Bloc personal,

diumenge, 4 d’abril del 2021

Black Narcissus (1947)

[1008]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Michael Powell, Emeric Pressburger
Guió: Rumer Godden (novel·la), Michael Powell
Actors: Deborah Kerr, David Farrar, Flora Robson

[ Drama ] 1h 41min

Sinopsi

IMDb (7,8):
“Després d'obrir un convent a l'Himàlaia, cinc monges s'enfronten a la creixent tensió, tant amb els nadius com dins del seu propi grup, mentre intenten adaptar-se a aquest nou entorn.”

Crítica

No m’ha agradat gens…

Doncs no… per molt ben valorada que estigui, la trobo totalment descontextualitzada i fora de lloc. Hi han tants detalls que tiren d’esquena que no sé ni per on començar. No dubto que la novel·la o la mateixa història sigui bona, però tal i com està explicada, em tira d’esquenes. Tot està malament: les barrejes culturals inventades, els paisatges pintats, les actituds estereotipades… He vist que han fet una minisèrie d’aquesta mateixa novel·la i només amb els detalls del tràiler ja m’aporten més coses que aquesta pel·lícula. Que no, que no m’ha agradat. Miraré la sèrie i, tot i que està mal puntuada, compararé.

Resum (amb espòilers)

Una missió de monges anglicanes de l’Orde dels Servents de Maria és convidada pel general Toda Rai, el governant Rajput d’un estat príncep a l’Himàlaia, per establir una escola i un hospital que es dirà St Faith. El convent estarà situat a Mopu, un palau ruïnós situat dalt d’un penya-segat on el pare del general guardava prèviament el seu harem. Un ordre de monjos ja havia intentat establir-se sense èxit, i l'agent del general, el senyor Dean, els fa paleses les dificultats socials i ambientals. L’ambiciosa germana Clodagh és nomenada germana superior i enviada amb altres quatre monges: germana Philippa per al jardí; La germana Briony per a la infermeria; Sister Blanche, més coneguda com "Sister Honey" per ensenyar la confecció de puntes; i la germana Ruth emocionalment malament per a classes generals. Dean no està impressionat amb ells i prediu que només podran romandre fins al començament de la temporada del monsó.

Durant el temps que van instal·lar el convent, les monges s’enfronten a problemes amb l’antic edifici i amb la població hindú local, que sovint xoquen amb el conserge natiu de l’edifici, Angu Ayah. Tenen dificultats per acceptar un home sant al seu recinte (l’oncle del general) que passa tot el temps mirant a les muntanyes. Acullen una noia local anomenada Kanchi per intentar controlar el seu esperit erràtic i imparteixen classes a l’actual hereu del general, conegut com el General Jove, per entendre la cultura occidental abans d’un viatge a Gran Bretanya. Kanya és assotat per Ayah per robar, però el jove general la deté i acaba enamorant-se de Kanchi en una situació comparada pel senyor Dean amb la història del rei i la minyona.

Cada membre de l’ordre té problemes propis causats pel seu entorn, que semblen magnificar les emocions. Briony pateix problemes de salut i Philippa es perd a l’entorn i acaba plantant l’hort amb flors. Ruth, ja molt encordada, es torna cada vegada més gelosa de Clodagh i obsessionada amb el senyor Dean, cosa que la porta a renunciar a l'ordre. Clodagh recorda un romanç fallit de casa seva a Irlanda que l’havia impulsat a unir-se a l’ordre en primer lloc. L’afecció creixent de Honey als nens acaba en un desastre quan dóna medicaments a un nadó mortalment malalt. La mort del nen enfada els locals, que culpen i abandonen la missió, i posa més pressió sobre les monges. Dean intenta, sense èxit, convèncer Clodagh perquè se'n vagi abans que passi una altra cosa inadequada.

Una nit, Clodagh s'enfronta a l'ara inestable Ruth, trobant-la amb un vestit modern que ha ordenat impressionar al senyor Dean. Ruth s’escapa del rellotge de Clodagh i troba el senyor Dean. Quan ell rebutja els seus avenços, ella té una ruptura mental completa i torna a la missió, amb la intenció de matar Clodagh. Quan Clodagh toca la campana per al servei del matí situat a la vora d'un penya-segat, Ruth intenta empènyer-la per sobre de la vora. En la lluita resultant, Ruth cau del penya-segat fins a la seva mort. La missió surt just quan comença la temporada del monsó, amb la petició final de Clodagh al senyor Dean per atendre la tomba de Ruth.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada