Bloc personal,

diumenge, 6 de setembre del 2020

Hua Mulan (2009)

[919]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Jingle Ma, Wei Dong
Guió: Jingle Ma, Ting Zhang
Actors: Wei Zhao, Kun Chen, Jaycee Chan

[ Aventura, drama, romanç ] 1h 54min

Sinopsi

IMDb (6,8):
“La història èpica de la nena guerrera xinesa, Mulan, que lluita per defensar el seu pare.”

Crítica

Malgrat tot, molt millor aquesta!

Amb les seves limitacions i en la perspectiva del context, a mi m’ha semblat molt millor aquesta que la de Disney. Almenys la història té una mica de xixa i recupera la llegenda original, que, en certs aspectes, recorda un Romeo i Julieta. No és una pel·lícula d’arts marcials. És de guerra i està ben feta. Té la seva coreografia. Però, sobretot, sempre present, la història d’amor.

No conec al detall la història original, però aquesta s’hi acosta molt més i es detallen coses òbvies com el fet que més d’un sabien que era una dona, que va estar 12 anys a l’exèrcit, la majoria com a general i que, com en tota guerra, va fer totes les atrocitats pròpies d’una guerra. I sobretot, explora el costat fosc de la protagonista.

Resum (amb espòilers)

El 450 d.C., la dinastia xinesa governant del nord de Wei es troba constantment amenaçada per les tribus Rouran. L'exèrcit xinès realitza un projecte nacional. Un soldat jubilat anomenat Hua Hu insisteix a tornar a allistar-se per servir el seu país. Hua Mulan (Zhao Wei), la seva filla petita, és força intel·ligent i hàbil en diverses arts marcials. Però, com que és dona, no pot allistar-se. A la nit, Mulan agafa l’armadura i l’arma del seu pare, es disfressa d’home i rellisca fora de casa amb el cavall de la família. Enrolant-se amb l'exèrcit Wei en lloc del seu pare, és reconeguda pel seu amic Fei Xiaohu "Tigre" (Jaycee Chan), que accepta mantenir-la en secret.

Mulan es fa amic de Wentai (Chen Kun), el sub comandant del batalló, així com d'altres reclutes "Scholar" i "Fatso" i el seu germà petit. Al llarg de la dura formació militar, Mulan demostra ser valent i ja hàbil en el combat, defensant els altres de l'assetjament del nebot del comandant de l'exèrcit, "Turtle".

Una nit, quan Mulan pren un bany en una font termal apartada, Wentai topa inesperadament amb Mulan. Després d’una breu escaramussa, Mulan s’escapa sense exposar la seva identitat. No obstant això, Wentai es decideix a descobrir la dona que s’amaga al campament. Per empitjorar les coses, durant l’entrenament Turtle va llançar sense saber-ho un valuós penjoll de jade, que Tiger va llançar furtivament a un llac proper com a acte de venjança. Acusant el batalló de robatori, el comandant de l'exèrcit ordena un registre de bandes. Tiger és incapaç de trobar el penjoll de jade al llac i Mulan, aterroritzada de revelar-se com a dona i embrutar la reputació del seu pare, admet haver comès el robatori.

A la presó en espera d’execució, li diu a Wentai la veritat que és una dona i li demana que mantingui la seva mort en secret del seu pare. Wentai està d'acord i afirma que ell cremarà personalment el seu cos perquè ningú conegui el seu secret. No obstant això, els Rourans llancen un atac sorpresa al camp i, en la confusió, Wentai allibera Mulan de la presó. Mulan, però, es queda a lluitar i acaba matant el comandant de l'assalt Rouran. Com a resultat, és indultada i ascendeix a ser subcomandant. Es celebra un funeral per al comandant de l'exèrcit, que va morir en l'assalt i, després d'haver perdut el seu oncle, Turtle deixa d'assetjar i es fa amic dels altres soldats.

Aconseguint altres èxits al llarg de la guerra, amb el temps Wentai i Mulan esdevenen generals, però Mulan ha hagut de presenciar la mort dels seus companys, inclosos Fatso i el seu germà. Durant una excursió, Wentai i els seus homes són emboscats i Wentai ordena a Mulan que es quedi enrere per protegir el tren de subministrament de l'exèrcit mentre reforça el front. Amb por de Wentai, Mulan delega l'ordre a Scholar i el segueix. Acadèmic i els seus homes són emboscats al seu torn, i Mulan queda devastada per les morts que ha causat. Wentai li recorda que no s’ha d’invertir emocionalment al camp de batalla. Quan li pregunta si hauria fet el mateix per ella, Wentai diu: "No ho faria". Quan Mulan vol abandonar l'exèrcit i deixar de servir com a general, Wentai li recorda que cap d'ells vol lluitar i que ha de complir el seu deure independentment.

En permetre que un apàtic Mulan es quedi al campament, Wentai marxa a una altra batalla. Tiger torna a informar a Mulan que Wentai ha mort i que les seves últimes paraules eren perquè ella continués sent forta. Mulan està devastat i porta a beure. Amb l'ajut de Tiger, però, torna a la vida de l'exèrcit i aconsegueix moltes victòries successives. Es revela que Wentai és, de fet, viu; ell i Tiger mantenen aquest secret perquè Mulan pugui romandre emocionalment sol i fort.

Infeliç que les tribus Rouran estiguessin discutint de posar fi a les seves batudes a causa de les pèrdues greus, el príncep Mendu assassina el seu propi pare i el succeeix com a cap. El príncep Mendu silencia la dissidència als rourans i llança una enorme força d'atac cap a la terra de Wei, amb la intenció d'aconseguir finalment terres riques en metalls que els rourans han mancat durant generacions.

Mulan proposa una estratègia als comandants de l'exèrcit de Wei perquè el seu exèrcit inicialment contracti els Rourans en un lloc predeterminat, permetent una força Wei més gran per emboscar els Rourans per darrere. Les tropes de Mulan lluiten amb força contra els rourans, però molts, inclòs Mulan, resulten ferits en una volea de foc de fletxa. De sobte, apareix una enorme tempesta de pols coneguda com el drac verinós, i tothom al camp de batalla és consumit per ell. Quan recuperen la consciència, Mulan es torna a reunir amb Wentai i, veient que les reserves de Rouran entren al camp de batalla, ordena una retirada al canó tancat. Els soldats Wei ferits, inclòs Tiger, es queden enrere en la retirada precipitada. Sabent que Mulan està atrapat dins del canó, Mendu atura el seu exèrcit a l'entrada. Es troba que falten subministraments que se suposava que havien estat lliurats prèviament, de manera que les forces de Mulan esgoten ràpidament els dies següents. Mulan està molt malalt però es manté viu per Wentai, que li dóna la seva pròpia sang per beure, ja que les provisions d'aigua s'han esgotat.

Els rourans van impulsar les tropes de Mulan, executant les tropes ferides capturades de Wei, inclòs Tiger, que van quedar enrere durant la retirada. La tortuga mata en un emocionant intent d’aturar les execucions. Quan Mulan s'adona que el comandant en cap de Wei no porta les seves tropes i ha traït a Mulan per gelosia de la seva habilitat, prepara les seves tropes empobrides per a una batalla final fins a la mort. No obstant això, Wentai va a la primera línia i anuncia que és el setè príncep de Wei; li ofereix ser fet presoner a canvi de la llibertat de Mulan i els seus soldats. Mendu el fa presoner i lliura provisions i serveis mèdics a Mulan i les seves tropes.

Ordenant als seus soldats que tornin a casa sense ella, Mulan es disfressa de dona Rouran i s’infiltra al campament de Mendu per salvar Wentai. En reunir-se secretament amb la princesa Rouran, revela el seu gènere com a dona i dos comparteixen el seu somni d’aturar la guerra i tenir pau. Mendu anuncia que l'emperador Wei ha acceptat el rescat de Wentai i que se celebren sorolloses celebracions a tot el campament. Rebentant a la tenda de Mendu, Mulan assassina a Mendu amb l'ajut de la princesa Rouran i del fidel servidor de l'anterior cap Rouran, Gude. Després torna a la capital de Wei, on finalment es revela com a dona. L'emperador Wei li ofereix qualsevol recompensa, però Mulan només demana tornar al seu poble per tenir cura del seu pare malalt. L'emperador també anuncia el compromís de la princesa Rouran i Wentai per portar la pau als dos imperis. De tornada a la ciutat natal de Mulan, Wentai la visita per demanar-li que fugi amb ell, però Mulan tria el bé del país per sobre de la seva relació sentimental. Respecta la seva decisió i els dos comparteixen una llarga i abraçada passió abans que Wentai marxi.

La pel·lícula acaba amb Mulan dient: “Algú va dir una vegada: Vés massa lluny de casa i perdràs les arrels. Mata massa gent i t'oblidaràs de tu mateix. Si mors a la batalla, la teva vida s'enfonsarà al terra com la pluja i desapareixerà sense deixar rastre. Si en aquell moment us enamoreu d'algú, l'esperança florirà de nou de la terra i abraçarà la vida apassionadament. Gràcies, Wentai.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada