Bloc personal,

dissabte, 1 de maig del 2021

Sound of Metal (2019)

[1033]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Darius Marder
Guió: Darius Marder, Abraham Marder
Actors: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci

[ Drama, música ] 2h

Sinopsi

IMDb (7,8):
“La vida d’un bateria de heavy metal es veu enfonsada quan comença a perdre l’audició.”

Crítica

Està bé, però se m’ha fet pesadeta i previsible…

A més, l’actor, la situació i tot el context no m’agrada especialment.

Resum (amb espòilers)

Ruben és bateria i la meitat del duo de metall Blackgammon, juntament amb la cantant i parella alhora, Lou. Viuen en un autocaravana mentre circulen pels Estats Units per fer concerts. Quan Ruben comença a perdre l’audició, va a una farmàcia a buscar un diagnòstic. El farmacèutic el remet a un metge, que realitza una prova auditiva i troba que Ruben només pot distingir entre el 20 i el 30% de les paraules que escolta i la seva audició es deteriorarà ràpidament; a més, tot i que els implants coclears poden beneficiar-lo, el seu elevat cost no està cobert per l'assegurança. El metge suggereix que Ruben elimini tota exposició a sorolls forts i posteriorment se sotmeti a proves posteriors, però Ruben continua realitzant.

Quan Lou s'assabenta de l'estat de Ruben, ella vol deixar de fer actuacions per la seva seguretat, però ell vol continuar. A ella també li preocupa la seva sobrietat, ja que és un addicte a les drogues que es recupera. Truquen al seu patrocinador, Hector, que troba un refugi rural per a addictes sords en recuperació que accepta Ruben, dirigit per un home anomenat Joe, un alcohòlic en recuperació que va perdre l’audició al Vietnam. Ruben marxa amb Lou perquè no la deixaran viure allà amb ell i ell només vol els implants. Lou, ansiós pel seu benestar, marxa i persuadeix Ruben perquè torni al refugi.

Ruben comença a conèixer els altres membres del refugi mentre assisteix a les reunions i s’instal·la en la seva nova vida. Se li presenta a Diane, una mestra, i als nens de la seva classe, i comença a aprendre el llenguatge de signes americà. Joe encarrega a Ruben escriure sense parar i seure pacíficament en un esforç per fer-lo còmode amb el silenci i li diu que ell mateix farà el mateix simultàniament. Ruben s’uneix a la classe de Diane i comença a connectar amb els nens i la resta de la comunitat. Dóna als nens i a la Diane classes bàsiques de bateria.

Fins ara, l’estada de Ruben ha estat patrocinada per una església. Joe li ofereix una forma més permanent de romandre com a empleat de la comunitat i li diu que hi pensi. Periòdicament, Ruben utilitza l'ordinador per veure què fa Lou, descobrint que experimenta amb la seva pròpia música a París. Aconsegueix que el seu amic Jenn vengui la bateria i altres equips musicals, i després ven l’autocaravana, fent servir els diners per a la cirurgia d’implant coclear. Ruben demana a Joe que li presti diners per recuperar la seva autocaravana mentre espera l’activació de l’implant. Joe es nega, comentant que Ruben sembla i sona com un addicte. De cor, Joe demana a Ruben que deixi la comunitat, ja que es basa en la creença que la sordesa no és un handicap.

Un cop activats, els implants permeten a Ruben escoltar, però el so d’ells queda molt distorsionat i no és el que esperava, i això trastoca els seus intents de recuperar la seva antiga forma de vida. Ruben vola a la trobada de Lou a casa del seu ric pare Richard a París, on s'ha establert en un nou estil de vida. Richard li dona la benvinguda i permet que s’hi quedi. Richard confia a Ruben que, tot i que originalment no li agradava, reconeix que Ruben ha fet feliç a Lou. En una reunió, Lou i el seu pare interpreten un duet, i Ruben troba que els seus implants no li permeten escoltar música com abans. Ruben i Lou discuteixen la possibilitat de tocar música i tornar a fer gires. Ruben s'adona que això fa angoixar a Lou i li diu que tot va bé i que li va salvar la vida. Ella li diu que ell també va salvar la seva. L’endemà al matí, Ruben s’emporta les seves coses i se’n va mentre Lou encara dorm. Molestat de nou per la distorsió, s’asseu en un banc i elimina els processadors dels seus implants, sentint-se còmode amb el silenci.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada