Bloc personal,

dissabte, 12 de setembre del 2020

The Truman Show (1998)

[922]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Peter Weir
Guió: Andrew Niccol
Actors: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney

[ Comèdia, drama, ciència ficció ] 1h 43min

Sinopsi

IMDb (8,1):
“Un venedor d'assegurances descobreix que la seva vida és un programa de televisió.”

Crítica

Genial!

És la típica pel·lícula que, un cop vista i explicat el final, no té cap interés en tornar-se a veure, però em sembla que és prou bona com per anar veient-la periòdicament, especialment per anar posant les coses en el seu context pel que fa al poder endevinatori que ha tingut.

Resum (amb espòilers)

Truman Burbank és l’estrella insospitada de The Truman Show, un programa de televisió de realitat que s’emet en directe a tot el món. Ha passat tota la seva vida a la ciutat costanera de l’illa de Seahaven —en realitat un enorme conjunt visible des de l’espai— situat a prop de Hollywood al mont Lee i equipat amb tecnologia d’última generació per simular el dia i la nit i les condicions meteorològiques. Hi ha 5.000 càmeres per gravar tots els moviments de Truman, que han anat creixent en nombre i secret a mesura que envellix. Els productors desaconsellen Truman d'abandonar Seahaven inculcant-li aquafòbia a través de la "mort" del seu pare televisiu en un "accident" de navegació, i emetent i imprimint constantment missatges sobre els perills de viatjar i les virtuts de quedar-se a casa. altres residents, inclosos els seus amics, la seva dona i la seva mare, són actors.Christof, el creador i productor executiu del programa, busca capturar l’emoció i el comportament humà reals de Truman i donar al públic un personatge relacionable.

Tot i el control de Christof, no pot predir totes les accions de Truman. Durant els seus anys universitaris, Truman tenia la intenció d'enamorar-se i casar-se amb la co-estudiant Meryl, però es va enamorar de Sylvia, un extra. Sylvia li va advertir que la seva realitat és falsa abans de ser retirada del programa, on se li diu a Truman que es va traslladar a Fiji amb el seu pare. Mentre Truman es va casar amb Meryl, continua pensant en Sylvia. Utilitza retalls de revistes per recrear-li la cara en secret i busca viatjar a Fiji. Fora del programa, Sylvia s'ha convertit en part d'una campanya de "Free Truman" que exigeix ​​el final del programa i la llibertat de Truman i acusa Christof d'empitjorar la seva vida, cosa que Christof nega.

L’espectacle continua i, quan va més enllà dels 10.000 dies d’execució, Truman comença a notar esdeveniments inusuals: un focus que cau del cel, una freqüència de ràdio que descriu amb precisió els seus moviments i la pluja que només cau sobre ell. Truman veu a un home desordenat i el reconeix com el seu pare, que s’havia colat de nou al plató, però altres actors van arrossegar-lo ràpidament. Malgrat els esforços realitzats per Meryl i el millor amic de Truman, Marlon per tranquil·litzar-lo, Truman es torna més desconfiat sobre la seva vida. Un dia, pren a Meryl per sorpresa fent un viatge per carretera improvisat, però el seu camí està bloquejat per emergències cada vegada més inversemblants. Meryl comença a desfer-se de l'estrès mentre Truman comença a creure que està en la farsa; durant una discussió trenca el personatge i es treu del programa. Amb l’esperança de tornar a Truman a un estat controlable, Christof torna a presentar el pare de Truman a l’espectacle adequadament, sota l’aparença d’haver perdut la memòria després de l’accident de navegació. Això ajuda l’espectacle a recuperar els avantatges de les audiències i Truman sembla tornar a les seves rutines, tret que comenci a dormir al soterrani.

Un vespre, el personal de producció descobreix que el dormit Truman està completament fora de la seva vista. Marlon és enviat a comprovar a Truman, trobant que ha deixat un maniquí inflable de ninot de neu i un magnetòfon que toca sons de ronc al seu lloc i ha desaparegut per un túnel improvisat. Marlon trenca el personatge, revelant que Truman s'ha anat, i Christof ordena que es talli la primera transmissió de la història del programa, mentre es llança una recerca de Truman a tota la ciutat. Les audiències de tot el món, inclosos els mitjans de comunicació, estan atretes per aquest canvi sobtat. Truman es troba navegant fora de Seahaven, després d'haver conquerit la por a l'aigua. Christof reprèn l'emissió mentre envia una tempesta llampec artificial per intentar bolcar el vaixell. Els executius de la xarxa i l’equip de producció del programa temen que Truman pugui morir per televisió en directe, i els caps i ajudants de Christof exigeixen que posi fi a la tempesta, però Christof els ignora. Tot i ser llançat per la borda, Truman aconsegueix persistir; en adonar-se que no pot dissuadir a Truman, Christof finalment posa fi a la tempesta.

Truman continua navegant fins que el seu vaixell colpeja la paret de la cúpula. Troba una porta de sortida, però Christof, parlant directament amb Truman mitjançant un sistema d’altaveus, intenta convèncer-lo perquè es quedi, afirmant que no hi ha "més veritat" al món real i que, quedant-se al seu món artificial, no tindria res témer. Truman ho considera, i afirma: "Per si no et veig ... bona tarda, bona nit i bona nit" (anteriorment la seva frase), fa un arc i surt. Els espectadors animen Truman, mentre Sylvia corre per saludar-lo. Derrotats, els supervisors de Christof acaben finalment el programa amb un tret de la porta de sortida oberta i els espectadors revisen les seves guies de televisió per veure què hi ha més a la televisió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada