Bloc personal,

dimecres, 30 de desembre del 2020

La planète sauvage (1973)

[966]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: René Laloux
Guió: Stefan Wul (novel·la), Roland Topor
Actors: Barry Bostwick, Jennifer Drake, Eric Baugin

[ Animació, ciència ficció ] 1h 12min

Sinopsi

IMDb (7,8):
“En un planeta llunyà on governen els gegants blaus, els humanoides oprimits es rebel·len contra els seus líders semblants a la màquina.”

Crítica

Sorprenent…

Ni la tenia sentida… no sabia que això existia. L’estil del dibuix sí em sona haver-lo vist fa molts, molts anys. Podrien ser, fins i tot, fotogrames d’aquesta pel·lícula que mai havia vist.

El gran mèrit és l’any de producció i la qualitat de les il·lustracions. A partir d’aquí pot agradar més o menys i també pots criticar, si vols, la qualitat de l’animació… però l’any és el que és: 1973.

Resum (amb espòilers)

En un futur llunyà, els dracs humanoides de color blau gargantú han portat els éssers humans (que es diuen Oms com a joc de la paraula francesa per a "home", homme) de la Terra al planeta Ygam, on mantenen una societat tecnològicament i espiritualment avançada. Els draags consideren animals d’Oms i, tot i que mantenen alguns com a mascotes, altres viuen al desert i són sacrificats periòdicament pels draags, que desitgen controlar la seva població. Els draags tenen una vida útil molt més llarga que els Oms, però es reprodueixen molt menys.

Quan una mare Om és assassinada per la mort per tres nens Draag, el seu nen orfe és trobat pel Mestre Sinh, un líder clau de Draag, i la seva filla Tiwa, que manté el noi com a mascota i el nom de Terr. Tiwa estima Terr i té cura de no fer-li mal, però, d'acord amb les instruccions dels seus pares, el manté sota control, donant-li un collaret amb el qual pugui tirar-lo en qualsevol direcció. Porta Terr a les sessions en què rep la seva educació amb uns auriculars que transmeten coneixement a la seva ment, i un defecte al coll li permet rebre també el coneixement. Al voltant del temps en què Tiwa creix fins a la seva adolescència i realitza per primera vegada la meditació de Draag, que permet a les espècies viatjar amb la ment, perd cert interès per Terr, que s’ha convertit en un home jove i ha adquirit molts coneixements sobre Draag. S'escapa al desert, robant els auriculars de Tiwa.

Allà topa amb una femella salvatge Om, que li talla el collaret i li presenta la seva tribu, que viu en un parc abandonat del Draag ple de criatures i paisatges estranys. Terr els mostra com utilitzar els auriculars per adquirir coneixement i alfabetització de Draag, guanyant-se el dret a fer-ho en un duel. L’alfabetització que guanyen els permet llegir un anunci de Draag segons el qual el parc es purgarà d’Oms i, quan arribi la purga, alguns seran assassinats per la tecnologia Draag mentre que altres escapen, unint forces amb una altra tribu. Són atacats per dos transeünts de Draag i aconsegueixen matar un d'ells abans d'escapar a un dipòsit de coets Draag abandonat, per a la indignació dels líders de Draag.

Viuen allà durant anys, junt amb molts altres Oms, i, a causa del coneixement adquirit dels auriculars de Terr, aconsegueixen replicar la tecnologia Draag, inclosos dos coets; esperen deixar Ygam cap a la seva lluna, el Planeta Salvatge, i viure allà fora de perill de Draags. Quan una purga de Draag a gran escala arriba al dipòsit i molts Oms són assassinats, un grup dirigit per Terr utilitza els coets per fugir al Planeta Salvatge, on descobreixen grans estàtues a les quals viatgen Draags durant la meditació i que utilitzen per conèixer éssers d'altres galàxies. en un estrany ritual que manté la seva espècie. Els Oms destrueixen algunes de les estàtues, amenaçant l'existència dels Draags; el genocidi s’atura a Ygam i, davant d’una crisi, els Draag demanden la pau. Els Oms acorden deixar el Planeta Salvatge als Draags per a les seves meditacions i, a canvi, un satèl·lit artificial es posa en òrbita al voltant de Ygam i es lliura als Oms com a nova llar. Això condueix a una era de convivència pacífica entre les dues espècies, que ara es beneficien de la manera de pensar de l’altra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada