Bloc personal,

diumenge, 11 d’agost del 2019

Errementari (2017)

[745]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: director
Guió: Paul Urkijo Alijo, Asier Guerricaechebarría
Actors: Kandido Uranga, Uma Bracaglia, Eneko Sagardoy

[ Fantasia, terror ] 1h 38min

Sinopsi

IMDb (6,4):
“Una noia òrfena descobreix que un ferrer ermità manté empresonat un dimoni per evitar que pagui el seu deute amb el Diable.”

Crítica

Molt interessant, sobretot per escoltar-la en euskera…

Basat en un conte popular basc, explica com un ferrer va aconseguir enganyar al diable. Em sona haver sentit alguna vegada la història que els dimonis es tornen bojos intentant comptar els cigrons… sembla que forma part de la cultura popular d’Euskal Herria.

Resum (amb espòilers)

Durant la guerra carlista, un ferrer fa un pacte amb el diable per tornar a casa sa i estalvi. Quan l’afusellen conjuntament amb altres conciutadans, ell no mora i mata a tots els afuselladors. Després d’això es troba sol amb un carregament d’or que els carlistes havien incautat i l’entrega al capellà de la comarca. Després de dos anys de guerra, quan torna a casa, la seva dona que no l’esperava tornar a veure amb vida, ha refet la seva amb un estranger i ha tingut una nena. En veure-ho, el ferrer, mata l’home i està a punt de cremar la nena al foc a terra. La dona fuig de casa, entrega la nena per salvar-la i se suïcida penjant-se. El ferrer es confesa al capellà i amaga el crim a canvi de fer fondre l’or camuflant-lo en una campana per l’església.

Han passat els anys, la nena ja es comença a fer les primeres preguntes sobre el cel, l’infern i el destí de la gent que se suïcida i sempre rep la resposta que els suïcides van a l’infern. Amb aquests dubtes, la cara mig cremada de quan era nadó i el bulling que li fan altres nens perquè és òrfena, afronta els aconteixements que aviat succeiran.

Un funcionari representant de la diputació arriba a la comarca a saber què se n’ha fet d’un suposat or desaparegut durant la guerra. Tot apunta a que el té amagat el ferrer, per la qual cosa comença a moure fils per entrar a la seva casa. Envia tres homes a la seva casa, però ell no passa de la tanca de fora. Els homes apunten la porta del ferrer amb armes i quan ell surt, un trepitja sense voler una trampa per animals i se li dispara l’arma a la porta. Surt el ferrer acoraçat amb ferro, dos dels homes fugen corrents i el tercer, el que ha disparat i ha quedat atrapat en la trampa, espantat acaba colpejat amb una pedra al terra després que el ferrer l’alliberi de la trampa.

Aprofitant que els homes han trencat el cadenat de la porta exterior, la nena entra d’amagades a recuperar el cap d’una nina que altres nens li han tirat dintre. Encuriosida per les històries que s’expliquen, entra dins la casa i veu un nen dins una habitació, tancat dins una gàbia amb punxes. El nen li demana que l’alliberi. La nena espera que el ferrer s’adormi i li pren les claus. Allibera el nen, però poc després descobreix que és un dimoni que s’ha disfressat de nen i el que vol és recuperar l’ànima del ferrer que va pactar amb el Diable, per la qual cosa perd la forma de nen, es mostra com a dimoni i es disposa a matar el ferrer. Aquest, però, es desperta en un últim moment i se salva. El dimoni escapa, però en sortir a fora és capturat per una de es moltes trampes amagades al jardí. El ferrer el torna a capturar i el posa de nou a la gàbia.

El ferrer li explica a la nena les debilitats del dimoni amb els cigrons i hi juguen després de torturar-lo una mica. Mentrestant, el funcionari de la diputació, que realment és un altre dimoni que ha vingut també a recuperar l’ànima de ferrer per deixar en evidència la ineficiència de l’altre dimoni, especialment per mostrar-se com a tal, ha preparat una incursió per trobar la nena, doncs tot apunta a que el ferrer a té segrestada. Quan ferrer i nena tornen al camí per retornar-la a casa, apareixen els habitants del llogarret capitanejats pel funcionari a rescatar la nena. La nena els explica que el ferrer li ha curat el turmell, però la gentada vol saber perquè ha matat un dels ajudants del funcionari.

L’encerclen i entren amb ell dins la casa per interrogar-lo i saber on és l’or. Ell diu que no el té. El capellà a fora ha callat. I el funcionari es mostra com a dimoni. Però la nena ha tornat a entrar a la casa i fa sonar una campaneta consagrada amb la que els dimonis embogeixen amb el seu so, tot salvant el ferrer. La nena vol veure la seva mare i li demana al dimoni veure-la. El dimoni la mata.

En sortir de la casa, el ferrer, ara que ha fet un pacte amb el dimoni que tenia captiu, vol salvar la nena, per la qual cosa fa portar la campana de l’església, es descobreix que és d’or i demana el dimoni que el mati, per així poder anar a les portes de l’infern i salvar la nena tot fent sonar la campana, mentre distreu els dimonis amb un pot de cigrons. La nena torna amb vida i ell mora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada