Bloc personal,

dimarts, 23 de febrer del 2021

Wuthering Heights (1939)

[982]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: William Wyler
Guió: Charles MacArthur, Ben Hecht
Actors: Merle Oberon, Laurence Olivier, David Niven

[ Drama, romanç ] 1h 44min

Sinopsi

IMDb (7,6):
“Un criat a la casa de Cims Borrascosos li explica a un viatger la desafortunada història dels amants Cathy i Heathcliff.”

Crítica

Mare de Déu quin patiment!

Possiblement l’he vist innombrables vegades, però no en tinc cap record constatable perquè, segurament, quan l’he vista era massa petit i no tenia prou retentiva per entendre què estava veient. Ara que se suposa que sí, aquí van les meves apreciacions:

  • Una molt bona pel·lícula, com no podia ser d’altra manera: un mite convertit en clixé.
  • Laurence Olivier de jove, Heathcliff a la pel·lícula, és clavat a Henry Cavill, l’actor conegut com Superman.
  • Malgrat ser considerada una superproducció, em sorprèn les errades tan evidents que hi apareixen… la Cathy corrent cap Heathcliff i en imatge Heathcliff corrent de fons cap ella… obrint la porta de Wuthering Heights i què es veu?: la cortina del decorat… en una escena Cathy se sobresalta abans que li diguin el que l’hauria de fer sobresaltar… Tots aquests petits detalls em diverteixen molt.
  • La Cathy una filla de puta amb transtorn bipolar. El Heathcliff un ”calzonazos” de manual. De tot plegat, el que més greu em sap és la Isabella
  • L’actriu principal ho farà molt bé… o no… però el paper que fa en el moment que és gran, és tant depressiu que el trobo lleig; en canvi, la noia que fa d’ella mateixa però de joveneta, la Sarita Wooton, se li veu una mirada pura i brillant que enamora.

Resum (amb espòilers)

Un viatger anomenat Lockwood queda atrapat a la neu i es queda a la finca de Wuthering Heights, malgrat el fred comportament del seu amfitrió Heathcliff. A última hora d’aquella nit, després d’haver-se mostrat a una habitació de dalt que abans era una cambra de núvia, Lockwood és despertat per un corrent fred i troba l’obturador de la finestra batent cap endavant i cap enrere. Quan està a punt de tancar-lo, sent una mà gelada que agafa la seva i veu una dona fora cridant: "Heathcliff, deixa'm entrar! Estic fora dels erms. És Cathy!" Lockwood truca a Heathcliff i li explica el que va veure, amb la qual cosa l'enfuriat Heathcliff el llença fora de l'habitació. Tan aviat com Lockwood se'n va, Heathcliff crida frenèticament a Cathy, corre per les escales i surt de la casa, cap a la tempesta de neu.

Ellen, la mestressa de casa, explica al meravellat Lockwood que ha vist el fantasma de Cathy Earnshaw, el gran amor de Heathcliff, que va morir fa anys. Quan Lockwood diu que no creu en els fantasmes, Ellen li diu que pot ser si ella li expliqués la història de Cathy. I així, la trama principal comença com un llarg flashback.

De nen, Heathcliff és trobat als carrers pel senyor Earnshaw, que el porta a casa per viure amb els seus dos fills, Cathy i Hindley. Al principi, reticent, Cathy acull finalment Heathcliff i es tornen molt propers, però Hindley el tracta com un marginat, sobretot després que el senyor Earnshaw mor. Uns deu anys després, els ara grans Heathcliff i Cathy s'han enamorat i es reuneixen secretament a Penniston's Crag. Hindley s'ha convertit en disoluç i tirànic, i odia Heathcliff. Una nit, mentre ella i Heathcliff estan junts, senten música i s’adonen que els seus veïns, els Lintons, fan una festa. Cathy i Heathcliff es colen cap als Lintons i pugen per sobre del mur del jardí, però els gossos són alertats i Cathy està ferida. Heathcliff es veu obligat a deixar a Cathy al seu càrrec. Enutjat que Cathy estaria tan fascinada pel glamur i la riquesa dels Linton, els culpa de la seva lesió i els maleeix.

Mesos després, Cathy es troba completament recuperada, però encara viu als Lintons. Edgar Linton s'ha enamorat de Cathy i aviat ho proposa i després que Edgar la porti de tornada a Wuthering Heights, li explica a Ellen el que ha passat. Ellen li recorda a Heathcliff, però Cathy remarca amb fluïdesa que la degradaria casar-se amb ell. Heathcliff escolta i surt. Cathy s'adona que Heathcliff ha escoltat, és vençuda per la culpabilitat i es queda corrent després d'ell en una tempesta furibunda. Edgar la troba i la torna a cuidar, i aviat els dos es casen.

Aleshores, Heathcliff desapareix per sempre, però torna dos anys després, ara ric i elegant. Ha refinat el seu aspecte i les seves maneres per impressionar i molestar a Cathy, i compra en secret Wuthering Heights a Hindley, que ara és un alcohòlic complet. Per tal de contrarestar encara més a Cathy, Heathcliff comença a cortejar la ingènua germana d'Edgar, Isabella, i finalment es casa amb ella. La Cathy, de cor trencat, aviat cau greument malalta. Heathcliff corre al seu costat contra els desitjos de l'ara desil·lusionada i amarga Isabella, i Cathy mor als braços de Heathcliff.

La història del flashback ha acabat. El metge de família, el doctor Kenneth, va irrompre, expressant el xoc que va veure a Heathcliff a la neu passejant amb el braç al voltant d’una dona. Ellen creu que va ser Cathy, però el doctor Kenneth és dubtós i els diu que després va ser llançat del seu cavall. Quan s’acostava, va trobar a Heathcliff estirat a la neu. La dona havia desaparegut i no en tenia cap rastre. Lockwood pregunta: "És mort?", I el doctor Kenneth assenteix amb el cap, però Ellen diu: "No, no mort, doctor Kenneth. I no sol. Ell està amb ella. Només han començat a viure".

Es veuen els fantasmes de Heathcliff i Cathy caminant a la neu, sobreposats a Penniston Crag.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada