Bloc personal,

dilluns, 22 d’abril del 2019

Lean on Pete (2017)

[715]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Andrew Haigh
Guió: Andrew Haigh, Willy Vlautin (novel·la)
Actors: Charlie Plummer, Amy Seimetz, Travis Fimmel

[ Aventura, drama ] 2h 1min

Sinopsi

IMDb (7,2):
“Un adolescent rep un treball d’estiu treballant per a un entrenador de cavalls i fa amistat amb el cavall de cursa que esvaeix, recolzant-se en Pete, el cavall.”

Crítica

Calmada, tranquil·la i, fins a cert punt, angoixant.

M’ha agradat molt. Especialment el treball d’Steve Buscemi, que el tinc com a molt bon actor. No hi ha res que faci malament i, penso, està injustament infravalorat com actor secundari.

Resum (amb espòilers)

Un adolescent que viu en circumstàncies bastant llastimoses només amb el seu pare, perquè la seva mare va marxar de casa, passa un estiu, tot esperant el nou curs escolar, cuidant-se anant a córrer cada dia. Un dia, veu que relativament prop de casa hi han unes quadres on tenen cavalls. Passant a prop, un home que té mal a la mà i està intentant canviar la roda de la furgoneta amb un remolc per cavalls, li demana ajuda. Tot fent petar la xerrada, li demana si li aniria bé tenir ajuda cuidant cavalls. El senyor accepta, tot i que la primera feina necessita passar una nit fora de casa i dormirant a la furgoneta amb sacs de dormir. En comptes dels 25$ pactats, acaba cobrant-ne 50 i va tot content a casa a ensenyar-li al pare. El pare, que és un pinta, se n’alegra, tot i preocupar-se per haver desaparegut durant dos dies sencers.

El pare, que s’ha enllitat amb una noia separada, però del que l’ex n’és molt gelòs, acaba patint-los en primera persona d’aquest home quan, una nit, se li presenta a casa i li dona una pallisa, amb la mala sort que l’acaba estimbant contra la vidrera i se li clava un vidre a l’estòmac. El porten a l’hospital i el salven, però avisen que és una ferida més greu del que sembla. El noi ha de marxar uns dies per feina i va trucant per saber l’estat del pare. Quan torna, però, ha mort en una mala nit. El metge vol saber qui és el tutor legal del noi per si ha d’avisar a serveis socials i, veient el que li espera, acaba fugint.

Finalment el noi treballa d’ajudant de l’entrenador i fa tot tipus de tasques de neteja sense importar-li si són dures o no, dormint d’amagades als estables. Comença a conèixer el món per on es mou l’entrenador, que havia tingut centenars de cavalls amb anterioritat i cada cop en té menys. Es dedica a anar a competicions per fer córrer els seus cavalls. Quan un cavall funciona, perfecte. A la mínima que es lesiona el ven per “portar-lo a Mèxic”, una manera eufemística de dir que han de sacrificar el cavall a Mèxic, perquè als EE.UU. està prohibit fer-ho després d’haver-se criat justament per córrer.

Coneix una genet amb la que fa bones relacions que l’aconsella de no implicar-se massa amb el cavall que està especialment cuidant, Pete, perquè ja sap què acabarà passant. En una carrera queda últim i l’amo l’està venen, quan el noi, emprenyat, marxa, puja el cavall al remolc i roba la furgoneta. Comença una fugida, malvivint com pot, intentant buscar la seva tieta, únic vincle familiar que li queda, però que no sap exactament on viu. Va robant gasolina on pot fins que, finalment, un dia, la furgoneta s’espatlla i no pot continuar. Baixa el cavall i el porta caminant a través del desert. Pel camí es troba amb tota mena de personatges dels que sempre acaba aprenent alguna cosa.

Finalment, un dia el cavall s’espanta amb el soroll del motor dels cotxes i surt corrent. És embestit per un cotxe i mora. Quan ve policia per intentar aclarir el que ha passat, torna a sortir el tema de serveis socials, fuig de nou, aquest cop sol i acaba vivint en albergos fins que esbrina on viu la seva tieta i l’acull amb ganes i sense condicions. Totes les angoixes del noi s’acaben de cop.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada