Bloc personal,

divendres, 6 de setembre del 2024

Sunny (2024) S01

[533]

Valoració



Fitxa tècnica

Creador: Katie Robbins
Novel·la: Colin O'Sullivan
Música: Daniel Hart
Producció: A24, Twenty First City, Babka Pictures, Poppycock Pictures
Distribució: Apple TV+
Actors: Rashida Jones, Hidetoshi Nishijima, Joanna Sotomura
Emissió: 09/07/24 - 04/09/247 (Apple TV+)
Títol original: Sunny

[ Comèdia negra, comèdia dramàtica, thriller misteriós, ciència ficció ] 10 capítols de 29-36 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (6,7) (3,3K):
“La Suzie, una dona nord-americana que viu al Japó, i la Sunny, un robot domèstic fabricat per l'empresa del seu marit, van descobrint conjuntament la fosca veritat del que va passar realment amb el marit i el fill de la Suzie que van desaparèixer en un misteriós accident d'avió.”

Crítica

De ben segur és cosa meva que hagi perdut el sentit de l’humor, però això és una bona merda que no porta enlloc…
el millor: l’opening, que els capítols són ben curtets i el capítol 9…


Basada en la novel·la The Dark Manual (2018) de Colin O'Sullivan.


 A la novel·la,  “la Susie Sakamoto, una irlandesa al Japó, es passa els dies bevent molt i maleint el robot domèstic que s'encarrega de totes les seves necessitats domèstiques. Ella menysprea allò que va dissenyar el seu marit mort i té la impressió que està a punt de fer-li mal. Per escapar del dolor aclaparador de la seva família desapareguda, s'endinsa a la nit i a la secció sense llei de la ciutat, vagant en bars de mala qualitat amb la seva amiga hipersexual, salvatge i proveïda de drogues, la Mixxy. Les persecucions de la Susie són només el resultat de la seva pròpia paranoia? El parlament dels mussols que es reuneixen estranyament als arbres de fora pot tenir alguna importància, alguna ajuda? O haurà de buscar el mític Dark Manual, per trobar la manera d'apagar finalment el homebot i acabar amb la seva lletania de problemes? Potser ja sigui massa tard… les màquines estan en augment.”

Robots assassins, gaijin vivint al Japó (irlandensa a la novel·la, americana a la sèrie), vintage, retro, tecnologia, yakuza… una mica de tot, però bastant descompensat i sense raó de ser. Una actriu nord-americana prou coneguda (Rashida Jones) i molts japonesos també bastant coneguts (Hidetoshi Nishijima, Judy Ongg, Annie the Clumsy, Jun Kunimura, You (Yukiko Ehara)), amb localitzacions “exòtiques” japoneses, perquè t’hi enganxis, però tot tan asèptic que no hi ha res que marqui emocionalment… ni tan sols l’humor.

He de confessar que el yakuza octogenari despullat, mostrant el tatuatge integral de cos complet i amb bolquers per no cagar-se ni pixar-se a sobre, sí m’ha fet una mica de gràcia. Això i també el capítol nou, que es pot considerar un capítol a part… no perquè faci gràcia per si mateix, sinó per la feinada que ha comportat crear-lo.

No m’ha agradat gens el càsting escollit: són actors prou coneguts, sí, però tot fa un tuf de “velles glòries” que tira enrera. No hi ha ni una mica de frecor.

Comèdia negra, en diuen: ni comèdia, ni negra! Una sèrie especialment creada per Apple TV+ i no hi ha una mica de sentit estètic per les interfícies d’usuari que s’adiguin a la marca… m’ha semblat fins i tot ofensiu.

A la sèrie “suck a dick” (xuclar/xupar una polla) ho tradueixen per “que le den por culo”. Ja posats, ho hagués traduït per “menja’m els ous”.


Resum (amb espòilers)

1.- Treballa en neveres. En una instal·lació d'ImaTech, un robot mata un home abans que es desactivi. Temps després, la uzie Sakamoto està dol el seu marit Masa i el seu fill Zen, que es presumeixen morts després d'un misteriós accident d'avió. Una nit, l'empleat d'ImaTech, el Yuki Tanaka, lliura un robot d'assistència domèstica (homebot), la Sunny, a la Suzie. Com que la mare de la Suzie va ser assassinada per un cotxe autònom, es resisteix a tenir la Sunny a casa seva. Quan el Yuki revela que el Masa va dissenyar la Sunny a ImaTech, la Suzie queda sorpresa, ja que creia que el seu marit treballava a la divisió de refrigeradors. A la festa de Nadal d'ImaTech, la Suzie descobreix l'habitació on l'home va ser assassinat per un robot, amb taques de sang a la paret i la catifa. Després, coneix a la Mixxy, una cambrera, que esmenta que es creu que un polític local va ser assassinat pel seu homebot. Quan la Suzie torna a casa, està sent controlada per un home que mira imatges de vigilància. A l'interior, troba rastres de vi negre al seu pis, semblants a sang, la qual cosa la porta a abandonar la Sunny en un pont. L'endemà al matí, la Suzie es desperta i troba la Sunny a casa seva. La Suzie es prepara per destruir la Sunny, fins que el robot imita un gest amb la mà que va fer el Masa abans d'embarcar al vol.

2.- No culpis a la màquina. La Suzie es frustra quan la Sunny no parla de la història del Masa. La Suzie porta a la Sunny per ser inspeccionada i s'assabenta que la Sunny és un model actualitzat de homebot que rep actualitzacions periòdiques. La Suzie s'assabenta que hi ha una comunitat oculta, identificada per un símbol circular vermell, que pirateja els seus homebots per desbloquejar funcions addicionals. La Suzie reconeix el símbol com una cosa de les notes del Masa, però no pot trobar informació al respecte. Va a l'edifici ImaTech i el troba tancat; l'habitació on el robot va matar un home està tapiada. La seguretat la per la Suzie, però ella s'escapa amb l'ajuda de la Sunny. A casa, la Sunny obre la porta i rep les sabates del Masa, indicant que el seu cos havia estat trobat després de l'accident aeri. A l'exterior, el bot que va lliurar les sabates es troba amb l'home que ha estat observant la Suzie i li revela que han mentit sobre les sabates del Masa. En un flashback, el Masa treballa al seu ordinador i el signa amb el símbol del grup de pirateria.

3.- Mmmm, Hinoki. La Himé, una membre d'alt rang de la yakuza a la qual li falta part del dit petit, està torturant un home mentre li apliquen una pròtesi de dit decorativa. La Suzie es posa en contacte amb la Mixxy per saber com piratejar el seu homebot. La Mixxy porta la Suzie i la Sunny a conèixer un amic de secundària, que els dirigeix a un club de ball. Quan arriben, la Mixxy i la Suzie se separen de la Sunny, que es queda fora. LA Sunny és segrestada i la Suzie es fa camí per l'edifici, arribant finalment a un pou de lluita de robots. La Suzie veu que la Himé està planejant fer lluitar la Sunny, però la Suzie l’atura i s'escapa amb la Sunny. L'endemà, assisteix al funeral del Masa i es sorprèn quan hi arriba.

4.- Enganxifós. En un flashback, el Masa sembla matar un home que veu a l'escola del seu fill. En l'actualitat,la Suzie es troba amb un dels amics de la universitat del Masa, que fa referència al pare del Masa. La Suzie se sorprèn perquè pensava que el pare del Masa havia mort. La Suzie s'enfronta a la Noriko, la sogra, que es nega a respondre les seves preguntes. Per saber-ne més, la Suzie i la Mixxie van a una casa de banys que freqüentava el Masa, on observen que un membre de la yakuza mata un altre membre. Al mateix temps, la Sunny emborratxa la Noriko i troba arxius sobre el pare del Masa, que encara és viu. La Suzie torna a casa, però troba el seu apartament saquejat.

5.- Joey Sakamoto. La Mixxy, la Suzie i la Sunny fugen de Kyoto al camp, on l'oncle de la Mixxy té una granja. Arriben a una estació de tren remota, on la Suzie té una trobada amb un home sospitós. La Mixxy s'assabenta que l’autobús a la granja ja no funciona, i com que no hi ha servei telefònic, decideixen anar caminant fins a la granja. Ràpidament es perden i la Sunny acusa a la Mixxy d'haver-los perdut intencionadament. La Sunny comença a tenir cura d'un ocell ferit, tot i que la Suzie li diu que l'abandoni. A la nit, s'amaguen al bosc mentre veuen passar pel seu costat l'home de l'estació de tren. Es troben amb un edifici abandonat, on la Suzie s'adorm i somia amb una època que el Masa se’n va anar sospitosament de casa de nit. L'endemà al matí, arriben a la granja i són benvinguts. L'ocell de la Sunny mor i ella està disgustada, però s'adona que el Masa la traslladava la nit que va desaparèixer de la casa de la Suzie. L'endemà al matí, la Suzie es desperta i no troba la Sunny, però veu un dels dits protèsics de la Himé al coixí.

6.- Kyoto Manju, tan deliciós. La Suzie i la Mixxy tornen a Kyoto a la recerca de la Sunny. La Noriko és empresonada robant en una botiga de conveniència, i implica que va ser empresonada de bon grat per evitar la yakuza. Després d'una discussió en una comissaria de policia, Mixxy torna a la seva feina en un bar, però la Suzie és capturada pels homes de Hime. Es veu obligada a desbloquejar l'ordinador de la Masa. La Suzie torna a casa, on és rebuda per Mixxy, i descobreixen que se'ls ha lliurat una Sunny que no respon.

7.- Hi ha hagut un canvi. La Suzie es desperta i descobreix que la Sunny està enfadada de manera inusual. Suzie i Mixxy tenen una discussió i Mixxy se'n va. La Suzie intenta aprendre més sobre la Sunny i descobreix que la segueixen mitjançant un dispositiu al seu anell de noces. Noriko és amenaçada a la presó per un company de reclusió. Hime es reuneix amb els seus cosins, i comença a sospitar que el seu cosí havia matat el seu pare per prendre el relleu. La Suzie i la Mixxy busquen qui està fent el seguiment del seu anell de noces i, mentre busquen en un complex d'apartaments, troben l'home que la va lliurar la Sunny.

8.- Escombraries o no-escombraries. En un flashback, en Masa es veu consternat per la mort del seu pare. La seva mare es posa en contacte amb Hiromasa, l'home que originalment va lliurar Sunny a Suzie, que li revela a Masa que és el seu veritable pare, i li ofereix deixar-lo quedar-se a la seva casa remota. Mentre és a casa d'Hiromasa, comença a treballar en un trashbot i millora molt el codi d'Hiromasa. Feliç d'haver superat a Hiromasa, Masa surt de casa. Torna a casa per trobar la Noriko i l'Hiromasa a la casa; primer s'enfada amb Hiromasa, que creu que l'ha abandonat a ell i a la Noriko, però després s'assabenta que va ser la Noriko qui volia deixar Hiromasa i criar en Masa amb un altre pare, que es va ressentir de Masa durant tota la seva vida. En l'actualitat, Suzie treballa amb Hiromasa i veu un rastrejador addicional que creu que pertany a Zen. Corre cap al lloc, on és agafada pel yakuza. En Sunny mata el captor de Suzie, però ràpidament es veu embolicat per la foscor.

9.- Qui hi ha a la caixa? Després de matar el captor de la Suzie, la Sunny es veu obligada a determinar si hauria de ser restablida de fàbrica com a resultat de les seves accions violentes, que li apareix com un programa de jocs titulat "Should Sunny Wipe Herself" presentat per Noriko i Yuki Tanaka. En els flashbacks, es revela que Masa volia fer que els homebots fossin més humans com a cura per a la solitud. Va fer que els robots desenvolupessin relacions entre ells i comencessin a ajudar els subjectes a provar. En Sunny comença a ajudar un home solitari, l'Asahi, permetent-li tornar a ser social. Durant una prova al consultori d'un dentista, la Sunny es va tornar violenta cap a un altre robot que sentia que estava fent mal al pacient. Ella s'assabenta que Yuki Tanaka sabotejava intencionadament els robots introduint errors informàtics. Durant una altra prova, Sunny trenca amb un altre homebot, el número 17, que es torna violent amb ella. Asahi intenta defensar en Sunny del número 17, però és assassinat. Masa es desanima i destrueix els altres homebots, però decideix salvar a Sunny, que era homebot número 32 ("san" i "ni" en japonès). En Masa es va preocupar perquè els yakuza l'estaven caçant i va lliurar en Sunny a Hiromasa perquè l'entreguessin a la Suzie si li passava alguna cosa. Al final de l'espectacle, Sunny ha de decidir si s'ha d'eixugar; ella passa de bon grat per la porta per eixugar-se.

10.- El dark manual. xxx

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada