Bloc personal,

dijous, 3 de setembre del 2020

9 (2009) (Número 9)

[916]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Shane Acker
Guió: gamela Pettler, Shane Acker
Veus de doblatge: Elijah Wood, Jennifer Connelly, Crispin Glover

[ Animació, acció, aventura ] 1h 19min

Sinopsi

IMDb (7,1):
“Un ninot de drap que es desperta en un futur post-apocalíptic té la clau per salvar la humanitat.”

Crítica

Bona.

Ja l’havia vista i, diria jo, que no fa massa temps. Per això m’ha estranyat que no la tingués anotada.

Doncs ja em va semblar genial quan la vaig veure per primera vegada. Ara, per segona vegada, no m’ha fet tant el pes, però igualment és molt bona. Llàstima del final… En la meva opinió està mal resolt. No és conclusiu ni contundent. Tanta feina per un final tebi.

Resum (amb espòilers)

n un món alternatiu de la dècada de 1930, un científic sense nom (Alan Oppenheimer) és ordenat pel seu dictador (Tom Kane) per crear un robot en nom aparent del progrés. Seguint aquests ordres, el científic crea el B.R.A.I.N., un robot amb alta intel·ligència que el científic va crear literalment a partir del seu propi intel·lecte, cosa que li permet crear altres robots i màquines. En acabar, però, el dictador agafa la màquina ràpidament al científic abans de poder donar-li qualsevol característica humana, com ara una ànima, i la converteix en la màquina de fabricació, una armadura que pot construir un exèrcit de màquines de guerra que destruiran els enemics del dictador. Tot i que no té ànima, la màquina de fabricació decideix exterminar tota la població de la Terra i programa l’exèrcit de màquines de guerra creades per atacar la humanitat i acabar amb tota la vida vegetal, animal i microbiana amb onades de gas tòxic i armes químiques. Amb la vida de tot el planeta a punt de ser destruïda, el científic utilitza l’alquímia per crear nou ninots de drap semblants a l’homúncul coneguts com a "puntades de puntada", donant-los porcions de la seva pròpia ànima, mitjançant un talismà que va crear, per donar-los vida. Mor en acabar la nina final.

Temps després, l’últim stitchpunk, 9 (Elijah Wood), es desperta al taller del científic. Troba que la casa del científic es troba en una ciutat devastada. Emportant-se el talismà, 9 s'aventura a la ciutat i es troba amb 2 (Martin Landau), un fràgil inventor que soluciona la seva incapacitat per parlar donant-li una caixa de veu que funciona, i es veu sorprès al veure el talismà. L'última màquina activa, la Cat-Beast, ataca la parella i 9 no pot evitar que segresti 2 i el talismà. 9 s'ensorra, però es desperta a Sanctuary, la torre d'una catedral en ruïnes, que acull altres Stitchpunks: el líder dogmàtic 1 (Christopher Plummer), el seu gran guardaespatlles 8 (Fred Tatasciore), l'enginyer ciclòptic 5 (John C. Reilly), i l’oracle mentalment inestable 6 (Crispin Glover). 1 declara immediatament 2 morts, però 9, després d'haver vist la fàbrica condemnada on el va portar la bèstia-gat, decideix rescatar-lo. 9 i 5 s’aventuren a la fàbrica on troben 2. La Cat-Beast ataca el trio, però són salvats per la guerrera 7 (Jennifer Connelly) que mata la Cat-Beast. 9, atret per la curiositat, connecta el talismà amb la màquina de fabricació abandonada, ressuscitant-la i, posteriorment, mata a 2 xuclant-li l'ànima. 9, 5 i 7 aconsegueixen fugir de la fàbrica.

7 porta el 9 i el 5 a una biblioteca abandonada, on els bessons estudiosos bessons, 3 i 4, mostren a 9 una pel·lícula que mostra els orígens de la màquina de fabricació i com és la causa de l’estat actual del món. 5 s'adona que els símbols del talismà coincideixen amb els dibuixos clarividents de 6. 9 i 5 tornen a Sanctuary per investigar, però 1 intervé i els recrimina que desobeïssin les seves ordres, sobretot a causa de les conseqüències de les seves accions. Mentrestant, la màquina de fabricació ha començat a reunir noves criatures robòtiques per enviar-les després de les puntades; un d’ells, la bèstia alada semblant a un ocell, ataca Sanctuary i condueix a una batalla entre aquest i els punxons. Els Stitchpunks guanyen, destruint la Bèstia Alada, però perden la casa de seguretat a causa d’un incendi provocat durant la batalla.

Mentre el grup es retira a la biblioteca, 6, 3 i 4 expliquen crípticament els orígens del talismà. Mentrestant, la màquina de fabricació agafa el cadàver de 2 i el converteix en un atractiu hipnòtic sobre una altra de les seves criatures robot, la modista de serp. La modista ataca la biblioteca i en captura 7 i 8, però el cos de 2 es recupera i els altres li fan un funeral. A continuació, els punts de punt van corrent a la fàbrica per destruir les màquines. Com a part del seu pla, 9 entren sols, maten la modista i en rescaten 7, però no abans que l’ànima de 8 sigui absorbida per la màquina de fabricació. 9 i 7 escapen mentre els altres destrueixen la fàbrica.

Les puntades de punt celebren la destrucció de la fàbrica, però la màquina de fabricació, que va sobreviure, surt de sobte de les ruïnes de la fàbrica i absorbeix l’ànima de 5. La màquina de fabricació ataca el grup mentre fugen i finalment captura a 6, que queda absorbit, però no abans de dir-li a 9 que vagi al taller del científic per trobar respostes. 9 segueix les instruccions de 6, trobant-li un missatge hologràfic enregistrat prèviament per part del científic, que explicava els orígens i la història del B.R.A.I.N. i que els Stitchpunks tenen la seva ànima, convertint-los en l'única esperança per a la humanitat. Després d'aquesta revelació, 9 torna als seus amics.

9 es reuneix amb els altres punts de punt i decideix sacrificar-se perquè els altres puguin recuperar el talismà. Després d’haver canviat d’opinió, 1 es redimeix salvant-ne 9, apartant-lo del camí i deixant-se absorbir mentre 9 elimina el talismà. 9 activa el talismà i l'utilitza per reabsorber les ànimes preses per la màquina, resultant en la seva destrucció final. Després, 9, 7, 3 i 4 alliberen les ànimes de 5, 1, 6, 2 i 8 de l’interior del talismà. Despedint-se dels seus amics, volen cap al cel. Llavors cau pluja del cel, les gotes de pluja contenen petites taques de bacteris brillants, que tornen la vida al món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada