Bloc personal,

dimarts, 7 d’abril del 2020

Ascenseur pour l’échafaud (1958)

[823]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Louis Malle
Guió: Roger Nimier, Louis Malle
Actors: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly

[ Crim, drama, thriller ] 1h 31min

Sinopsi

IMDb (8,0):
“Un home de negocis molt segur d’ell mateix assassina el seu cap, el marit de la seva amant, cosa que provoca involuntàriament una cadena de fets sorprenents.”

Crítica

Pel·liculot!

Em sona que, potser, ja l’havia vista. En qualsevol cas, ara m’ha semblat espectacular, especialment quan hi he arribat després de veure del documental sobre Miles Davis Miles Davis: Birth of the Cool (2019)

Resum (amb espòilers)

Florence Carala i Julien Tavernier són amants que pensen matar el marit de Florence, Simon Carala, un industrial ric que també és el cap de Julien. Julien és un oficial paracaigudista de la Legió Estrangera i un veterà de les guerres d'Indoxina i Algèria. Després de treballar dissabte tard, amb una corda, puja un pis a la part exterior de l’edifici d’oficines, dispara Carala a la seva oficina sense ser vist, organitza la sala perquè sembli un suïcidi, i després surti cap a carrer. Quan entra al seu convertible Chevrolet, alça la vista i veu la seva corda penjada de l'edifici. Deixant el motor en marxa, es precipita enrere i salta a l'ascensor. A mesura que ascendeix, el cuidador apaga l’energia i tanca l’edifici durant el cap de setmana. Julien queda atrapat entre els pisos.

Poc més tard, el cotxe de Julien és robat per una jove parella, un jove de petit temps Louis i l’assistent de botiga de flors Véronique. Florence, que espera a Julien en un cafè proper, veu passar el cotxe amb Véronique inclinada per la finestra. Suposa que Julien ha fugit amb ella i recorre els carrers de París desesperadament tota la nit demanant-lo als bars i clubs on és conegut. Mentre guanya alegria, Louis es posa els guants de Julien. Arribant a un motel de país, els dos es registren amb el nom de "Sr. i la senyora Julien Tavernier" per evitar problemes per a Louis, que és sol·licitat per delictes petits. Al motel, coneixen Horst Bencker i la seva dona Frieda, una jove parella alemanya de vacances amb la qual havien acudit en ruta cap al motel. Després que Frieda faci fotos de Louis i del seu marit amb la càmera de Julien, Véronique porta la pel·lícula a un laboratori fotogràfic al costat del motel per desenvolupar-se.

Després que els Benckers se'n vagin al llit, Louis intenta robar el seu Mercedes-Benz 300 SL. Bencker agafa a Louis i l’amenaça amb el que sembla ser una pistola, tot i que realment es tracta d’un tub de cigars. Louis dispara i mata la parella amb la pistola de Julien. Ell i Véronique tornen a París i s’amaguen al seu pis. Convençut que se li tractarà el crim, Véronique persuade Louis que s'uneixi a ella en un pacte suïcida. Prenen una sobredosi de pastilles i passen.

Es descobreix els cossos dels Benckers, juntament amb el cotxe, la pistola i el impermeable de Julien. Per tant, Julien es converteix en el principal sospitós dels seus assassinats i els diaris del matí imprimeixen la seva imatge. Buscant-lo, la policia arriba a l’edifici d’oficines amb el cuidador, que desbloqueja les portes d’entrada i l’engega. L’ascensor torna a funcionar i Julien es pot escapar sense ser vist, però quan ordena cafè i croissants en un cafè, se li reconeix i la policia està cridada a arrestar-lo. A l’edifici d’oficines, la policia descobreix el cos de Carala però suposa que es va suïcidar. Tot i això, carreguen a Julien d’assassinar els Benckers, negant-se a creure que la seva coartada de quedar atrapat en un ascensor.

Florence està decidida a buidar-lo i es proposa trobar a Véronique. Ella i Louis, el seu intent de suïcidi fracassat, són vius però somnolents. Florence els acusa d’assassinar els Benckers i va a trucar a la policia. Al principi, Louis pensa que no hi ha proves per connectar-lo amb el crim, però Véronique recorda les fotografies d’ell amb Bencker. Pujant cap al laboratori fotogràfic, Louis troba que la policia ha desenvolupat les imatges i és arrestat.

Florence l'ha seguit i, quan entra al laboratori, la policia li mostra les fotografies fetes amb la càmera de Julien. Aquests deixen clar que ella i Julien eren amants secrets, que van compartir un motiu per matar el seu marit. Tots dos passaran a judici per l’assassinat de Carala.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada