Bloc personal,

dimecres, 17 de juny del 2020

Get Rich of Die Tryin’ (2005)

[871]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Jim Sheridan
Guió: Terence Winter
Actors: 50 Cent, Joy Bryant, Adewale Akinnuoye-Agbaje

[ Biografia, crim, drama ] 1h 57min

Sinopsi

IMDb (5,4):
“Una història biogràfica sobre un traficant de drogues de la ciutat que s’allunya del crim per perseguir la seva passió, la música de rap.”

Crítica

M’ha agradat molt!

Mal valorada, però la trobo molt ben feta, independentment de la història que s’explica que, a més, deixa en segon terme altres temes prou importants per sí mateixos com podria ser la drogadicció o el tràfic de droga.

Resum (amb espòilers)

Després que Marcus Grier i els seus amics robessin una casa segura colombiana, Marcus és afusellat nou vegades. Quan el tirador no identificat apunta la pistola al cap de Marcus i tira el disparador, la pel·lícula parpelleja a la seva infància.

Marcus és un jove jove tranquil que adora la seva amorosa mare, Katrina i els dos viuen una vida relativament còmoda amb els seus ingressos en el consum de drogues. Sovint ha de deixar-lo amb els seus avis mentre desenvolupa negocis. Marcus gaudeix de la companyia dels seus amics, especialment del seu interès amorós Charlene. Escriu a Charlene una cançó i li envia una cinta de casset, tot i que el seu padrastre es considera inadequat. Com a resultat, es veu obligada a ser enviada a viure amb els seus avis. Mentrestant, Katrina és assassinada per una figura anònima en un aparent tracte de drogues fallit.

Obligat a viure amb els seus avis a temps complet, ells mateixos també tenen fills per tenir cura, Marcus troba la seva vida menys atractiva, ja que el seu avi treballa moltes hores per donar suport a la família. Ja no era capaç de treure’s les sabates que pogués permetre la seva mare, Marcus recorre a vendre drogues per tal de permetre’s calçat nou. A mesura que envelleix, rebutja la idea del treball legal i decideix tractar drogues, comprant roba nova i una pistola. Amb el temps, abandona la secundària per vendre drogues per a la companyia Lepin local i el seu subjacent, Majestic, a temps complet. Tot i això, Majestic planeja convertir-se en un gran senyor de la droga, sovint conspira amb un artista de rap que gestiona amb el nom de Dangerous.

Anys després, Marcus es reuneix amb Charlene i els dos es tornen íntims. Un dels seus amics íntims, Antwan, és afusellat i paralitzat en un club per un colombià anomenat Raul; el pistoler inicialment es dirigia a Marcus. En represàlia, Marcus ataca a Raul, però deixa d’assassinar-lo quan s’adona que no val la pena llençar-se la resta de la seva vida i, en canvi, dispara a Raul a les cames en diverses ocasions com a recompensa per Antwan.

Quan Raul es nega a identificar a Marcus com el tirador en una línia policial, se li permet sortir lliure. Després d'un ofici anònim, els policies van atacar casa seva i van trobar una pistola i drogues que no pertanyien a Marcus. Marcus és empresonat i, durant el seu temps a la presó, es fa amistat amb un intern anomenat Bama. Mentrestant, Majestic fa la seva acció per apoderar-se del comerç local de drogues: el posa a Levar per anar a la presó i, després, s'emmarca en el segon comandament de Levar per a Odell. Després de torturar i assassinar públicament Odell per la seva "traïció", Majestic pren després l'imperi de Levar com a nou puntal.

Després de l'estímul de Bama, Marcus deixa enrere el comerç de drogues per perseguir i complir el seu somni de ser un raper, anomenat ell mateix César jove. Bama s'incorpora com a director i productor. Bama surt de la presó davant Marcus, però promet que el tornarà a veure.

Quan Marcus surt de la presó, Bama, Justice, Majestic i June Bug l’esperen. Majestic convida a Marcus a convertir-se en el seu home dret (prenent el lloc de June Bug), però Marcus li explica les seves aspiracions de ser un raper, que Majestic es riu. Marcus surt amb Bama, prenent Justícia amb ell.

Justícia i Bama inicialment tenen un xoc de personalitats, però Marcus les calma després d'una parada a la carretera. No convençut del somni de Marcus, la justícia informa a Majestic de les seves activitats. Com que Marcus persegueix més seriosament la música, Majestic intenta tot el que estigui a l’abast per sabotejar el seu èxit, amenaçant els empleats de segells discogràfics, DJs i molt més, fins i tot fins a arribar a amenaçar el fill recent de Charlene i Marcus mentre es trobaven a l’hospital. Marcus, tanmateix, es nega a aturar-se i es torna a represaliar fent petar a Majestic i Dangerous a les seves cançons.

Malgrat la insistència de Marcus per evitar el crim, Bama el convenç de realitzar un últim robatori a una casa de seguretat colombiana. Mentre això succeeix, Majestic assenyala a Marcus la mort. Després que Marcus i la seva tripulació completin el robatori, la pel·lícula torna a la primera escena. Aleshores es revela que Marcus va ser afusellat fora de casa de la seva família per la justícia, finalment va ser salvat pels seus avis. Després d’haver estat hospitalitzat i passar per un període d’enyorança i llàstima, Marcus revalora la seva vida, prioritzant la seva família. Després d’una llarga i dolorosa recuperació, torna a gravar música.

Enfadat pel fracàs de la justícia de matar a Marcus, Majestic mata a la Justícia. Poc després, Marcus es reuneix amb Levar a la presó, que revela lamentablement que és el pare biològic de Marcus i es lamenta de no estar-hi perquè ell i la seva mare els protegissin. A continuació, Marcus organitza el seu debut de concert amb el seu nom artístic "César jove" amb el suport de la seva família i amics.

La nit del seu concert, Marcus organitza la protecció per a la seva família (i la família de Charlene) de Majestic. Mentre es prepara per pujar a l'escenari, Majestic es mostra amb els seus cabuts i tracta d'intimidar a Marcus, però en cap cas. En el següent enfrontament, Majestic revela que va matar la mare de Marcus anys abans per provocar-li els seus afectes. Amb un atac de furor de Marcus, es produeix una lluita i Marcus preval.

Abans de poder acabar amb Majestic una vegada per totes, Bama el persuadeix perquè comenci el programa, tot citant que Majestic no val la pena matar-lo i instar-lo a pensar en la seva família. Quan Marcus comença a sortir de l'escenari, Majestic intenta apunyalar-lo, però Bama és afusellat i ferit. Majestic demana que Marcus el mati, però Marcus es nega, i en canvi, deixa a Majestic en mans dels seus companys, i mentre surt cap a la multitud, Bama dispara a Majestic a si mateix.

Marcus puja a l'escenari i interpreta "Hustler's Ambition".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada