Bloc personal,

dijous, 23 de juliol del 2020

Unforgiven (1992)

[880]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Clint Eastwood
Guió: David Webb Peoples
Actors: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman

[ Drama, western ] 2h 10min

Sinopsi

IMDb (8,2):
“Una jove que es diu Oshin és enviada a treballar per a una altra família a causa de la situació financera de la seva família.”

Crítica

Un clàssic que no recordava…

I realment és boníssima. Un oda contra la violència en la que els bons es tornen dolents i els dolents bons.

Resum (amb espòilers)

El 1881 a Big Whisky, Wyoming, dos cowboys (Quick Mike i "Davey-Boy" Bunting) ataquen i desfiguren la prostituta Delilah Fitzgerald amb un ganivet després de riure del petit penis de Quick Mike. Com a càstig, el xèrif local "Little Bill" Daggett ordena als cowboy que portin diversos cavalls com a compensació per al propietari del prostíbul, Skinny Dubois. La resta de prostitutes estan indignades per la decisió del xerife i ofereixen una recompensa de 1.000 dòlars a qualsevol que mata als vaqueros.

Al comtat de Hodgeman, Kansas, un jove presumible que es diu el "Schofield Kid" visita la granja porcina de William Munny, buscant reclutar-lo per ajudar a matar els vaqueros i reclamar la recompensa. En la seva joventut, Munny era un il·legal i assassí notori, però ara és un vidu penedit criant dos fills. Després de negar-se inicialment a ajudar, Munny reconeix que la seva granja està fallant i posa en perill el futur dels seus fills, per la qual cosa replanteja. Munny recluta al seu amic Ned Logan, un altre il·legal retirat, i es queden al dia amb el Kid.

De tornada a Wyoming, el caçador de foc britànic "English Bob", un antic conegut i rival de Little Bill, també busca la recompensa. Arriba al Big Whisky amb el biògraf W. W. Beauchamp, que creu ingènuament els relats exagerats de Bob de les seves gestes. Fer complir la llei anti-armes de la ciutat, Little Bill i els seus diputats desarmen Bob i Bill el colpeja salvatge, amb l'esperança de descoratjar que altres assassins intentessin reclamar la recompensa. Bill expulsa Bob de la ciutat l’endemà al matí, però Beauchamp decideix quedar-se i escriure sobre Bill, que elimina moltes de les nocions romàntiques que Beauchamp té sobre el salvatge oest.

Munny, Logan i el Kid arriben a la ciutat durant una tempesta de pluja i es dirigeixen al saloon. Mentre Logan i el Kid es reuneixen amb les prostitutes a la planta de dalt, un Munny febril està assegut sol a la berlina quan Little Bill i els seus diputats s'enfronten a ell. Sense adonar-se de la identitat de Munny, Bill el pega i el fa treure de la berlina per portar una pistola. Logan i el Kid s’escapen per una finestra posterior i els tres es reagrupen en un graner fora de la ciutat, on s’infermen a Munny de nou.

Pocs dies després, el trio emboscà i assassina Bunting davant dels seus amics. Logan, que va ferir Bunting però va perdre el nervi mentre intentava acabar-lo, decideix tornar a casa; Munny sent que han d'acabar la feina i ho fa amb el rifle de Logan. Munny and the Kid es dirigeixen cap al ranxo dels cowboys, on el Kid embosca a Quick Mike en un lloc i el mata. Després d'escapar-se, un Kid molestat confessa que mai havia assassinat ningú abans i renuncia a la vida com a caçador de pistoles. Quan una de les prostitutes arriba per donar-los la recompensa, s’assabenten que Logan havia estat capturat i torturat a mort per Bill, però no abans de revelar la identitat de Munny. El Kid dóna al seu revòlver a Will i es dirigeix ​​a Kansas amb la recompensa; Munny es dirigeix ​​a Big Whisky per venjar-se de Little Bill.

Aquella nit, Munny arriba i veu el cadàver de Logan mostrat en un taüt a fora de la berlina amb un cartell que advertia que és el que passa als assassins a la ciutat de Big Whisky. A l'interior, Little Bill ha muntat un posat per perseguir Munny and the Kid. Munny entra sol per enfrontar-se a la postura i mata a Dubois. En el tiroteig posterior, Munny dispara a Bill i mata a diversos dels seus diputats abans d'ordenar als espectadors que abandonin la berlina. Ferit de gravetat, Bill promet veure a Munny a l'infern abans que Munny l'executi. Munny després abandona Big Whisky, advertint a la població que tornarà per més venjança si Logan no és enterrat adequadament o si alguna de les prostitutes queda perjudicada.

Durant l’epíleg, una targeta de títol afirma que Munny i els seus fills van abandonar la granja porcina i es creu que s’havien traslladat a San Francisco, prosperant en productes secs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada