Bloc personal,

divendres, 11 de setembre del 2020

Man on the Moon (1999)

[921]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Milos Forman
Guió: Scott Alexander, Larry Karaszewski
Actors: Jim Carrey, Danny DeVito, Gerry Becker

[ Biografia, comèdia, drama ] 1h 58min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“La vida de l'còmic llegendari Andy Kaufman.”

Crítica

No entenc aquest humor…

L’humor de Jim Carrey no li he acabat d’agafar mai el punt. En canvi, quan ha fet drames, m’ha agradat molt (el món a revés). Però, a més, interpreta un còmic americà amb un humor encara més especial del que mai havia sentit parlar. Suposo que seria l’equivalent d’un Joaquín Reyes espanyol, per exemple, que ja li costa bastant a la gent d’aquí entendre’l, però per algú que ve de fora és totalment incomprensible. I el que és, per mi, encara més incomprensible, és el fet que fos tant popular als EE.UU. Fins que va caure en l’oblit total, és clar.

Resum (amb espòilers)

Andy Kaufman és un intèrpret amb dificultats l'actuació falla a les discoteques perquè, mentre el públic vol comèdia, canta cançons infantils i es nega a explicar acudits convencionals. A mesura que el públic comença a creure que Kaufman pot no tenir talent real, el seu tímid personatge "home estranger" anteriorment tímid es posa una jaqueta de pedreria i fa una suplantació d'Elvis. El públic esclata en aplaudiments, adonant-se que Kaufman els havia enganyat.

Kaufman crida l'atenció de l'agent de talent George Shapiro, que el signa com a client i immediatament li aterra una sèrie de televisió de la xarxa, Taxi, per a disgust de Kaufman, ja que no li agraden les comèdies de situació. A causa dels diners, de la visibilitat i de la promesa que podrà fer el seu propi especial de televisió, Kaufman accepta el paper, convertint el seu home estranger en un mecànic anomenat Latka Gravas. En secret odia fer el programa i expressa el seu desig de deixar de fumar.

Convidat a fer un acte diferent en una discoteca, Shapiro és testimoni de l’actuació d’un maleducat i cantant saló, Tony Clifton, a qui Kaufman vol protagonitzar a Taxi. La mala actitud de Clifton es combina amb la seva horrible aparença i comportament. Però entre bastidors, quan coneix personalment a Shapiro, Clifton es treu les ulleres de sol i revela que en realitat és Kaufman. Clifton és un "personatge dolent" creat per Kaufman i el seu soci creatiu, Bob Zmuda. Un cop més, la mordassa arriba al públic.

El perfil de Kaufman augmenta amb les aparicions a Saturday Night Live, però té problemes amb la seva nova fama. Quan actuen en directe, al públic no li agrada el seu estrany antihumor i li exigeixen que actuï com a Latka. En un programa, antagonitza deliberadament els assistents llegint en veu alta The Great Gatsby de principi a fi. Kaufman apareix al set de Taxi com a Clifton i provoca el caos fins que és retirat del set. Es relaciona amb Shapiro que mai no sap exactament com entretenir a un públic "a menys de falsificar la meva pròpia mort o d'encendre el teatre".

Kaufman decideix convertir-se en un lluitador professional, però per emfatitzar l'angle "dolent", lluitarà només les dones (actrius contractades) i les reprendrà després de guanyar, declarant-se "campió de lluites intergènere". Es posa enamorat d’una dona que lluita, Lynne Margulies, i comencen una relació sentimental. Els problemes sorgeixen quan, durant una aparició al programa de televisió en directe ABC de divendres, Kaufman es nega a dir les seves línies.

Kaufman disputa públicament amb Jerry Lawler, un lluitador professional masculí, que el desafia a un "partit de lluita real", que Kaufman accepta. Lawler domina fàcilment i sembla ferir greument Kaufman. Lawler i un Kaufman ferit (que porta una mena de coll) apareixen a Late Night de NBC amb David Letterman, aparentment per trucar a una treva, però Lawler insulta a Kaufman, que llança una viciosa tirada d'epítets i llença cafè al lluitador. Més tard es revela que Kaufman i Lawler eren de fet bons amics i van organitzar tota la disputa, però Kaufman paga un preu quan el vot dels membres del públic li prohibeix l'accés a SNL, cansat de les seves travesures de lluita lliure. Shapiro aconsella a Kaufman i Lawler que no tornin a treballar junts, i més tard truca a Kaufman per informar-li que s'ha cancel·lat Taxi.

Després d'un programa en un club d'humor, Kaufman convoca Lynne, Zmuda i Shapiro per revelar que li han diagnosticat una forma rara de càncer de pulmó i que pot morir aviat. No estan segurs de si ho creuran, pensant que podria ser un altre truc, ja que Zmuda creia que una mort falsa seria una broma fantàstica. Amb poc temps per viure, Kaufman aconsegueix una reserva al Carnegie Hall, el seu lloc oníric. L’actuació és un èxit memorable, que culmina amb Kaufman que convida tot el públic a prendre llet i galetes. A mesura que la seva salut empitjora, un Kaufman desesperat es dirigeix ​​a Filipines a buscar un miracle mèdic mitjançant cirurgia psíquica, només per trobar-ho com un engany, rient de la ironia. Mor poc després. Al funeral de Kaufman, amics i éssers estimats canten "This Friendly World" amb un vídeo de Kaufman. Un any després, el 1985, Clifton apareix a l'homenatge de Kaufman a l'escenari principal de The Comedy Store, interpretant "I Will Survive". Zmuda vigila el públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada