Bloc personal,

dilluns, 12 de desembre del 2022

Tsuki to Raika to Nosferatu (2021) S01
(Irina: The Vampire Cosmonaut)

[302]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Akitoshi Yokoyama
Guió: Keisuke Makino (novel·la i anime)
Música: Yasunori Mitsuda
Estudi: Arvo Animation
Veus de doblatge: Megumi Hayashibara, Kōki Uchiyama, Hina Kino
Emissió 04/10/21 - 20/12/21

[ Animació, drama, fantasia, ciència ficció, seinen ] 12 capítols de 22 min.

Sinopsi

IMDb (6,8):
“En la dècada de 1960 d’una realitat alterna, un programa espacial recluta un vampir per fer d'astronauta i anar a l'espai.”

Crítica

Un estrany poti-poti acceptable…

Basat en una novel·la lleugera de Keisuke Makino (il·lustrada per Karei) de 7 volums publicats entre 2016 i 2021. En van fer una adaptació a manga, escrit per la mateixa autora i il·lustrat per Sohihogu, però sembla que no va tenir èxit, doncs només en van publicar un volum el 2018.

També es pot trobar sota el títol Tsuki to Laika to Nosferatu (o també Nosuferatu). De fet, el nom ’Nosferatu’ és el nom del projecte d’enviar un vampir a l’espai com ‘Laika’ ho va ser d’enviar un gos a l’espai. La traducció literal del títol vol dir La lluna, la Laika i la princesa vampir (aquest últim subjecte traduït també com princesa xupasang o Nosferatu).

Al final, ha quedat una història estranya, però que almenys reconeix tots els èxits (no direm a costa de què) de la URSS en el programa espacial, en el que els EE.UU. només van guanyar, a l’sprint final, el posar l’home a la Lluna. L’URSS és Zirnitra i els EE.UU. es diu Regne Unit d’Arnak, però també tenen hamburgueses.

Hi ha una història d’atracció romàntica, hi ha una explicació de la carrera espacial des del punt de vist de l’est i hi ha una història de vampirs molt descafeïnada… tot plegat es fa estrany aquest poti-poti, però queda medianament acceptable. Llàstima de l’últim capítol que és totalment ridícul. Se l’haguessin pogut estalviar…

Resum (amb espòilers)


Amb la conclusió de la Segona Guerra Mundial el 1945, el món es divideix entre dues grans superpotències: la República de Zirnitra (basada a la Unió Soviètica) a l'est i el Regne Unit d'Arnak (basat als Estats Units) a l'oest. Amb les seves fronteres a la terra, ambdues superpotències miren l'espai com la següent frontera per a l'expansió, provocant una carrera espacial. No obstant això, Zirnitra té una carta de triomf en forma d'Irina Luminesk, un vampir que esperen utilitzar com a subjecte de prova per encapçalar la investigació per aconseguir el primer vol espacial humà. Per tal d'assegurar-se que la seva formació vagi sense problemes, el jove candidat a cosmonauta Lev Leps és assignat per ser el seu manejador. Tot i que se li demana que tracta l'Irina com a res més que un subjecte de prova, en Lev no pot evitar quedar fascinat amb la jove noia vampir.

==

1.- El projecte Nosferatu. L'any 1957, la República de Zirnitra ha humiliat el seu rival el Regne Unit d'Arnak mantenint-se al capdavant en la carrera espacial llançant el primer satèl·lit artificial a l'espai, llançant una sonda a l'òrbita de la Lluna i posant un gos viu a l'espai. Ara ambdues nacions competeixen per aconseguir el primer vol espacial tripulat posant un humà a l'espai. Lev Lep és un jove que s'ha unit al programa espacial de Zirnitra amb l'esperança de convertir-se en cosmonauta. No obstant això, a causa d'un incident anterior, les seves possibilitats de ser seleccionat són baixes, per la qual cosa és assignat al "Projecte N". A causa del desig del lideratge de Zirnitra d'emetre la seva primera missió tripulada en directe, s'han d'eliminar tots els riscos potencials per als seus cosmonautes. Per aconseguir-ho, planegen utilitzar un vampir, Irina Luminesk, com a subjecte de prova llançant-la secretament a l'espai abans de la missió humana. En Lev s'assigna com a controlador de l'Irina, juntament amb la jove investigadora de vampirs Anya Simonyan. Lev mostra a Irina al voltant de les seves instal·lacions d'entrenament, LAIKA44, però els candidats a cosmonautes la tracten amb fred a causa de la seva condició de vampir i, de la mateixa manera, mostra poc respecte pels humans. Lev revela que el primer gos que Zirnitra va posar a l'espai, Maly, va ser llançat sense cap pla per recuperar-lo i va morir dues hores després d'entrar en òrbita, cosa que Zirnitra va tapar. Lev té problemes per tractar l'Irina com a subjecte de prova, però Irina es recorda en privat que Zirnitra no dubtarà a executar-la per qualsevol motiu.

2.- El camí per convertir-se en cosmonauta. La nit següent, Lev comença el règim d'entrenament de l'Irina, que inclou córrer, examen físic, tolerància a la calor, tolerància a la força G i entrenament amb paracaigudes. Tanmateix, durant l'entrenament amb paracaigudes, Lev descobreix que l'Irina té por de les altures. També s'assabenta que els vampirs no necessiten beure sang sinó que gaudeixen del sabor, encara que beure sang humana és un gran tabú per a ells i beuen llet com a substitut. Però durant la Gran Pesta, els vampirs es van convertir en els bocs expiatoris de la malaltia, d'on van derivar tots els seus estereotips negatius. Per tal d'animar l'Irina, en Lev li presenta l'aigua de soda, que li agrada molt, però que no ho admet. Mentrestant, els líders del projecte N Slava Korovin i el tinent general Viktor discuteixen el progrés del projecte, i Korovin va revelar que va triar a Lev per supervisar Irina perquè va mostrar un respecte obert per la mort de Maly, i va convèncer Korovin que era la persona adequada per emparellar-se amb Irina. malgrat la seva degradació a l'estatus de reserva. Korovin també adverteix a Viktor que no només Arnack intentarà sabotejar el seu projecte, sinó també faccions rivals dins de Zirnitra. En un altre lloc de la base, algú crema una foto d'Irina.

3.- Vol nocturn. En una reunió amb el líder de Zirnitra, Gegriev, mentre Korovin informa que el projecte N està avançant com estava previst, alguns ministres del govern demanen l'execució immediata d'Irina després del vol de prova. Gegriev és públicament ambivalent sobre la decisió, però en privat no està d'acord amb malgastar mà d'obra valuosa. Mentrestant, l'entrenament de l'Irina continua, però la seva major debilitat és la por a les altures, que li impedeix completar el seu entrenament amb paracaigudes. Per solucionar-ho, en Lev porta la Irina en un vol d'avió, que la serveix per inspirar-la i ajuda a alleujar les seves pors. Mentrestant, una prova d'ICBM a les instal·lacions de llançament de coets de Zirnitra a Albinar explota, matant 500 persones. Mentre l'incident està encobert, hi ha agitació dins del govern a mesura que es plantegen sospites de sabotatge. Aviat, la Irina podrà fer exercicis de paracaigudes més avançats. A mesura que la seva formació continua, Lev comença a preguntar-se què la motiva a sotmetre's a un entrenament tan dur per ser subjecte de prova. Mentrestant, Irina es promet a si mateixa que no perdrà, passi el que passi, encara que li costi la vida.

4.- Una promesa al costat del llac. Tot i que l'entrenament de l'Irina avança sense problemes, hi ha problemes en el desenvolupament del coet de prova, ja que s'han d'eliminar més funcions de seguretat per complir amb el termini que s'acosta. Korovin tampoc no té bona salut, ja que intenta supervisar personalment la construcció. El proper entrenament de l'Irina és sotmetre's a una prova de solitud en una cambra d'altitud anecoica. Lev recomana a la Irina que provi alguna cosa relaxant abans de la prova per preparar-se millor, i decideix acompanyar-lo al bar de jazz que li agrada freqüentar. Després de prendre unes copes, en Lev li diu a la Irina que estava fascinat per l'espai des que era petit. Després porta l'Irina al llac perquè pugui patinar sobre gel. Durant un descans, l'Irina revela que els seus pares van ser assassinats a la Guerra Mundial i que sempre ha estat fascinada per la Lluna. Admet que es va oferir voluntària al Projecte Nosferatu perquè volia arribar a l'espai abans que ho facin els humans, encara que li costi la vida. Lev promet assegurar-se que arribarà a l'espai. L'endemà, Irina no té records de la nit anterior a causa d'estar borratxo, i continua amb el seu entrenament en solitud.

5.- Formació per separat. Mentre Irina es troba a la cambra anecoica, Lev torna a la seva rutina d'entrenament habitual. El lideratge de Zirnitra envia Lyudmila Kharlova a inspeccionar el lloc i els candidats a cosmonautes. Com que Arnak ja ha anunciat els seus astronautes seleccionats, Zirnitra es veu pressionada per triar sis candidats per ser els seus cosmonautes oficials. Lyudmila assegura a tothom que el projecte segueix en el calendari previst i avança al programa espacial d'Arnack. També li recorda en privat a Lev que Irina és un vampir i, per tant, no es considera humana. Un cop finalitzat l'entrenament en solitud de l'Irina, la Lev la torna a entrenar amb paracaigudes i és capaç de realitzar un llançament en paracaigudes en solitari. Tanmateix, durant l'entrenament, són testimonis del mòdul de reentrada d'un coet de prova a prop. Korovin explica que el coet va arribar a l'òrbita amb èxit, però va funcionar malament durant la reentrada obligant-los a detonar-lo a distància. El lideratge de Zirnitran ordena a Korovin que instal·li una funció d'autodestrucció similar al coet d'Irina per evitar que caigui a mans de l'enemic. Quan Lev i Irina investiguen el lloc de l'accident, Irina veu el cadàver del gos de prova i entra en estat de xoc.

6.- Nosferatu. Després de tenir un malson de morir com el gos de prova al lloc de l'accident del coet, el rendiment de l'Irina a l'entrenament comença a disminuir considerablement. Preocupat, Lev la porta a la infermeria, on es revela que Irina pateix anèmia. Amb els tractaments humans que aparentment no tenen cap efecte sobre ella, Lev s'imagina que Irina necessita beure sang per recuperar les seves forces. No volent deixar que el somni d'Irina s'esvaeixi, Lev s'ofereix a deixar que Irina begui la seva sang, cosa que ella accepta. Després, la seva força torna, i li pregunta com s'enfronta Lev a la por a un accident, i ell la tranquil·litza dient-li que els seus somnis haurien de ser una cosa per la qual estarien disposats a arriscar les seves pròpies vides. Amb menys d'una setmana abans del vol de prova, les sol·licituds de Korovin de retardar el llançament un mes per millorar les característiques de seguretat són denegades i se li ordena que instal·li un sistema d'autodestrucció en cas que el mòdul de reentrada corre el risc d'aterrar fora de les fronteres de Zirnitra. Durant l'entrenament de la força G, l'amic de Lev, Franz, sabotea en secret la màquina d'entrenament en un esforç per matar l'Irina. Lev apaga manualment la màquina per salvar-la, guanyant-se la ira de Sagalevich, que comença a colpejar la Irina amb el seu collaret d'all. Quan Lev intervé i l'intimida, és arrestat per agressió a un oficial superior. Amb el llançament a només uns dies, l'Irina ha de viatjar al lloc de llançament d'Albinar sense Lev.

7.- Mostra de cuina Lycoris. Lev és alliberat del confinament després que una investigació reveli que Franz va sabotejar la màquina d'entrenament de la força G, tot i que el mateix Franz és arrestat i retirat de la seva posició. També es revela que la dinadora que coneix, Natalia, és de fet un membre de la policia secreta de Zirnitra que l'ha vigilat Irina. Ell pot assistir al llançament de prova, on Irina dóna instruccions per recitar una recepta com a codi en cas que les seves transmissions de ràdio siguin interceptades per Arnak. O bé recita una recepta de borscht si no sent efectes dolents, o una recepta d'hamburguesa amb formatge si alguna cosa ha anat malament. Tot i que les comunicacions es perden breument, el llançament va segons el previst i Irina pot arribar a l'òrbita de la Terra. Mentre està a l'espai, Irina està contenta d'haver arribat a l'espai, però lamentablement s'adona que potser mai no arribarà a la Lluna. Aleshores, la càpsula espacial torna a entrar a l'atmosfera, però es desvia, perdent la zona d'aterratge designada. Lev s'uneix als esforços de recerca i rescat i aconsegueix trobar Irina sana i salva, i la dóna una càlida benvinguda a la Terra.

8.- Una pregària de donzella. Amb el llançament de la prova un èxit, Korovin i el seu equip celebren i feliciten Irina. El govern decideix ajornar el tema de l'eliminació d'Irina fins que es completi un examen mèdic exhaustiu per buscar qualsevol efecte a llarg termini sobre la salut. Lev també es reincorpora com a candidat a cosmonauta, donant-li l'oportunitat de ser el primer humà a l'espai. No obstant això, amb el Projecte Nosferatu conclòs, en Lev es veu alleujat com a cuidador de l'Irina deixant a Anya com a única tutora. L'Irina i l'Anya celebren juntes la Nit de Cap d'Any mentre en Lev es concentra en la seva formació de cosmonauta. No obstant això, no pot deixar de pensar en Irina. Lev aconsegueix visitar Irina una nit, organitzant la seva pròpia celebració privada per ser el primer cosmonauta. Quan la Irina li pregunta si ha aprovat l'examen de graduació, respon que encara no ho sap.

9.- La Rosa Blanca de Sangrad. Arnak aconsegueix llançar amb èxit un ximpanzé a l'espai i recuperar-lo amb seguretat, demostrant que ràpidament s'estan posant al dia de Zirnitra a la carrera espacial. El preocupat govern de Zirnitran fa pressió addicional sobre Korovin perquè prepari el seu primer vol tripulat tan aviat com sigui possible. A LAIKA44, Lev és escollit com un dels tres cosmonautes juntament amb Mikhail Yashin i Roza Plevitskaya que participaran en el seu primer vol espacial tripulat. Tanmateix, l'entrenament continua a mesura que el règim s'adapta segons les dades obtingudes del vol d'Irina, i encara queda la qüestió de qui serà designat cosmonauta principal, tot i que Mikhail és el favorit esperat. Durant una prova d'entrenament amb paracaigudes, la Roza perd la concentració i entra en un gir perillós, de la qual Lev arrisca la seva vida per salvar-la. Després, Roza confia a Lev que va haver d'esdevenir hipercompetitiva per poder superar els seus rivals masculins, cosa que li va valer el sobrenom de "La Rosa Blanca de Sangrad". L'Irina veu Lev parlant amb la Roza i decideix evitar-lo, i evita per poc ser atropellat per un agent de Zirnitran canalla que és atrapat i executat en secret per Natalia. L'endemà, Lev visita l'Irina, que revela que serà traslladada a Sangrad d'aquí a dos dies, així que acorden reunir-se per última vegada per a una festa de comiat l'endemà al vespre.

10.- Una primavera freda. Lev i Irina passen la seva última nit junts abans que Irina marxi cap a Sangrad, i l'Irina torna a fer prometre a Lev que es convertirà en el primer humà a l'espai. No obstant això, l'endemà, tant en Lev com en Mikhail són portats a Sangrad per posar per a fotos publicitàries, revelant que són els dos últims candidats a ser el primer cosmonauta a l'espai. L'Irina veu en Lev i es dirigeix a saludar-lo, només per ser aturada pels agents del govern que els prohibeixen trobar-se. Més tard es va revelar que Irina es manté confinada a un laboratori per a més proves mèdiques, i és probable que Irina sigui eliminada si el vol espacial humà és un èxit. Mentrestant, Gergiev tria qui serà el primer cosmonauta i després es pregunta què fer amb la Irina. Llavors Lyudmila intercedeix i suggereix que en comptes de desfer-se d'ella com volen els seus rivals polítics, haurien d'utilitzar-la com a arma per als seus propis fins polítics. Més tard, Viktor anuncia que Lev ha estat escollit per ser el primer cosmonauta, per a alegria d'en Lev, i ell tria l'indicatiu "Aster" com una manera de dir-li a la Irina que espera que li vagi bé.

11.- Mentides i Veritats. El dia del llançament, Lev es prepara per ser enviat a l'espai. Durant una conversa amb Korovin, en Lev es sorprèn que l'Irina va mentir sobre unir-se a l'Oficina de Disseny, tot i que en Korovin promet fer tot el que estigui a les seves mans per ajudar-la. El llançament acaba sent un èxit, i Lev es converteix en el primer humà que vol a l'espai i se celebren celebracions massives a tot Zirnitra. A través de les frases codificades que Lev dóna a través de les seves emissions, Irina és capaç d'escoltar i reconèixer que Lev no s'ha oblidat d'ella, però té sentiments contradictoris sobre el fet que Lev sigui aclamat com el primer cosmonauta. Després de la conclusió del vol espacial i el retorn de Lev a la Terra, immediatament se li obliga a assistir a nombroses funcions socials ara que és un heroi nacional. Mentre intenta redactar el discurs que pronunciarà davant de tot Zirnitra, Lyudmila li recorda que amb la seva condició d'heroi, té el poder de fer una revolució i conduir el poble cap a un món nou. Mentrestant, nombroses faccions del govern comencen a fer plans sobre com aprofitar-se de Lev i Irina. Al laboratori, Anya revela que l'eliminen com a cuidadora de l'Irina, però comença a fer el seu propi pla per reunir l'Irina amb Lev.

12.- Al Nou Món. Lev arriba a Sangrad per donar el seu discurs a la nació. Mentrestant, Anya elimina els guàrdies del laboratori i ajuda a la Irina a escapar perquè puguin anar a veure en Lev. Poc després, agents del govern que busquen eliminar Irina arriben al laboratori només per trobar-la desapareguda. Lev inicialment fa un discurs estàndard que no esmenta Irina, i ella es desanima i decideix tornar al laboratori. No obstant això, Lev canvia el seu discurs i, en canvi, revela públicament l'existència d'Irina i que de fet és la primera cosmonauta. Inspirada, Irina aconsegueix assaltar l'escenari amb l'ajuda de Lev mentre Gegriev atura qualsevol intent d'aturar-los. Malgrat l'hostilitat inicial de la multitud, Irina pronuncia el seu propi discurs, expressant com Lev va ajudar a aconseguir el seu somni d'arribar a l'espai abans que els humans, i ara el seu nou somni és anar a la Lluna juntament amb ell. Això sorprèn la multitud i Gegriev aprofita per crear una nova narrativa, afirmant que Irina havia d'estar present, però que la policia secreta l'ha impedit. Després castiga públicament els seus enemics polítics i nacions estrangeres com Arnack que encara discriminen els vampirs i anuncia que té previst reformar Zirnitra i eliminar les seves mesures autoritàries. Després de la celebració, en Lev s'adona que Gegriev i Lyudmila van planejar que revelés l'existència d'Irina, i que Korovin va amenaçar amb renunciar a l'Oficina de Disseny si l'Irina era assassinada. Tot i sentir-se incòmode per ser utilitzat com a peó polític, en Lev encara espera amb Irina el dia que Zirnitra i Arnack puguin superar les seves diferències i explorar l'espai junts. Breus fotos del futur mostren a Arnack que continua amb el seu propi programa espacial, i tant astronautes Arnack com Zirnitran, formats per humans i vampirs, coexistint pacíficament en una estació espacial orbital.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada