Bloc personal,

dijous, 1 d’abril del 2021

Alice in Wonderland (1951)

[1007]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Guió: Lewis Carroll (història), Winston Hibler
Veus de doblatge: Kathryn Beaumont, Ed Wynn, Richard Haydn

[ Animació, aventura, familiar ] 1h 15min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“Alícia aterra al País de les Meravelles. Encara vol tornar a casa, la Reina de Cors s'interposa en el seu camí.”

Crítica

Insuperable!

La història original que vaig conèixer. Amb tot, però, un pèl pesadeta. Musicalment impecable.

Resum (amb espòilers)

Alice s’avorreix amb la lliçó d’història de la seva germana sobre la conquesta normanda d’Anglaterra i expressa el seu desig d’aventura, que la condueix a la riba del riu Tàmesi. Allà, Alice veu un conill blanc que passa en un armilla i exclama que "arriba tard a una cita molt important". Ella persegueix, seguint-lo per un gran forat. El veu sortir per una porta petita, el pom que parla li aconsella reduir-se a una alçada adequada bevent d’una ampolla marcada com "Beu-me". Ho fa i sura a través del forat de la clau fins a un mar de llàgrimes, que va plorar després de menjar una galeta amb el nom "Menja'm", cosa que la va fer créixer molt. Mentre segueix el conill, es troba amb nombrosos personatges, inclosos Tweedledum i Tweedledee, que expliquen el conte de "La morsa i el fuster".

Alice rastreja el Conill fins a casa seva; la confon amb la seva criada, "Mary Ann", i l'envia a recuperar els guants. Mentre busca els guants a la casa del Conill, l'Alice troba i menja una altra galeta marcada com "Menja'm" i torna a fer-se gran, quedant atrapada a la casa. Considerant-la un monstre, el Conill demana al Dodo que l’ajudi a expulsar-la. Quan el Dodo decideix cremar la casa, Alice s’escapa menjant una pastanaga del jardí del Conill, cosa que la fa reduir fins a tres centímetres d’alçada. Continuant seguint el Conill, Alice es troba amb un jardí de flors parlants que inicialment la reben amb una cançó, però després fan comentaris despectius sobre la seva aparença i li ordenen que marxi. Alícia es troba amb una Caterpillar, que s’enfada contra Alice després de lamentar-se de la seva petita mida (que és la mateixa que la Caterpillar), després de la qual Caterpillar es converteix en una papallona i s’enfonsa. Abans de marxar, Caterpillar aconsella a Alice que mengi un tros de bolet per canviar la seva mida afirmant que "un costat et farà créixer més alt i l'altre costat et farà més curt". Ho fa i torna a la seva alçada original, continuant la seva persecució del Conill.

Al bosc, Alice es queda atrapada entre diversos camins i es troba amb el gat Cheshire, en què Alice li pregunta per quin camí ha d’anar. Ell li diu que tot depèn d'on vulgui anar, en què afirma que "realment no importa. Ell sarcàsticament mentre somriu i li diu que realment no importa cap a on vagi, però que hauria de preguntar-li El Sombrerero boig o la Llebre de març per conèixer la ubicació del conill. Es troba amb tots dos, juntament amb el Vespertú, a la casa de la Llebre prenent una festa de te boig i celebrant els seus "dies de naixement". a la qual Alice intenta frustrar-se per les seves interrupcions i lògica absurda. Quan es prepara per marxar, apareix el Conill i es produeix el caos. Farta de les tonteries, Alice decideix tornar a casa, però el seu entorn canvia completament i es perd. Tement que es perdi per sempre, s'asseu sobre una roca plorant.

El Gat Cheshire reapareix i aconsella a Alícia que demani a la Reina de Cors les indicacions cap a casa, mostrant-li una "drecera" al rei i al tirànic castell de la Reina. La Reina ordena la decapitació d’un trio de jardiners de cartes que, per error, van plantar roses blanques en lloc de vermelles (però les pinten perquè quedin vermelles), i convida una Alice reticent a jugar contra ella en un partit de croquet, en el qual viuen flamencs , protectors de cartes i eriçons s’utilitzen com a equipament. L’equip apareix el joc a favor de la reina. El gat torna a aparèixer i juga un truc a la reina, fent que caigui. El gat desapareix a temps per fer veure que Alícia era la broma, però abans que la reina pugui ordenar la seva execució, el rei suggereix un judici.

En el judici d'Alicia, el Barreter Boig, March Hare i Lirón són cridats a la tribuna com a testimonis, celebrant breument el dia de naixement de la reina i regalant-li un casquet com a regal, que es converteix en el gat. Es produeix el caos quan el Gliro, espantat quan Alícia assenyala el gat, corre per la sala judicial. Quan la reina ordena l'execució d'Alícia, Alice es menja un tros del bolet de l'eruga que va salvar i es torna a fer gran. El rei i la reina li ordenen que deixi el jutjat, però ella es nega i insulta la reina. Mentre ho fa, torna a la seva mida normal i la reina ordena la seva execució. Alícia fuig i la Reina, el Rei, els guardians de cartes i altres personatges persegueixen. Quan Alice arriba a la petita porta que va trobar, el pom de la porta li mostra que en realitat ja està fora, dormint. Alícia es crida a si mateixa per despertar; ho fa, i torna a casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada