Bloc personal,

dijous, 29 d’abril del 2021

The United States vs. Billie Holiday (2021)

[1032]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Lee Daniels
Guió: Suzan-Lori Parks, Johann Hari
Actors: Andra Day, Trevante Rhodes, Garrett Hedlund

[ Biografia, drama, música ] 2h 10min

Sinopsi

IMDb (6,3):
“Segueix Holiday durant la seva carrera, ja que és objectiu del Departament Federal d’estupefaents amb una operació secreta encapçalada per l’agent federal negre Jimmy Fletcher, amb qui va tenir una aventura tumultuosa.”

Crítica

Bastant dolenta, però molt interessant pel que explica…

La majoria de coses no les sabia i he comprovat que sí van passar, explicades a la seva manera, és clar. Em fan ràbia errors bàsics d’un lavabo d’un apartament a la dècada dels anys cinquanta amb cisterna darrera: impossible! També em fa ràbia que es vegi massa evident la dentadura postissa quan es enfocada des de sota, estirada al llit, o les lentilles grogues (cirrosis) que es fan evident quan gira els ulls de costat… Amb tot, excel·lent caracterització, per part de maquillatge i per part de l’actriu.

Resum (amb espòilers)

La pel·lícula comença amb un text que el 1937, el Senat va considerar un projecte de llei contra el linxament, però no va aprovar-lo. Billie Holliday va guanyar fama en part a causa de la seva cançó "Strange Fruit", sobre el linxament.

Billie ofereix una actuació on entre el públic hi ha el soldat Jimmy Fletcher, l’actriu Tallulah Bankhead, l’espòs de Billie Monroe i el gerent Joe Glaser. Roslyn i Monroe permeten als fans conèixer Billie, però Monroe no permetrà a Jimmy. Més tard, Glaser i Monroe, que s'han convertit en amics de l'agent Harry J. Anslinger, intenten aconseguir que Billie retiri "Strange Fruit" del seu setlist i ella es nega. Diuen que la gent del govern no vol escoltar-la cantar-la i Monroe l’amenaça físicament. Lester Young, el saxofonista de Billie, la recolza en la seva interpretació.

Anslinger es reuneix amb altres agents, on diu que Billie Holliday és una amenaça i que la seva cançó promou idees equivocades i no deixarà de cantar-la. Sense la possibilitat d’arrestar-la per haver cantat, decideixen anar a buscar-la per càrrecs de droga. Billie i el seu amant Joe Guy fan heroïna junts. Billie actua en el proper concert per a militars. Actua amb Louis Armstrong. Després del programa, Jimmy va a veure a Billie. La veu fent drogues.

A la propera actuació de Billie, la gent del públic li crida perquè toqui "Fruit estrany". El gerent l'ordena sortir de l'escenari i la càrrega policial, i Billie és arrossegada per la seva banda. Després, l’FBI, inclòs Jimmy, que resulta que no és un soldat sinó un agent, es presenten a Joe i els arresten per drogues. Billie se sent traïda. Al jutjat, el cas és assetjat pels mitjans de comunicació, que avergonyeixen Billie. Anslinger felicita Jimmy per la seva detenció. El jutge condemna Billie a un any de presó. Més tard es va revelar que Anslinger va pagar Joe.

Freddy pregunta a Jimmy per què ho va fer. Jimmy diu que el seu pare li va dir que les drogues destruirien la seva comunitat. Freddy li explica a Jimmy que Billie va ser violada als deu anys i que havia estat amb homes maltractats i que utilitza drogues per alleujar aquest profund dolor que hi ha dins. Anslinger té una reunió amb Jimmy i li diu que han d’assegurar-se que Billie no canti mai més. Jimmy es pregunta per què Billie és un problema. Anslinger li diu a Jimmy que vagi a la presó i menteixi a Billie, que es disculpi i torni a entrar amb ella. Però, en canvi, Jimmy li diu a Billie que no confiï en ningú i li adverteix que el FBI continuarà intentant establir-la.

Després, Billie surt de la presó, li explica a Roslyn i Lester que es mantenen nets. També està divorciada de Monroe. Billie fa el programa del Carnegie Hall on hi assisteixen Jimmy i Anslinger. Un membre del públic li demana que canti "Fruit estrany", i tristament declina. L’actuació de Billie va bé. El seu nou gerent, Ed, li diu que encara no ha pogut recuperar la seva targeta de cabaret perquè pugui actuar als clubs. Més tard, Billie coneix a John Levy que li diu que pagarà la gent adequada per assegurar-se que pugui seguir cantant als seus clubs. John i Billie entren en relació on John escurça el sou de Billie per cada representació.

Tallulah és portat per Anslinger i es nega a ajudar-lo. Més tard, Tallulah li explica a Billie i també que necessita desfer-se de John. Billie truca a Joe i intenta aconseguir algunes drogues, però Joe diu que haurien de mantenir-se nets. De totes maneres surt i es droga sola.

Al club, John agredeix Billie per haver-se endut més diners. Fa més drogues i Roslyn l’ajuda a embenar-la perquè pugui actuar. Billie es queda neta una estona. John li proposa, després es posa les drogues a la butxaca just a temps perquè puguin entrar els federals, treballant clarament amb ells. Al jutjat, l'advocat de Billie fa que Jimmy admeti que Billie possiblement va ser emmarcada i que és alliberada. Anslinger, enfadat amb Jimmy, l'envia a seguir Billie en la seva gira. El 1949, Jimmy ve a veure Billie després d'una parada de gira reeixida. Li diu que l'agència vol que pensi que va ser acomiadat. Tota la tripulació desconfia d'ell. Per tal de demostrar que és amb ells, Jimmy fan heroïna.

En un viatge de gira, Billie canta "Fruit estrany" al sud, desafiant el klan local. Anslinger està furiós, truca a Jimmy i li pregunta si està segura que Billie no ha consumit drogues a la carretera. Ell diu que sí, però un altre agent el segueix. Jimmy i Billie comencen a enamorar-se profundament i giren junts. Un dia, després que l’autobús avaria, Billie se’n va amb les maletes i li diu a Jimmy que necessita trobar una noia agradable i que no sigui ella. Arriba Louis McKay per portar Billie al següent concert. Tota la tripulació està enfadada amb Billie per haver-los deixat encallats i Jimmy està desconsolat. Torna a la feina, on Sam Williams li diu que l’han traslladat a l’administració i a Sam li han assignat la seva tasca.

Billie es casa amb Louis. El matrimoni és violent i està ple d’ús de drogues. La policia els atrapa una vegada més i els intenta enviar a la presó, però escapen de la presó. Anslinger es troba amb Louis i li diu que planti heroïna a Billie. Jimmy arriba a un espectacle i torna als bastidors i fa un petó a Billie. Louis entra i els dos tenen una baralla física. Més tard, Billie li diu a Jimmy que té insuficiència hepàtica. Va a l’hospital i Jimmy es queda amb ella. Louis arriba a l'hospital i entra en un altercat amb Jimmy. Sam ve a buscar a Jimmy abans que arribi Anslinger que ve a plantar-li drogues. Anslinger s’asseu amb Billie i Louis i diu que si coopera, no els tornarà a veure mai més. Billie li diu que els seus néts cantaran "Strange Fruit" un dia.

Es mostra el text que el 17 de juliol de 1959, Billie va morir als 44 anys. Els agents de narcòtics van afirmar haver trobat heroïna i la van arrestar mentre moria. Anslinger va romandre comissari de drogues fins a la seva jubilació als 70 anys i se li van donar elogis. Jimmy va lamentar les seves accions treballant per Anslinger fins al dia que va morir. El 1978, "Strange Fruit" va ser inclosa al saló de la fama dels Grammy, on va ser nomenada cançó del segle. El febrer de 2020, el senat va considerar l’acte contra el linxament d’Emmett Till i encara està pendent de ser aprovat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada