Bloc personal,

divendres, 9 de desembre del 2022

⸋ autotelisme - autotèlic

Autotelisme és una paraula formada per dues arrels gregues αὐτός (autos, “de si mateix”) i τέλος (telos, “fi” o “meta”) i designa una activitat realitzada sense cap altre objectiu que ‘sí mateixa’. El terme s’aplica tant a les persones com a les activitats.

Una activitat autotèlica és aquella que gaudeixes fent-la per ella mateixa, no per la finalitat. Frueixes l'instant.

La gent autotèlica troba el sentit de la vida dins de l'experiència; necessita poques coses i és poc manipulable.

”Una persona autotèlica necessita poques possessions materials i poc entreteniment, comoditat, poder o fama, perquè ja està satisfeta amb el que fa. Aquesta persona experimenta el flow a la seva feina, a la seva vida familiar, en interaccionar amb una altra gent, en menjar, fins quan està sense companyia i sense res a fer i gràcies a això depèn molt poc de recompenses externes que altres sí que necessiten per seguir endavant amb una vida rutinària. És més autònoma i independent perquè no es pot manipular tan fàcilment amb amenaces o recompenses externes. Alhora, està més involucrada amb tot allò que l'envolta perquè està completament immersa en el corrent de la vida. El flow passarà amb més facilitat en el cas de les personalitats autotèliques, que són aquelles capaces de tenir metes autònomes, involucrar-se, mantenir l'atenció i gaudir de l'activitat que, al seu torn, només serà autotèlica si es fa pel mer plaer de realitzar-la, sense cap altre objectiu o benefici futur.”

Csikszentmihalyi, Mihaly (1990).
«Flow: The psychology of optimal experience». New York, Harper and Row.


Lleure autotèlic: és el lleure pur on l'activitat realitzada causa satisfacció. És un tipus de lleure desinteressat, lliure i per si mateix, que proporciona a l'individu l'autorealització i la qualitat de vida. Es caracteritza per ser una experiència amb una dimensió positiva, referència del desenvolupament, oposant-se al lleure nociu i absent. Aquest lleure és l'únic que certament existeix individualment, i es fa real a la vivència de cadascú, és una experiència vital que es recolza en la percepció d'elecció lliure, la fi en si mateixa i la sensació gratificant. Aquest lleure autotèlic s'inscriu dins d'una reflexió detallada per part del subjecte, en què es posa en joc el valor de la seva pròpia individualitat i la seva relació amb la societat, així com el dubte dels valors que donen raó a la seva existència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada