort.”

Crítica

Genial! D’aquestes ja no se’n fan…

No recordava que fos tan “antiga”… però quin fart de riure! Amb els anys se li veuen coses, però com cadascun dels gags s’han convertit en clàssics i no se li pot treure un però.

Resum (amb espòilers)

El nét de Frankentstein, que es fa dir Fronkonstin, dona classes de medecina a nord-amèrica, quan rep el testament del seu avi, per la qual cosa ha de traslladar-se a Transsilvània. Allà l’espera Aigor –que no pas Igor– per servir-lo i una noia que farà d’ajudant.

La donzella de la casa, el nom de la qual fa renillar els cavalls en el moment de pronunciar el seu nom, va deixant pistes perquè el nét repeteixi l’experiment del seu avi. Tot funciona al mil·límetre excepte quan Aigor perd el cervell d’intel·lectual que anaven a posar-li hi el substitueix per un d’anormal.

El monstre no pot articular paraula, però és molt manso, excepte quan veu foc que perd el nord. S’escapa i es van produint els aconteixements de la novel·la original (la nena, el ceg…), excepte que no mata ningú. El doctor presenta el seu descobriment en societat, fins que, tot trencant-se un llum de l’escenari, el monstre es descontrolar i és detingut per la policia. Al calabós, però, és maltractat i en el moment que li encenen foc, es deslliga i mata el guarda.

Torna al castell i segresta la xicota del doctor, que acabava d’arribar just en el moment que s’estava liant amb l’assistent. A les afores, la xicota del doctor, descobreix “el secret de la vida” gràcies al monstre.

Mentrestant el doctor prepara una transferència perquè el monstre pugui parlar, però és aturat pel populatxo quan estava tot a punt de finalitzar. El monstre, però, pot parlar i els atura, donant el doctor per mort. Finalment, el doctor no ha mort: s’ha casat amb l’assistent. I el monstre amb la xicota del doctor que li va donant la medecina que li fa falta. El doctor per contra, ha guanyat la potència sexual del monstre i fa cantar òpera a l’assistent la nit de noces.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada