Bloc personal,

dimecres, 5 de maig del 2021

Judy (2019)

[1035]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Rupert Goold
Guió: Tom Edge, Peter Quilter (novel·la)
Actors: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock

[ Biografia, drama, romanç ] 1h 58min

  • Oscar 2020
  • • a la millor actriu.

Sinopsi

IMDb (6,8):
“La llegendària intèrpret Judy Garland arriba a Londres l’hivern del 1968 per realitzar una sèrie de concerts exhaurits.”

Crítica

La història interessant, la pel·lícula dolentíssima!

Dolenta, però amb ganes! Se’m fa estrany que la Zellweger hagi apostat per aquest bluf. Ara bé, a mi m’ha servit per conèixer la veritable història darrera de l’explotació infantil… I més curiós encara que li hagin donat l’Oscar a la millor actriu. A mi ella, particularment en aquesta pel·lícula no m’agrada, la veig excessivament imposada, però és que encara que es pogués considerar bona feina, tota la resta no s’aguanta per enlloc. No sé… no hauré vist la mateixa pel·lícula…

Resum (amb espòilers)

Al principi de la pel·lícula, Judy Garland té 15 anys i el cap d’estudi de MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), Louis B. Mayer, li diu que té un do que altres noies no tenen. El talent de cantar de Judy és gairebé inigualable mentre és capaç de superar l’èxit de Shirley Temple com a estrella infantil de Hollywood. Judy es mostra llavors als quaranta anys, actuant amb els seus dos fills del seu matrimoni amb Sidney Luft, el seu tercer marit. Més tard, la Judy i els seus fills intenten facturar-se al seu hotel, però són retirats per no pagar-los prèviament. A causa d'això, Judy es veu obligada a tornar a casa a Luft, que des de llavors s'ha divorciat d'ella.

En una festa, Judy coneix Mickey Deans, propietari d’una discoteca, i es fan amics. En un flashback dels seus anys d’adolescència amb Mickey Rooney, el seu mentor d’estudi interromp una cita per donar-li amfetamines a Judy per ajudar-la a controlar la gana i així mantenir el seu pes baix. L'acció torna al 1968, quan Judy veu un agent que li diu que Gran Bretanya està oberta a ella, però que la recepció dels Estats Units a ella s'ha refredat a causa de la seva fiabilitat i malhumorat en el rendiment. Judy decideix embarcar-se cap al Regne Unit, deixant els seus dos fills amb Luft, cosa que li resulta difícil.

Al Regne Unit, l’abús de substàncies li impedeix un rendiment fiable. Judy arriba tard a la seva estrena a Londres i es demana ajudants per comprovar la seva salut i reparar el seu maquillatge. Els fans estan entusiasmats i la seva actuació és excel·lent. La pel·lícula va a parar a un altre flashback de la jove Judy, que es queixa d’haver estat alimentada amb pastilles per ajudar-la a complir les seves exigències d’horari. De tornada a Londres el 1968, torna a actuar i comença a cantar les lletres de "Clang, clang, clang ..." a "The Trolley Song" amb forts aplaudiments.

Judy es troba a la porta de l’escenari amb dos adorants fans gais a la porta de l’escenari i s’uneix a ells per berenar a la nit al seu pis. Es relacionen amb les seves dificultats, i ella canta "Get Happy" mentre un dels fans toca el piano. Deans arriba a Londres en una visita sorpresa, cosa que l’anima. Judy encara té problemes per fer les seves representacions escèniques a temps a causa de l’abús de substàncies i l’ansietat. Un altre flashback mostra a Mayer parlant amb ella amb Judy explicant-li que està esgotada pel seu horari laboral, i Mayer utilitza abusos emocionals i intimidacions físiques per mantenir-la en línia.

El seu agent britànic patrocinador la fa examinar per un metge especialista en veu. Judy diu que va tenir una traqueotomia fa dos anys, cosa que va debilitar la seva veu. El metge diagnostica esgotament físic i mental, que requereix descans per a la recuperació. La seva relació amb Deans és un suport a la seva vida personal i es casen. És el seu cinquè marit. Judy encara pensa en els seus fills i pateix de separar-se’n. Els nens, però, estan contents a l’escola de Califòrnia. Deans té males notícies sobre un acord amb els diners que va caure, cosa que significa que ha de quedar-se a Gran Bretanya per poder arribar als dos caps. En la seva pròxima actuació, ella surt a l’escenari i es veu desconcertada. El compromís amb el cant de Judy ha finalitzat, però torna una nit passada a l’escenari, on demana interpretar una última cançó. Es trenca mentre canta "Over the Rainbow", però es recupera amb l'ànim de fans aficionats i és capaç de completar l'actuació. La Judy pregunta: "No m'oblidaràs, no?" al públic, que aplaudeix abans que acabi la seva actuació dient: "Prometeu que no". La pel·lícula acaba que Judy va morir sis mesos després, l’estiu de 1969, als 47 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada