Bloc personal,

dissabte, 7 de novembre del 2020

His House (2020)

[943]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Remi Weekes
Guió: Felicity Evans, Toby Venables
Actors: Sope Dirisu, Wunmi Mosaku, Malaika Wakoli-Abigaba

[ Drama, terror, thriller ] 1h 33min

Sinopsi

IMDb (6,4):
“Una parella de refugiats escapa desgarradament del Sudan del Sud, devastat per la guerra, però després lluita per adaptar-se a la seva nova vida en una ciutat anglesa que té un mal que s’amaga sota la superfície.”

Crítica

Una mica decepcionat…

Dins la mediocritat Netflix semblava que aquesta era l’excepció on, en una pel·lícula modesta, aconseguien una bona pel·lícula de terror. A mi, però, m’ha deixat bastant indiferent.

Resum (amb espòilers)

Bol (Sope Dirisu) i Rial (Wunmi Mosaku) són refugiats que fugen amb la seva filla Nyagak del Sudan del Sud, devastat per la guerra. Per creuar el Mediterrani, afronten les aigües tempestuoses en una llanxa motora massificada, juntament amb altres africans que travessen el perillós mar obert a la recerca d’una vida millor a Europa. Tot i que sobreviuen al traïdor travesser, la seva filla i molts altres no. Quan finalment se’ls concedeix asil de prova a Gran Bretanya tres mesos després, el govern els assigna una casa cutre amb parets exteriors i mobiliari trist als afores de Londres. Se'ls aplica restriccions estrictes o pot ser expulsat. Experimenten el racisme i l’odi dels seus veïns. Els troba el seu treballador de casos Mark (Matt Smith), que els diu que espera que siguin dos dels "bons".

Bol intenta assimilar-se: canta cançons de futbol, ​​demana a Rial que faci servir utensilis en lloc de les seves mans quan mengen i fins i tot canvia el seu vestit. Bol vol demostrar al govern que ell i Rial pertanyen al Regne Unit. Rial, però, s’aferra a la seva cultura. Conserva el collaret de la seva filla, es vesteix amb roba de colors i, en lloc d’utilitzar una taula, s’asseu a terra per menjar. Tant Bol com Rial aviat experimenten fenòmens estranys i inquietants a la seva nova llar i veuen visions de Nyagak i un home misteriós, que tots dos escapen a les parets.

Rial no triga a esbrinar quin és el mal de casa seva: un apeth o "bruixa de nit". Ella explica a Bol la història d’un pobre home del seu poble que accidentalment va robar d’un apeth al costat del riu. Quan el lladre va construir la seva casa, els apeth es van instal·lar amb ell i el van perseguir. Rial creu que un apeth els ha seguit i, si paguen el seu deute, els apeth els retornarà Nyagak. Tanmateix, no queda immediatament clar quin és el "deute" que han de pagar. Bol crema tot el que portaven, però l’apeth el continua turmentant i les coses es deterioren entre la parella. Va a Mark i demana un nou allotjament sota l’aparença que la seva unitat està infestada de rates, però no pot convèncer-lo. Bol esquinça la casa buscant els apeth, cosa que amenaça les possibilitats de la parella de romandre al Regne Unit quan Mark descobreixi els danys. Tot i això, està bé amb Rial, que li diu a Bol que vol marxar. Bol tanca Rial a la casa abans de convocar el propi apeth, que l’anomena lladre i afirma que Bol ha robat una vida que no havia de prendre. L’apeth ofereix a Bol un acord: la seva vida per a Nyagak, però es nega directament a aquesta oferta, cosa que la obliga a entrar en un estat de momentània catatònia per ràbia.

Rial aconsegueix escapar de la casa, però es troba inexplicablement a Sudan del Sud en una classe familiar coneguda. Es reuneix amb vells amics, que es revelen en un altre flashback, per ser víctimes d'una horrenda massacre. Rial va poder sobreviure amagant-se. Bol la troba i la parella escapa mentre la violència s’apodera de la regió, però troba que un autobús que necessiten per pujar només permetria entrar a les persones amb fills. Desesperat, Bol veu a Nyagak entre la multitud i la segresta, afirmant falsament que és la seva filla. La parella puja a l’autobús i s’escapa, deixant a la veritable mare de Nyagak corrent darrere de l’autobús mentre esclaten els trets. Més tard, molts africans creuen un mar agitat, quan Nyagak i altres cauen per la borda. Ni Bol ni Rial no la van poder arribar a temps. Després d’acceptar el que van fer, Bol decideix pagar el deute a l’apeth i li diu a Rial. Bol comença a deixar l'apet a la pell i Nyagak entra a l'habitació i torna a Rial. Rial opta per salvar Bol en lloc d'acceptar aquesta realitat alternativa, tallant la gola de l'apet.

Més tard, Mark ve a inspeccionar la casa per trobar-la reparada. Bol i Rial li diuen que han decidit quedar-se i convertir-la en la seva nova llar. Diuen que Rial va matar el fantasma que els perseguia, cosa que a Mark li sembla divertit. Bol diu que van decidir viure i continuar amb els fantasmes del seu passat des del Sudan del Sud, inclòs Nyagak.

Veiem una visió de la parella a la porta amb altres immigrants desconeguts, que miren cap a una altra porta plena de gent que queda enrere. A continuació, veiem la parella de peu a la porta de la seva nova llar amb una mirada pacífica als ulls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada