Bloc personal,

dijous, 11 de juny del 2020

La grande bellezza (2013)

[868]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Paolo Sorrentino
Guió: Paolo Sorrentino
Actors: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

[ Drama ] 2h 21min

Sinopsi

IMDb (7,3):
“Jep Gambardella ha seduït el pas per la luxosa vida nocturna de Roma durant dècades, però després del 65è aniversari i un xoc del passat, Jep mira al llarg de les discoteques i les festes per trobar un paisatge atemporal d’una bellesa absurda i exquisida.”

Crítica

Booona…

Ni sabia que existia aquesta delícia. Hi he arribat a través d’un comentari de Twitter que deia “probablement la millor presentació de personatges” referint-se al plano seqüència inicial. Ara que ja fa uns dies que l’he vista, no sabria dir amb certesa de què anava (…), però em va deixar un bon regust de cosa ben feta.

Resum (amb espòilers)

La pel·lícula s’obre amb una cita del viatge de Céline al final de la nit: "Viatjar és molt útil: fa que la vostra imaginació funcioni. La resta és només decepció i problemes. El nostre viatge és totalment imaginari, que és la seva força".

Jep Gambardella és un periodista i crític de teatre disfressat de 65 anys, un home fascinant, compromès majoritàriament per erigir entre els esdeveniments socials d’una Roma immersa en la bellesa de la seva història i en la superficialitat dels seus habitants actualment, en un contrast sense pietat. També es va aventurar a escriure creativa en la seva joventut: és l’autor d’una sola obra anomenada L’aparell humà. Malgrat l’agraïment i els nombrosos premis que va rebre, Gambardella ja no ha escrit altres llibres, no només per la seva mandra, sinó sobretot per a un bloc creatiu del qual no se’n pot escapar. El propòsit de la seva existència s'ha convertit en un "mundà", però no només qualsevol mundà, sinó "el rei del mundà".

Jep està envoltat de diversos amics: Romano, un dramaturg que està perpetuament al porro d'una jove que l'explota; Lello, un venedor de joguines molt bo i ric; Viola, una burgesa acomodada i mare d’un fill amb problemes mentals greus anomenat Andrea que es suïcidarà en xocar voluntàriament amb el cotxe; Stefania, una escriptora radical autocèntrica; Dadina, la nana editor del diari on treballa Jep.

Un matí, coneix al marit d’Elisa, una dona que ha estat la primera que Jep va estimar i probablement només: l’home anuncia que Elisa ha mort, deixant enrere només un diari en què la dona explica el seu amor per Jep; així, el seu marit va descobrir que havia estat un simple subrogat durant 35 anys, res més que "un bon company". El marit d'Elisa, ara afligit i dolós, aviat trobarà consol en la benvinguda afectuosa de la seva donzella estrangera. Després d’aquest episodi, Jep comença una profunda i melancòlica reinterpretació de la seva vida i una llarga meditació sobre ell mateix i sobre el món que l’envolta. I sobretot pensa en començar a escriure de nou.

Durant els dies següents, Jep coneix a Ramona, una stripper amb dolorosos secrets, i al cardenal Bellucci, en qui la passió per la cuina és més viva que la seva fe catòlica; Jep està poc a poc convençut de la inutilitat i la inutilitat de la seva existència. Aviat el seu "cercle viciós" també es descompon: Ramona, amb qui havia establert una relació innocent i profunda, mor d'un mal incurable; Romano, decebut per l’atractiu enganyós de Roma, deixa a la ciutat només saludant a Jep; Stefania, humiliada per Jep que li havia revelat els secrets i les mentides a la cara, va deixar el cercle mundà de Jep; Viola, en canvi, després de la mort del seu fill, dona totes les seves possessions a l’Església i es converteix en missionera a l’Àfrica.

Just quan les esperances semblen abandonar Jep una vegada per totes, se’l salva per un nou episodi: després d’una reunió, empès per Dadina que vol obtenir una entrevista, amb un "Sant", monja missionera catòlica del Tercer Món, Jep. va a l’illa Giglio per informar sobre el naufragi de la Costa Concòrdia. I aquí mateix, recordant la seva primera reunió amb Elisa en un flashback, es torna a veure un brillo d’esperança: finalment la seva propera novel·la està a punt per sortir a la llum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada