Bloc personal,

dijous, 27 d’agost del 2020

Carne trémula (1997)

[912]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Pedro Almodóvar
Guió: Pedro Almodóvar, Jorge Guerricaechevarría
Actors: Liberto Rabal, Francesca Neri, Javier Bardem

[ Drama ] 1h 43min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“Al sortir de la presó, Víctor segueix enamorat d’Elena, que ara està casada amb el jugador de bàsquet, expolicia, que va quedar paralític quan Víctor li va disparar.”

Crítica

Sorprenentment no l’havia vista…

És possible que alguna escena l’hagi vista en algun moment per la tele, però la pel·lícula sencera no l’he vista mai, tot i pensar que sí. M’han sorprès algunes coses: el Liberto Rabal el tenia per un actor bastant mediocre i aquí m’ha agradat força i, pel contrari, l’Ángela Molina m’ha decepcionat profundament… el món al revés.

La història, en general, està ben explicada, però hi ha moments que sento vergonya aliena quan una situació no encaixa i està totalment forçada.

Resum (amb espòilers)

Madrid, Nadal de 1970. L’Estat espanyol ha declarat l’estat d’emergència que redueix les llibertats civils. Una jove prostituta, Isabel Plaza Caballero, dóna a llum en un autobús a un fill que es diu Víctor. Vint anys després, Víctor Plaza es presenta amb una cita amb Elena, una xicoteta amb qui va mantenir relacions sexuals una setmana abans. Elena està esperant que arribi el seu traficant de drogues i ordena a Víctor que marxi, finalment amenaçant-lo amb una pistola. Enutjat, Víctor li treu l'arma; en el procés, Elena queda eliminada i l'arma s'apaga. Un veí sent el tret i truca a la policia.

Dos informes responen a l'informe. El policia major, Sancho, és un alcohòlic inestable que sospita d'infidelitat a la seva dona Clara. El jove jove, David, és net i sobri. Per la finestra veuen a Víctor que lluita físicament amb Elena. Sancho està disposat a assaltar l'apartament, mentre que David vol demanar una còpia de seguretat. Quan entren, Víctor reté Elena a un punt de pistola. David intenta calmar-lo i aconseguir que deixi caure la pistola, però Sancho sabota els seus esforços amenaçant repetidament a Víctor. Finalment, David posa la seva arma al cap de Sancho i aconsegueix que primer Sancho i després Víctor posin les seves armes. David ordena que Elena fuig. Sancho després es dirigeix ​​cap a Víctor i, mentre lluiten per la pistola, es dispara.

Dos anys després, Víctor, a la presó, mira un partit de bàsquet en cadira de rodes. David, ara parcialment paralitzat amb el tret de tir dos anys abans, és un jugador estrella als Paralímpics d’Estiu del 1992. Elena, ara la seva dona, l’alegra des del marge. Víctor ha aprofitat el seu temps a la presó, prenent un curs de correspondència en educació, treballant i enriquint la seva ment amb diversos temes, inclosa la Bíblia. Quatre anys després, és alliberat. La seva mare ha mort, deixant-li uns diners i una casa en una zona prevista per a la seva demolició.

Víctor visita la tomba de la seva mare, on es troba amb Elena al servei d’enterrament del seu pare. Sense identificar-se, li ofereix breument el seu condol. Abans d'abandonar el cementiri es troba amb la dona de Sancho, Clara, que ha arribat massa tard per al servei d'Elena. Se’n van junts i ella visita el seu apartament. Establixen una relació provisional.

Elena, ara sense drogues i opera un orfenat, li explica a David la trobada amb Víctor. David s’atura al costat de la casa de Víctor i li adverteix que no s’acosti a la seva dona. Víctor el repta per evitar que faci el que vulgui, però David el colpeja per sota del cinturó. David se’n va, però veu que Clara arriba i la mira des de lluny. Clara, atret per l’entusiasme i la bona pinta de Víctor, accepta ensenyar-li a fer l’amor mentre el mima amb regals i afecte. Ella finalment s’enamora d’ell.

Víctor és acceptat com a voluntari per l'orfenat, que accepta les qualificacions que va obtenir a la presó i descobreix que és molt bo amb els nens. Elena s’oposa, però no pot oferir cap argument convincent contra Víctor.

David continua rastrejant Víctor i descobreix que treballa a l'orfenat de la seva dona. Es torna a enfrontar amb Víctor i Víctor nega la responsabilitat de disparar el tret que el va posar a una cadira de rodes. Demostra com Sancho el va fer prémer el gallet perquè Sancho sabia que David tenia una aventura amb Clara. Després, David explica a la seva dona el que va dir Víctor, admetent que tenia una aventura amb Clara. Elena està disgustada, però encara planeja abandonar l'orfenat per allunyar-se de Víctor. Víctor li explica a Elena que el seu pla de venjança original era convertir-se en l'amant més gran del món, fer l'amor a Elena tota la nit i després abandonar-la, però que ara l'estima massa per fer-ho.

Víctor li diu a Clara que hagin de deixar de reunir-se i es trenquen. Mentre Víctor treballa tota la nit a l’orfenat, l’Elena arriba per treure’s les seves pertinences i li ofereix una nit de passió a Víctor a condició que no es posi en contacte amb ella mai més. Elena, llavors, li explica a David aquesta nit d’infidelitat. Ella li diu que es mantindrà com la seva dona perquè la necessita més del que fa Víctor. No obstant això, David té intenció de venjar-se contra Víctor.

Clara, incapaç de suportar l'abús de Sancho, el deixa en una escena de violència, deixant-lo ensangonat. David arriba i ajuda a Sancho a netejar-se les ferides abans de mostrar a Sancho fotografies que ha estat fent de Víctor i Clara. Sancho i David es dirigeixen a la casa de Víctor, arribant just quan Clara ha acabat d'escriure una carta de comiat a Víctor. Sancho i Clara es mantenen al foc i disparen. Clara cau morta i Sancho és ferit. Sancho finalment es mata a si mateix.

Al final, David narra una carta escrita a la seva dona de Miami, on passa el Nadal amb uns amics, demanant disculpes per la forma en què ha resultat tot. A l’orfenat, una Elena embarassada s’incorpora a la feina i de camí a l’hospital, ella i Víctor s’enganxen en trànsit intens. A Víctor se li recorda les circumstàncies del seu propi naixement, i li diu al seu fill que el nadó espanyol ja no viu amb por com ho van fer en el moment del seu naixement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada