Bloc personal,

dilluns, 22 de febrer del 2021

The Time Machine (1960)

[981]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: George Pal
Guió: David Duncan, H.G. Wells (novel·la)
Actors: Rod Taylor, Alan Young, Yvette Mimieux

[ Aventura, romanç, ciència ficció ] 1h 43min

Sinopsi

IMDb (7,6):
“Un home es desil·lusiona quan viatja a el futur i descobreix una societat fosca i perillosa en lloc de la utopia que esperava.”

Crítica

Segurament ja l’havia vista…

Però no la recordava pas. En recordava una més recent, però que igualment era bastant antiga i estava bastant ben feta*. Ara em quedaria pendent de veure la versió de 1949…

M’ha fet molta gràcia veure els efectes “digitals” de superposició de plans amb vidres pintats. És tan evident i canta tant que he hagut de fer pausa per assaborir-ne el moment.

(*) Osti, no! Que és de 2002! La que recordava, em pensava que tenia més anys i és massa moderna…

Resum (amb espòilers)

El 5 de gener de 1900, quatre amics arriben a sopar a casa del seu amic inventor George a Londres, però ell està absent. Arriba de sobte, atrapat i esgotat, i explica el que li ha passat.

En el seu primer sopar de la nit de Cap d'Any, George va dir que el temps és "la quarta dimensió". Mostra a David Filby, el doctor Philip Hillyer, Anthony Bridewell i Walter Kemp un petit model de màquina del temps i fa que un d’ells premi una palanca petita sobre el model. El dispositiu desapareix, però els seus amics són escèptics.

George té una màquina del temps a mida completa que fa servir per viatjar fins al 13 de setembre de 1917. Es troba amb el fill de Filby, James, que li explica la mort de Filby en una guerra. Després s’atura el 19 de juny de 1940, durant el Blitz, trobant-se enmig d’una “nova guerra”. George reprèn el seu viatge i s’atura el 18 d’agost de 1966. La gent s’afanya a entrar a un refugi contra les falles enmig de les sirenes de l’atac aeri. Un ancià James Filby insta George a cobrir-se. Moments després, un satèl·lit nuclear explota i provoca una erupció volcànica. George torna de nou a la seva màquina per davant de la lava que s’acosta, que s’eleva, es refreda i s’endureix, atrapant-lo a dins, mentre viatja molt cap al futur. Finalment, la lava s’esgota revelant un paisatge exuberant i verge.

George s’atura el 12 d’octubre del 802.701, prop de la base d’una esfinx. Troba a un rierol un grup de delicats homes i dones joves que porten roba senzilla. Una dona, arrossegada pel corrent, crida a demanar ajuda, però els seus companys no mostren cap preocupació. George la rescata. Ella diu que es diu Weena i la seva gent és l’Eloi; no fan servir màquines, no treballen ni llegeixen, i saben poc de la història. Un d’ells porta George a una biblioteca, però quan intenta llegir un llibre, s’esmicolarà. Indignat, decideix marxar, però descobreix que la seva màquina ha estat arrossegada a l'esfinx tancada. Weena segueix, dient-li que Morlocks, que només surt de nit, és el responsable. Un horrible Morlock salta i intenta arrossegar-la, però queda cegat per la torxa de George.

L’endemà, Weena mostra estructures amb cúpula de George que esquitxen el paisatge: eixos d’aire que condueixen a la casa dels Morlocks. El porta a un antic museu on els "anells parlants" parlen d'una guerra en el passat llunyà entre l'est i l'oest que va durar 326 anys. L’atmosfera es va contaminar de manera que ja no es podia respirar amb seguretat. Un altre anell descriu la lluita de la humanitat per sobreviure; molts van decidir mudar-se sota terra, mentre que alguns van tornar a la superfície. George s’adona que aquest va ser el començament de l’especiació que va provocar els Morlocks i l’Eloi. Comença a pujar per un pou, però s’atura quan les sirenes surten de l’esfinx i es difuminen. L’Eloi, en estat trànsit, es dirigeix ​​a les portes ara obertes de la base de l’esfinx. Les sirenes s’aturen i les portes es tanquen, atrapant Weena i altres a dins.

George entra a les cavernes i descobreix que els Eloi són menjar per als Morlocks. Troba a Weena i lluita contra les criatures, inspirant finalment els Eloi a defensar-se. George posa foc i insta els Eloi a tornar a la superfície. Els dirigeix ​​a recollir branques d’arbres i deixar-los caure pels arbres. Els incendis resultants provoquen el col·lapse de les cavernes.

L’endemà al matí, George troba les portes de l’esfinx obertes. La seva màquina del temps és a dins. Entra, les portes es tanquen i Morlocks l’ataca a les fosques. S'escapa a la màquina, veu que el cos d'un Morlock es descompon ràpidament, s'adona que avança en el temps, inverteix la direcció i torna al 1900.

Després que George explica la seva història, els seus amics segueixen sent escèptics. Produeix una flor que Weena li va regalar i Filby, un botànic aficionat, diu que no té cap espècie coneguda. George fa una bona nit als seus convidats. Filby se’n va, però torna a trobar George i la seva màquina del temps desapareguda. La seva mestressa de casa assenyala que no falten res, tret de tres llibres que ella no pot identificar. Quan la governant es pregunta si George tornarà mai, Filby remarca que "té tot el temps del món".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada