Bloc personal,

dissabte, 9 de març del 2019

BlacKkKlansman (2018)

[697]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Spike Lee
Guió: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee, Ron Stallworth (novel·la)
Actors: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier

[ Biografia, crim, drama ] 2h 15min

Sinopsi

IMDb (7,5):
“Ron Stallworth, un oficial de policia nord-americà de color de Colorado Springs, aconsegueix infiltrar-se en la branca local de Ku Klux Klan amb l’ajuda d’un substitut jueu que finalment es converteix en el seu líder. Basat en esdeveniments reals.”

Crítica

No m’ha agradat gens…

He de suposar que no és una pel·lícula dolenta… he de suposar que “no l’he entés”… però a mi no m’ha agradat gens. L’he vista impostada i fingida de principi a final. I això que hi han actors a la pel·lícula que m’agraden moltíssim (Adam Driver i Michael Buscemi) i ho fan la mar de bé.

L’únic que ha despertat el meu interés ha estat els minuts finals amb imatges reals dels enfrontaments –morts incloses– del racisme als EEUU amb el nou reposicionament de l’extrema dreta arreu del món.

Resum (amb espòilers)

En plena lluita pels drets dels negres als EEUU –Martin Luther King, el black power, els panteres negres…– un policia afroamericà ha de lluitar amb el racisme dins el mateix cos de policia i el que es produeix al carrer.

Aconsegueix assistir a algun mitin d’oradors negres concienciant de la lluita pels seus drets, amb la por que puguin ser perillosos i fa alguna cosa més que amistat amb la noia organitzadora de l’acte, presidenta de l’associació d’estudiants.

L’èxit de la missió fa que s’envalentoni i, a través del telèfon, es fa passar per un home blanc que vol formar part del Ku Klux Klan que està intentant revifar-se i tornar a fer de les seves. Després de parlar amb diferentes persones, aconsegueix parlar amb el líder, que confia plenament amb ell i el fa soci del Ku Klux Klan. Pels contactes directes, envia un company policia jueue que es veu en més d’una situació complicada, quan els fanàtics de la puresa de la raça ària fan més preguntes de les normals.

Infiltrats en el Ku Klux Klans –també hi han agents del FBI–, saben que tot i estar desorganitzats, un dels extremistes vol assassinar la presidenta de l’associació d’estudiants, per la qual cosa envia la seva dona amb un paquet d’explosiu. A última hora intenten aturar-la, però ella ja ha posat l’explosiu… tot i que, en comptes de posar-lo a la porta de la casa, el posa al cotxe i, quan la policia arresta el policia negre per ser negre i anar de civil, els extremistes fan esclatar la bomba en el moment just que estaven al costat del cotxe amb la bomba i acaben morts.

Tothom es felicita per l’èxit de l’actuació policial i també detenen un dels policies xenòfobs, però des de la direcció de la policia ordenen destruir tot el material de la investigació.

Les imatges del final de la pel·lícula, tot i ser breus, expliquen com durant el 2017 va augmentar, de nou, l’escalada xenòfoba amb manifestacions de l’extrema dreta, el resorgiment del Ku Klux Klan i fins i tot la mort de manifestants blancs en suport als negres embestits per cotxes de racistes i el suport de Donald Trump…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada