Bloc personal,

diumenge, 23 d’agost del 2020

Handia (2017)

[908]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Aitor Arregi, Jon Garaño
Guió: Aitor Arregi, Jon Garaño
Actors: Joseba Usabiaga, Eneko Sagardoy, Iñigo Aranburu

[ Drama, història ] 1h 54min

Sinopsi

IMDb (6,7):
“Un relat sobre l'home més alt de món, un inquietant drama d'època en basc centrat en la rivalitat fraternal.”

Crítica

Pausada, però a mi m’ha agradat molt…

I de vegades, més pel que no diuen els diàlegs i sí diuen les mirades, fotografia, il·luminació, ambientació…

Sublim el retrat de la reina que, sense dir res, la fa odiosa a ulls de tothom. I si no, la frase mítica quan la reina s’adreça al protagonista que només entén el basc i no respon a una pregunta seva:
“– ¿Es retrasado?
– No. Es vasco.”

Resum (amb espòilers)

Martin Eleizegi és un reclutant poc desitjable a la Primera Guerra Carlina. Mentre lluita, és ferit i perd l’ús del braç dret. Torna a la petita granja de la seva família al poble d'Altzo al País Basc, on descobreix que el seu germà petit, Joaquín, s'ha convertit en un gegant. Martin, anhelant emigrar a Amèrica, veu l’oportunitat comercial de comercialitzar l’home més alt de la Terra. Els germans viatgen per Europa, malgrat el malestar creixent de Joaquín per ser una atracció descarada. Joaquin es mesura a si mateixa cada nit i es mostra horroritzat que segueixi creixent fins als seus vint anys i pateix dolors i dolors. Sospita que la condició és terminal.

Martin intenta aparèixer més sofisticat aprenent espanyol i utilitzant modes modernes. Breument creu que combina, tot i que el seu bagatge i l'accent basc el traeixen. Embrutat, ell i Joaquín viatgen a l'estranger per Espanya, França i Anglaterra. Els germans acaben visitant Stonehenge on, en un surreal ritual del matí, Joaquin és presentat a altres dos gegants: Saad i Esther.

A París, el dolor de Joaquin s’intensifica. És portat a un metge, que diagnostica formalment a Joaquin amb gigantisme. El metge pregunta si Joaquin venria els seus ossos a la ciència després de morir. Joaquin respon que vol ser enterrat a Altzo.

Joaquin i Esther es troben per una trobada romàntica. Ella mostra interès, però és massa conscient de si mateix i possiblement impotent, a causa de la seva condició. La seva nit acaba amb Esther trastornada i confusa quan Joaquin l'envia amb ràbia.

Quan els germans tornen breument a casa, Martin es casa amb Maria, a qui Joaquí va cortesar abans que creixi fins a una alçada inusual. Martin i Joaquin continuen de gira, amb la intenció d’utilitzar els salaris de Joaquin per assegurar la propietat de la finca familiar. Joaquín, sospitós de ser explotat, els guarda en secret. Quan els seus conductors són robats pel seu transport, tots els diners de Joaquin són robats. Per evitar perdre la granja, Martin renuncia als seus propis guanys, que tenia previst utilitzar per traslladar-se a Amèrica.

En un intent de recuperar les seves pèrdues, els germans continuen de gira. Tot i això, la salut física de Joaquin es deteriora i la seva audiència disminueix. Un dia, Joaquin és perseguit al bosc per un llop i gairebé es congela fins a la mort. Quan els germans es reuneixen, Martin reconeix la indefensió de la lleialtat de Joaquin i tornen a casa seva per bé.

Joaquín mor de la seva condició mèdica i és enterrat a Altzo. Deixa una sorprenent quantitat de diners a Martin, encara que la seva font no està clara. Anys després, un cop mort el pare de Martin, excava la tomba de Joaquin per fer lloc al cementiri familiar. Descobreix que la tomba està buida i s’adona que els diners que probablement provenien de la venda d’ossos de Joaquin. Martin reflexiona sobre com desapareixen lentament tots els rastres físics de Joaquin, però no oblidarà el seu germà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada