Bloc personal,

dilluns, 31 d’agost del 2020

Total Recall (1990)

[914]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Paul Verhoeven
Guió: Philip K. Dick (novel·la), Ronald Shusett
Actors: Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Michael Ironside

[ Acció, ciència ficció, thriller ] 1h 53min

Sinopsi

IMDb (7,5):
“Quan un home va a pels records virtuals de les vacances de l'planeta Mart, una sèrie d'esdeveniments inesperats i punyents l'obliguen a anar a l'planeta de veritat - ¿o no?”

Crítica

I love it!

Doncs no la tenia anotada… almenys aquesta versió original. Sí vaig anotar el remake, però aquesta, que justament vaig anar a Barcelona a veure-la al cinema per no haver-me d’esperar dos o tres mesos a que la fessin al “poble”, no. És clar que era tot just al principi de la dècada dels noranta. En el seu moment vaig flipar i ara, amb tots els efectes especials de pa sucat amb oli, encara més. Senzillament ha millorat convertint-se en un mite.

Resum (amb espòilers)

El 2084, el treballador de la construcció Douglas Quaid té somnis inquietants sobre Mart i una misteriosa dona allà. La seva dona Lori descarta els somnis i el desanima a pensar en Mart, on el governador, Vilos Cohaagen, lluita contra una rebel·lió. Quaid visita Rekall, una empresa que proporciona implants de memòria de les vacances, optant per un viatge de memòria a Mart com a agent secret. No obstant això, alguna cosa surt malament durant el procediment i Quaid comença a revelar records suprimits de ser un agent secret. Els empleats de Rekall el seden, li esborren el record de la visita i l’envien a casa. Durant el camí, Quaid és atacat pel seu amic Harry i altres homes i es veu obligat a matar-los. Després, Lori li fa una emboscada al seu apartament, que afirma que ella no és la seva esposa; el seu matrimoni és un implant de memòria falsa i "The Agency" la va enviar a supervisar Quaid. Quaid fa fora a Lori i fuig, perseguit per homes armats dirigits per Richter, l'agent de Cohaagen i el veritable marit de Lori.

Després d'evadir els seus atacants, a Quaid li queda una maleta que conté diners, aparells, identificacions falses i una gravació de vídeo. El vídeo és del propi Quaid, que s’identifica a si mateix com Hauser i explica que solia treballar per a Cohaagen, però va canviar de bàndol després d’assabentar-se d’un artefacte alienígena a Mart i va patir un esborrament de memòria per protegir-se. Hauser indica a Quaid que retiri un dispositiu de localització situat dins del seu crani abans d'ordenar-li que vagi a Mart. A l’arribada, Quaid troba una nota de Hauser que el dirigia a Venusville, un barri vermell poblat de persones mutades com a conseqüència d’un mal protecció contra la radiació. Coneix a Benny, un taxista, i a Melina, la dona dels seus somnis, però ella el rebutja, creient que ell encara treballa per Cohaagen.

Quaid es troba més tard amb el doctor Edgemar i Lori de Rekall. Edgemar afirma que és de Rekall i que va ser implantat a Quaid, afirmant que va patir una "embòlia esquizoide" i que estava atrapat en una fantasia dels records implantats. La seva solució és prendre una pastilla que li ofereixi per despertar-se, en cas contrari serà lobotomitzat. Al veure suar a la cara d’Edgemar i adonar-se que no és un implant, Quaid rebutja la píndola i li dispara, just quan els homes de Richter irrompen a l’habitació i capturen Quaid. Després que Richter se'n vagi, Melina arriba a ajudar Quaid, reconeixent que Quaid és veritable, i mata a tots els homes de Richter. Després d'una lluita cruel entre Lori i Melina, Quaid mata a Lori i s'escapa amb Melina.

Fugen a Venusville amb Benny i són introduïts en un túnel secret. Incapaç de localitzar Quaid, Cohaagen apaga la ventilació i asfixia lentament els seus ciutadans. Quaid, Melina i Benny són portats a una base de resistència, i Quaid és presentat al seu líder, el mutant Kuato que està unit al seu germà George. Kuato llegeix la ment de Quaid, recordant una discussió amb Cohaagen i Richter sobre l’artefacte marcià i el seu propòsit desconegut. Les forces de Cohaagen irrompen i maten la major part de la resistència. Quaid, George / Kuato, Melina i Benny escapen a una pany d'aire. Benny mata a George i revela que treballa per a Cohaagen. Kuato implora Quaid per activar el reactor abans de ser disparat per Richter.

Quaid i Melina són portats a Cohaagen, que explica que la persona de Quaid era una estratagema de Hauser per enganyar les habilitats psíquiques dels mutants, infiltrar-se en els mutants i exposar a Kuato, eliminant així la resistència. Cohaagen ordena reimplantar els records de Hauser a Quaid i Melina perquè es reprogramin com a "nena" obedient de Hauser, però Quaid i Melina escapen a les mines on es troba el reactor. Benny els ataca en una màquina d'excavació, però Quaid el mata. Aleshores, Quaid i Melina burlen i maten a Richter i els seus homes emboscats per ells.

Quaid arriba a la sala de control del reactor, on Cohaagen espera amb una bomba, afirmant que arrencar el reactor els destruirà a tots. Arriba Melina i dispara a Cohaagen, però inicia el temporitzador de la bomba. Quaid llança la bomba per un túnel, obrint la porta i provocant una descompressió explosiva. Quaid empeny Cohaagen a un costat i Cohaagen és expulsat a la superfície de Mart, on s’ofega i mor. Quaid aconsegueix activar el reactor abans que ell i Melina també siguin explotats. Les barres del reactor es desplegen, sublimant la glacera del turbini per sota i alliberant gas, que irromp a la superfície i forma una atmosfera planetària transpirable, estalviant Quaid, Melina, Venusville i la resta de la població de Mart. Mentre els humans i els mutants de Mart contemplen el cel blau recentment, Quaid es deté momentàniament per preguntar-se si somia o no, abans de girar-se per besar Melina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada