Bloc personal,

dilluns, 3 de maig del 2021

Shadow and Bone (2021) S01

[146]

Valoració



Fitxa tècnica

Creador: Eric Heisserer
Actors: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux

[ Acció, aventura, drama ] 8 capítols de 45-58 min

Sinopsi

IMDb (8,0):
“Les forces fosques conspiren contra la cartògrafa òrfena Alina Starkov quan desencadena un poder extraordinari que podria canviar el destí del seu món devastat per la guerra.”

Crítica

Original i ben feta…

M’ha agradat molt. Hagués estat fàcil que, davant una bona història, relaxar-se i deixar una sèrie bastant mediocre, però, en la meva opinió, no ha estat el cas.

Resum (amb espòilers)

Ravka, un regne fantàstic basat en l'Imperi Rus tsarista, està situat en un món devastat per la guerra plagat per l'Ombre Fold, una franja de foscor permanent que separa l'est de Ravka occidental, on hi viuen criatures alades carnívores conegudes com Volcra. La fabricant de mapes òrfena Alina Starkov descobreix que és una Grisha (una usuària màgica) que posseeix el poder de crear llum, que podria ser la clau per alliberar el seu país del plec. Alina s’uneix a un exèrcit d’elit de Grisha al servei del general Kirigan, el Summoner Shadow.

Però mentre lluita per perfeccionar el seu poder, troba que els aliats i els enemics poden ser el mateix i que res en aquest món fastuós és el que sembla. Hi ha forces perilloses en joc, inclosa una tripulació de criminals carismàtics, i caldrà més que màgia per sobreviure.

1.- Alina Starkov, cartògrafa, es reuneix amb el seu amic de la infància Mal Oryetsev mentre servia al Primer Exèrcit. Quan Mal és escollit per formar part d’un equip per creuar el Shadow Fold, Alina crema els mapes existents, de manera que es veurà obligada a acompanyar l’equip. L'equip entra al Fold, passat per alt per l'arribada del general Kirigan. Són atacats per criatures voraces anomenades Volcra, que maten la majoria de la tripulació. L’Alexei, un company de cartografia, s’escapa de l’esquí i corre cap a l’altra banda del Fold. Quan Alina és presa per un Volcra, utilitza una antiga habilitat anomenada Sun Summoning, destruint tots els Volcra que estan atacant el skiff. Mentrestant, a la ciutat central de comerç de Ketterdam, el líder del grup Dregs Kaz Brekker i dos membres de la banda, Inej Ghafa i Jesper Fahey, competeixen amb el cap del crim Pekka Rollins per obtenir una feina amb un pagament d’un milió de kruge. Es revela que Dressen, el comerciant que necessita la feina feta, també necessita un auditori per completar la feina. Kaz, Inej i Jesper arriben a un conegut auditori abans que Pekka, i se'ls concedeix una audiència amb Dressen tot i que inicialment Dressen planejava reunir-se amb Pekka. Dressen revela que el seu captiu és el mateix Alexei que va córrer pel redó. L'Alexei sap com superar-se, però sembla que no pot compartir la informació. El cor de Kaz aconsegueix que Alexei reveli que Alina és una invocadora del sol i, tal com va prometre la llegenda, pot passar pel Fold. Dressen mata a Alexei i li diu a Kaz que, si vol la feina, ha de portar Alina.

2.- A East Ravka, Alina és portada al general Kirigan, que demostra que és l’Invocadora del Sol quan fuig de llum després que la talla. La porten a la capital de Ravkan, Os Alta, on serà lliurada al rei i a la reina. El seu comboi és atacat per Fjerdan drüskelle, guerrers que cacen i exterminen Grisha. La major part del seu guàrdia Grisha és assassinat, però és rescatada quan arriba Kirigan i utilitza les seves ombres en un "tall" que desmunta el seu capturador. Els dos arriben a Os Alta a cavall i Alina és posada en captivitat, tot i que promet trobar-se i retrobar-se amb Mal després que es quedés enrere amb el Primer Exèrcit. A Ketterdam, Kaz és amenaçat per Pekka d’abandonar la feina, però es nega. Després de ser convocada, Inej es troba amb Tante Heleen, l'amo d'un bordell on Inej havia estat obligada a treballar abans que Kaz la pagués. Heleen promet retirar-li els deutes pendents de Kaz si mata un traficant de persones anomenat Arken. Mentrestant, Kaz parla amb una dona que finalment admet haver travessat el plec amb l'ajuda d'un home anomenat El director d'orquestra. Tot i que no coneix la identitat de The Conductor ni com la va aconseguir, ella posa a Kaz el nom d'algú que treballa amb The Director, Poppy. Kaz va a parlar amb Poppy, i després descobreix que Tante va trobar The Conductor i planeja matar-lo. Inej està a punt de matar Arken quan Kaz la deté, dient-li que Arken és realment el director d'orquestra. Després es reuneix amb Tante, pagant una garantia acceptable i prometent pagar el seu deute un cop acabi el treball de Dressen.

3.- A Alina se li presenta una sastrera, Genya Safin, que és aquí per ajudar-la a preparar-se per conèixer el rei Petyr. Després que Genya endreça Alina, és portada al general Kirigan, que la porta a una gran sala de ball. Amb l’ajut de Kirigan, Alina realitza una mostra enlluernadora dels seus poders. Quan ha acabat la manifestació, alguns dels Grisha vénen a abraçar-la i saludar-la. Entre aquests hi ha Zoya, el Squaller que va coquetejar amb Mal de tornada al campament. Zoya abraça l'Alina, però li xiuxiueja a l'orella que fa pudor a l'orfenat. Per tornar-hi, Alina tria a Zoya com la seva parella d’entrenament de combat l’endemà. Mentre que Zoya inicialment sembla més forta, Alina es demostra a si mateixa i li dóna un cop de puny a la cara. Indignat amb Alina, Zoya bufa Alina en una pila de fenc amb una gran ratxa de vent. La Marie i la Nadia, dues altres Etherealki, comproven si està bé, ja que Alina perd breument el coneixement. Com a càstig, Botkin, l’entrenador personal de combat de la Grisha al Petit Palau, la expulsa dels entrenaments la resta del dia. Quan torna d’entrenar, Alina s’enfronta a The Apparat. Li regala un llibre antic: Les vides dels sants. Alina coneix llavors Baghra. Baghra es veu frustrada amb Alina després que lluiti per convocar la llum tota sola i li revela que Kirigan és un amplificador humà.

4.- Alina és informada per Genya que hauria d'anar a cavall amb el general Kirigan. Quan se li ofereix l’elecció entre un kefta blau o negre, Alina decideix quedar-se amb el blau, ja que veu el negre com el color de Kirigan. Els dos es relacionen al llarg del dia i Kirigan li diu a Alina que el cridi pel seu primer nom, Aleksander. Van fins a una vella font a la qual Kirigan solia arribar quan era un nen. Kirigan explica la càrrega que creixia fins a ser l'últim descendent dels més malvats que Grisha coneix: L'heretge negre. Quan era un nen, Kirigan solia visitar la font cada dia amb una moneda, fent el mateix desig cada vegada: "Ser qualsevol altre". Mentre Alina encara lluita per convocar el seu poder, Baghra utilitza els seus records per aprendre més sobre ella. Li diu a l'Alina que ha de deixar anar Mal i el passat per fer-se més fort. El grup de Mal es troba emboscat mentre es troba un cérvol que els permetrà accedir al Petit Palau per trobar Alina. Mal revela que és capaç de sentir Alina a través d’un so que ella emet.

5.- Mal, ferit per Fjerdans, es dirigeix cap a un campament del Primer Exèrcit. Aquí, revela que ha trobat el solteró que el general Kirigan havia estat buscant. Des que va trobar el cérvol, Mal, juntament amb un primer general de l'exèrcit, es dirigeixen al Petit Palau per transmetre la informació a Kirigan. La guàrdia del palau es resisteix inicialment a deixar entrar Mal, creient que el cérvol és un mite, però cedeix i l’escorta a la cambra de Kirigan. Kirigan demana a Mal que li mostri exactament on va trobar el cérvol. Mal, però, es nega, exigint veure a Alina abans de mostrar al general on va trobar el cérvol. Kirigan està enfadat amb això, però finalment accepta permetre que els dos es trobin més tard.

6.- Arken és capturat i interrogat després de l'intent de segrestar Alina contra els incendis. Alina aconsegueix sortir del palau però la troben i la persegueixen cap a un bosc. Es retroba amb Mal i tots dos es posen al dia. Després de conèixer el cervo de Mal, Alina s'adona que ha d'arribar-hi abans que Kirigan, de manera que ella i Mal es dirigeixen cap al nord. El vaixell que sosté Nina Zenik s’enfonsa durant una tempesta. Es vincula amb un dels Grisha Hunters, Mattias i els dos comencen a estar més a prop després que Nina el salvi de la congelació fins a la mort amb els seus poders.

7.- Alina i Mal troben el cervo i Alina comparteix un moment amb ell abans que Kirigan aparegui. Fa mal a Mal i mata el Cérvol abans que algunes de les seves banyes s’imbuixin a Alina a la vegada que amb la seva pròpia mà. Li mostra a Alina que ara pot controlar el seu poder i que la portarà al Fold. Li diu que curarà Mal si ella compleix.

Al càmping proper al Fold, Genya es reuneix amb Alina per preparar-la per a un esdeveniment que celebra Kirigan; portarà alguns nobles a través del Fold i els mostrarà el nou poder trobat per Alina i el seu. Kaz, Inej i Jasper troben una manera de pujar a un vaixell per assegurar el camí de tornada a casa, després que el tren que van agafar amb Arken fos explotat.

8.- Quan el vaixell comença el seu viatge pel Fold, Alina fa servir els seus poders per protegir-lo i els passatgers. Kirigan mostra els seus veritables colors davant de tothom. Kaz i els altres troben que Mal ha colat a bord i tracen un pla.

Alina lluita per recuperar el control total dels seus poders.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada