Bloc personal,

dimarts, 9 de juny del 2020

Avril et le monde truqué (2015)

[867]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Christian Desmares, Franck Ekinci
Guió: Franck Ekinci, Benjamin Legrand, Jacques Tardi (còmic)
Actors: Marion Cotillard, Marc-André Grondin, Philippe Katerine

[ Animació, aventura, comèdia ] 1h 45min

Sinopsi

IMDb (7,3):
“És el 1941, però França queda atrapada al segle XIX, governada per vapor i Napoleó V, on els científics desapareixen misteriosament. Avril (Marion Cotillard), una adolescent, va a la recerca dels seus pares científics desapareguts.”

Crítica

Magnífica!

Tardi és un dels meus dibuixants de còmic preferits des dels anys 80. Tants anys desconectat de tot m’han fet desconèixer aquesta petita joia.

Resum (amb espòilers)

El 1870, a la vigília de la guerra franco-prussiana, l’emperador francès Napoleó III, acompanyat del mariscal Bazaine, visita el laboratori de Gustave Franklin per valorar el seu projecte de cria de superestrellas invulnerables. L’emperador es repugna amb els resultats, dos dracs intel·ligents que parlen intel·ligentment mal aptes per a la guerra i ordena a Bazaine que els dispara, però les criatures s’escapen, i l’emperador provoca una explosió que mata els tres presents. El successor de Napoleó III negocia un acord amb Prússia per evitar la guerra, aconseguint així el tron ​​a la Casa de Bonaparte.

Al llarg de 60 anys, científics de renom com Einstein i Fermi desapareixen misteriosament. Com a resultat, els desenvolupaments tecnològics s’han basat en el carbó i després en la crema de llenya quan s’esgota el carbó. Cap al 1931, Europa s’havia esgotat d’arbres i l’aire s’ha contaminat tan malament que la gent ha de portar màscares per estar fora durant llargs períodes de temps. L’Imperi francès ara planeja la guerra pels boscos extensos del Canadà i ordena que tots els científics restants treballin per a l’imperi en un intent desesperat de modernitzar les seves armes. L'inspector d'atropellament Gaspar Pizoni persegueix els descendents de Gustave Franklin a París. El fill de Gustave Prosper ("Pops" per a la seva família), el nét Paul, la neta de la neta Annette i la besnéta April han continuat treballant en un sèrum per a una vida permanent, amb l'esperança de millorar la salut del món. El seu treball ha produït un gat parlant anomenat Darwin, ara el company d’abril. Just quan es perfecciona el sèrum, els homes de Pizoni assalten el seu taller i intenten arrestar-los. Els pops s’escapen, però la resta fugen cap a un telefèric que va cap a Berlín, amb Annette amagant el sèrum a la bossa de neu del mes d’abril. Un misteriós núvol negre apareix i destrueix el telefèric, aparentment matant els pares de April. Abril i Darwin després s’escapen, i Pizoni és deposat pel desastre. Les desaparicions continuen durant deu anys més.

El 1941, un abril ara adult adult continua treballant en el sèrum per salvar un Darwin moribund, però Pizoni encara caça obsessivament als Franklins, contractant a un petit criminal, Julius, per fer cua a l'abril. Quan Darwin sembla morir després d’haver pres el darrer sèrum d’abril, aboca el líquid del seu glaç de neu sobre Darwin, i de sobte es torna a reviure i invulnerable. Aleshores, apareix una rata, amb tecnologia avançada que hi ha lligada. A través d'això, April sent un missatge d'advertència del seu pare, i apareix un altre núvol. Julius ajuda a April i Darwin a escapar. April utilitza el missatge per reunir-se finalment amb Pops, que la dirigeix ​​cap a casa seva en un amagatall secret. Julius de mala gana dóna voltes a Pizoni. Les autoritats porten Pops a un centre d’investigació d’armes del govern de Fort-la-Latte, però també empresonen Pizoni allà per desobeir ordres. Allà, Pops troba altres científics que estudien una misteriosa màquina trobada al fons del mar, que resulta ser un avió alimentat per electricitat. Mentrestant, Julius torna a l’abril just quan un grup d’estranys soldats ciborgs ataquen la casa de Pops. Abril descobreix que la casa es pot convertir en un búnquer mòbil, de manera que ella, Julius i Darwin utilitzen la casa per fugir a Fort La-Latte.

La casa incompleix el fort, provocant una inundació i destruint la casa, l'únic mitjà d'escapament. A l'abril, Julius i Darwin escapen en l'avió, que Pops ha reparat, amb Pizoni, amb l'esperança de venjança i un darrer tret en ser reintegrat. A l'avió, troben una pel·lícula que revela que els dos dracs komodo criats per Gustave han estat els segrestadors científics. Els komodos, Rodrigue i Chimène, han utilitzat els científics per crear un ecosistema selvàtic a sota de París, on els científics treballen al costat de la descendència de les sargantanes en un projecte ambiciós i misteriós. Els llangardaixos segresten de forma remota l'avió, però Pizoni fa caure l'avió a la selva. A l’abril, Darwin i Julius es reuneixen amb la seva mare, que revela l’últim projecte dels llangardaixos: llançar un coet carregat de vegetació convertit en invulnerable del sèrum a altres planetes, formant-los per escapar de les guerres dels humans, la contaminació i la violència. April descobreix que va ser en realitat el seu sèrum en lloc del sèrum del ninot de neu que va revifar Darwin. Pops i Pizoni són capturats i troben a Paul un pres per rebel·lar-se contra el projecte, entre d'altres que s'han rebel·lat, sense confiar en els motius dels llangardaixos.

Abans de retrobar-se amb Annette, el grup d’abril provoca una apagada que allibera els presos. Pizoni intenta escapar mentre Pops i Paul intenten trobar els altres. Al llançament del coet, April torna a posar-se al sèrum i Julius li dóna la mà a Rodrigue. Però Rodrigue, el més bel·licós de la parella, beu el sèrum i revela el seu pla director: fer servir el xoc del coet per acabar amb la humanitat i tornar a reformar la superfície, portant els dracs de Komodo a la dominació mundial. Rodrigue mata a Chimène quan intenta detenir-lo, però Julius després revela que li va lliurar aigua a Rodrigue en lloc i li dispara fatalment. Només Darwin és capaç d’arribar als controls del coet per redirigir el coet a l’espai. Just abans del llançament del coet, l'abril aboca la vegetació del coet amb el seu sèrum, complint el pla de Chimène. Els Franklins, Julius i els científics s'uneixen a Pizoni per escapar-se a la superfície i presenciar el coet esclatant a l'espai.

Una notícia revela que Pizoni es convertia en el cap de la guàrdia personal de l'emperador Napoleó V en recompensa per la seva "tasca" a "escatimar" la trama dels llangardaixos. Una escena de lapse de temps mostra llavors als científics alliberats que avançaven ràpidament en la tecnologia. Els científics perfeccionen el petroli com a font d’energia, posant fi a les guerres per les fonts de combustible i inventen molts electrodomèstics. Abril continua treballant en el sèrum, però mai no troba la manera de fer-lo funcionar per als humans. La vegetació invulnerable s’ha estès per tota la Lluna, Venus i Mart. L'home arriba finalment a la Lluna el 2001, on els astronautes descobreixen Darwin, encara viu. Un ancià Julius trenca la feliç notícia a la seva dona, abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada