Bloc personal,

dilluns, 26 de desembre del 2022

Mushi-Shi: Zoku-Shō (2014) S02
(Mushi-Shi -Next Passage-)

[313]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Kōichirō Sōtome, Hiroshi Nagahama
Guió: Hiroshi Nagahama, Yuki Urushibara (manga)
Música: Toshio Masuda
Estudi: Artland
Veus de doblatge: Yûto Nakano, Travis Willingham, Kôjun Itô
Emissió 05/04/14 - 21/12/14

[ Animació, drama, fantasia, aventura, iyashikei, sobrenatural, seinen ] 20 capítols de 22 min. + OVA (Odoro no Michi (Path of Thorns - Camí d'espines)) de 47 min

Sinopsi

IMDb (8,8):
“Van existir molt abans que ningú se'n recordi. Són de naturalesa senzilla i estranya, no s'assemblen a cap altra planta o animal d'aquest món. En l'antiguitat, la gent venerava aquestes estranyes criatures i les anomenava ‘mushi’. La gent va tornar a creure en l'existència d'aquests ‘mushi’ quan van començar a afectar les seves vides de maneres inexplicables. Aquelles persones que connectaven el món de ‘mushi’ amb el món dels humans, s'anomenaven ‘Mushi-Shi’. Tota la vida existeix per no obstaculitzar els altres en aquest món. Simplement estan allà per viure com havien de ser.”

Crítica

Ginko, el boticari de tot allò paranormal, que ve del futur…

Basat en un manga de Yuki Urushibara ja conclòs, publicat entre 1999 i 2008 amb un total de 10 volums.

També es pot trobar sota el títol Mushishi: Zoku Shou. Té una primera temporada de 26 capítols + 1 OVA amb el títol lleugerament canviat: Mushi-Shi (2005-2006) S01. També té un pel·lícula anime, Mushi-Shi -Next Passage-: Bell Droplets, i un live-action: Mushishi (2006) (Mushi-Shi: The Movie).

Òbviament, el que més m’agrada són les històries: autoconclusives i amb un “final feliç” o com a mínim ben tancades. Però no deixa de ser menys sorprenent el disseny i la cura dels personatges –que en algun moment, potser sí és veritat que pequen de ser massa similars– i, sobretot, aquest magnífic treball dels fons. No es cansen de dibuixar arbres i més arbres? O muntanyes i més muntanyes? O neu, mar, animals…

Està molt documentat i molt ben resolt a nivell animació, però, com tot respira aquesta calma omnipresent, sembla que no tingui més importància. I si la té! És la gràcia de la sèrie!

El capítol 10, just abans de l’OVA que parteix en dos la temporada, l’han volgut jugar excessívament lent i pausat. En la meva opinió, s’han passat.

Em continua intrigant perquè tothom va vestit segons l’ambientació de l’època Edo i el protagonista va amb roba occidental moderna i disposa de xeringues (per exemple).

Resum (amb espòilers)

Mushi-Shi està ambientat en un temps imaginari entre els períodes Edo i Meiji, amb una mica de tecnologia del segle XIX però amb el Japó encara com un "país tancat". La història presenta criatures omnipresents anomenades Mushi que sovint mostren el que semblen poders sobrenaturals. S'implica que hi ha moltes més formes de vida primitives que els éssers vius "normals" com ara animals, plantes, fongs i bacteris, i Mushi és el més primitiu de tots. A causa de la seva naturalesa eteri, la majoria dels humans són incapaços de percebre Mushi i són aliens a la seva existència, però hi ha uns quants que posseeixen la capacitat de veure i interactuar amb Mushi. Una d'aquestes persones és Ginko, el personatge principal de la sèrie amb la veu de Yuto Nakano a la versió original i de Travis Willingham al doblatge en anglès. S'empra com a Mestre Mushi (mushi-shi), viatjant d'un lloc a un altre per investigar Mushi i ajudar les persones que pateixen els problemes causats per ells.

La sèrie és una antologia episòdica sense una trama global en la qual els únics elements comuns són Ginko i Mushi. Ginko és un home amb un ull verd, que no només pot veure diversos tipus de mushi, sinó que també els atreu. A causa d'aquesta habilitat, vaga constantment i fuma per tal d'allunyar el mushi. Sembla que té una personalitat generalment relaxada, però pot ser molt seriós i centrat en la seva feina quan es tracta de protegir la gent del mushi. Subratlla que els mushi no són dolents, sinó que simplement intenten sobreviure com tots els altres. La majoria de les històries no se centren en Ginko, sinó que confien en ell com a catalitzador per tirar endavant la història diagnosticant o curant malalties i fenòmens relacionats amb el mushi.

==

1.- Banquet a la vora del bosc. Un cerveser de sake una vegada va perdre el camí a casa i es va trobar amb una estranya cerimònia. Allà, va tastar un sake dolç i brillant que mai ha pogut oblidar. Anys més tard, el seu fill segueix els seus passos i intenta preparar un sake que coincideixi amb el del seu pare. Quan el fill també es troba amb una cerimònia nocturna, pretén formar part d'ella i es troba amb Ginko en el procés.

2.- La petxina de mar Warbling. A prop d'un poble vora el mar, una nena viu amb el seu pare en un penya-segat aïllat. Ella vol fer amics, però el seu pare, per alguna raó, no vol que es relacioni amb la gent del poble. Quan arriba Ginko, troba un mushi que és un presagi de desastre. L'amenaça compartida torna a unir el pare i el poble.

3.- ota la neu. Ginko visita un poble on neva la major part de l'any per estudiar el mushi de neu. Troba un nen amb una estranya aflicció que li fa caure la neu perpètuament. S'ha tornat insensible al fred i la calor li fa dolor. És perillós per a ell exposar-se tant al fred, però sembla que no li importa.

4.- La mà que acaricia la nit. Un jove té el poder d'atreure els animals a ell amb una olor que surt de la seva mà. Va heretar aquest poder del seu pare, i això facilita la caça. Però fa que la carn de la seva presa tingui mal gust. Més greu és el risc de perdre la ment davant el poder i confondre família amb presa. Hi ha una cura, però el nen estarà disposat a renunciar al seu poder?

5.- Llac Mirall. La Ginko es troba amb una dona jove seguida per una criatura misteriosa i aquosa. La dona es torna feble i la seva família creu que és un mal d'amor. La Ginko revela la veritat del mushi que se li adjunta, però la dona ha de decidir si lliura el seu cos al mushi, o si el dissipa i segueix vivint.

6.- Deliri floral. Ginko coneix una dona d'una bellesa sorprenent que no té els cinc sentits i segons l'home que la cuida, té més de 80 anys i fa generacions que viu a la seva família. Mentre investiga el mushi responsable, Ginko descobreix un secret encara més fosc que implica els dos.

7.- Pluja sense núvols. Una dona afectada per un mushi tipus aigua decideix fer ús de la seva condició per ajudar els que ho necessiten.

8.- Wind Raiser. Mentre està a bord d'un vaixell, Ginko coneix un jove que ha desenvolupat una connexió amb un ramat de mushi tipus ocell capaç de crear vent.

9.- Vall de les Marees de Welling. Ginko cau inconscient en una muntanya nevada. L'ajuden els locals que d'alguna manera aconsegueixen fer créixer els seus camps malgrat el temps, sobretot gràcies a un treballador amb una resistència ininterrompuda. Però a quin preu ve aquest vigor?

10.- Profunditats d'Hivern. De camí per respondre una citació, Ginko es troba atrapat en una muntanya que ha estat segellada pel senyor de la muntanya, i està vivint un hivern etern, amb uns mushi de neu atrapats. Per què el senyor de la muntanya ha segellat la muntanya i com escaparà Ginko d'aquest hivern etern?

OVA.- Camí d'espines. fenomen que podria estar relacionat amb un mushi perillós. Es troba amb el taciturn Kumado Minai, l'actual cap d'una llarga línia de mushishi, que està al capdavant de la zona. Kumado condueix a Ginko al fons del camí de les espines, des d'on els mushi passen al món humà on es troben amb el Sanekuimushi que devora l'ànima. Kumado intenta lluitar amb el seu mushi artificial creat a partir de Kouki, però només sobreviu i és rescatat per Ginko.

11.- Coixí d'Herba. Després de la seva trobada amb Nui i abans de convertir-se en un mushishi, Ginko és instruït i cuidat per un mushishi anomenat Suguro. En Suguro li diu al jove Ginko que sempre s'ha de moure d'un lloc a un altre a causa de la seva condició d'atreure mushi. Es troben a les terres d'un Senyor de la Muntanya moribund i en Suguro li preocupa que el nou Senyor de la Muntanya encara no hagi aparegut. Ginko troba l'ou d'or del nou Senyor de la Muntanya, però el deixa caure i el trenca, condemnant la muntanya a un període de decadència fins que n'apareix un de nou.

12.- La foscor fragant. Un pagès està perseguit per records oblidats de la seva vida cada vegada que olora l'olor de les flors a la nit. Ginko apareix a casa seva una nit plujosa buscant refugi i diu que és víctima d'un mushi. El mushi Kairou apareix com un túnel i condemna a qualsevol que hi entri, a reviure eternament la seva vida. Ginko adverteix al granger que no torni a entrar al túnel. Tanmateix, quan la seva dona cau i resulta ferida mortalment, el granger torna a entrar al túnel per reviure la seva feliç vida amb ella.

13.- Carmesí persistent. Al capvespre, a punt d'anar a casa després de jugar amb els seus amics, una noia anomenada Akane va trobar una ombra sense roça. Aquell mateix dia, ella va desaparèixer. Diversos anys més tard, a Ginko se li explica la història de Mikage, una noia que va aparèixer sense records al poble d'Akane poc després de la desaparició d'aquesta última.

14.- Cala Amagada. La Yura i la Sumi, la cuidadora del primer, eren amics íntims. Finalment, quan es van separar, la Yura encara podia sentir la presència d'en Sumi. Tanmateix, sempre que això passava, s'havia convertit com una closca buida, preocupant el seu pare. Quan Ginko s'adona del cas, procedeix a oferir-los consells, ja que la malaltia és causada per un mushi que pot connectar la ment de la gent.

15.- Fil de Llum. Un nen anomenat Gen molesta al seu pare sent massa rude amb altres nens, que l'enganxen a causa de la seva mare absent. El nen, massa fort per a la seva edat, també afirma poder veure criatures estranyes que ningú més veu. Quan Ginko arriba al lloc de Gen, la història darrere de la força de Gen es revela mentre el mushishi explica el dia que va conèixer una dona que havia teixit una misteriosa peça sense costures.

16.- Mar d'estrelles d'un altre món. Izumi està sola en un món que reflecteix el nostre. Després d'haver oblidat com va arribar a ser-hi, roman atrapada mentre la seva família busca en va. El seu pare creu que ha estat segrestada, mentre que la seva mare i la seva germana Mizuho creuen que encara és dins de la casa, tot i que no la poden veure. Ginko creua a l'altre món per intentar salvar-la.

17.- Aigües Blaves. Ginko es troba amb Yuuta, un noi excel·lent per nedar i pescar, però que té les mans palmejades i la pell freda. Després de descobrir l'afinitat antinatural del nen per l'aigua, es proposa tractar el mushi de pluja que causa el seu comportament estrany.

18.- La fi del llamp. S'han observat múltiples llamps colpejant el mateix arbre i Ginko investiga. Coneix un noi estrany que atrau els llamps cap a si mateix a causa de la influència d'un mushi. La seva mare creu que ho fa per molestar-la i lluita amb el fet que no estima el seu fill.

19.- Herba de fang. La filla de Shigeru (Yuri) es troba morta a les muntanyes. Al seu poble esclata una dolorosa infecció a la pell. Ginko pot curar la malaltia dels vilatans, però Shigeru té un cas molt més greu. Resulta que ell i el fill del seu germà difunt van portar de tornada el mushi causant el problema al poble quan van trencar un tabú.

20.- Arbre de l'eternitat. Un home inquiet, Kanta, de camí a casa amb la seva dona i la seva filla petita (Futaba), s'asseu a descansar en un bosc. Està cansat i assedegat, així que menja una fruita vermella que estava a terra a prop seu, i dona gràcies a la pruna. Un temps després d'això, comença a tenir records vívids tant en els seus somnis com mentre està despert dels temps anteriors al seu naixement. Va a buscar un arbre enorme però trobar-lo no el fa feliç.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada