Bloc personal,

dissabte, 24 d’agost del 2024

The Sixth Sense (1999)

[1251]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: M. Night Shyamalan
Guió: M. Night Shyamalan
Música: James Newton Howard
Producció: Hollywood Pictures, Spyglass Entertainment, The Kennedy/Marshall Company, Barry Mendel Productions
Distribució: Buena Vista Pictures Distribution
Actors: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette
Estrena: 02/08/99
Títol original: The Sixth Sense

[ Drama, thriller, misteri, suspens, psicològic ] 1 h. 48 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,2) (1,1M):
“El Malcolm Crowe, un psicòleg infantil, comença a tractar un nen petit, el Cole, que es troba amb persones mortes i el convenç d'ajudar-los. Per la seva banda, el Cole ajuda al Malcolm a reconciliar-se amb la seva dona a la que troba a faltar.”

Crítica

Sempre serà recordada pel doblatge espanyol on deia “en ocasiones veo muertos”, però en anglès diu “I see dead people” (veig gent morta); de “sometimes” (ocasiones), res de res…

La típica que has de veure al moment doncs l’spoiler és tan bèstia i tan universalment conegut, que no té sentit veure-la passat el temps… vint-i-cinc anys ara mateix!

Hi ha diferentes versions del cartell, però en el primer visionat, l’únic cartell que tenia algun sentit era la del Bruce Willis i una ombra de fons. Quan el “nen del Sisè Sentit” agafa protagonisme gràcies a l’enorme spòiler i repercussió de la pel·lícula, és més fàcil identificar la pel·lícula per la cara del nen que no pas la del mateix Bruce Willis, i és aquí quan tenen sentit les altres versions.

En definitiva, la pel·lícula ha passat a la posteritat per la frase “en ocasiones veo muertos”“I see dead people” en anglès– i per la cara i nom del nen petit, Haley Joel Osment –deu anys en el rodatge (onze en l’estrena), tot i que sembla més petit del que era, i trenta-sis anys en l’actualitat–, que des d’aquest moment i per la resta de la seva vida serà recordat com el nen del Sisè Sentit.

Possiblement només l’he vista una o, a tot estirar, dues vegades, per la qual cosa hi han molts detalls que no m’havia fixat. Es fa difícil veure-la amb normalitat sabent la resolució final, però val la pena l’experiment.

A nivell de guió, vista ara, grinyola alguna cosa, però he pogut apreciar escenes senceres amb càmera única, sense pausa ni tall, increïbles. I el més important, encara dona ensurts!


Resum (amb espòilers)

A Filadèlfia, el psicòleg infantil Malcolm Crowe es troba a casa amb la seva dona Anna quan Vincent Grey, un antic pacient que Malcolm havia tractat, entra a casa seva. Vincent acusa a Malcolm de fallar-li abans de disparar a Malcolm i després a ell mateix.

Mesos després, en Malcolm ha començat a treballar amb Cole Sear, un nen de nou anys que li recorda a Vincent. Sent que ha d'ajudar a Cole a rectificar el seu fracàs per ajudar en Vincent i reconciliar-se amb Anna, que s'ha tornat distant i freda i pateix depressió. La mare de Cole, Lynn, es preocupa per ell, sobretot després de veure signes misteriosos de dany físic. En una festa d'aniversari, quan els assetjadors veuen que en Cole té una por terrible d'un armari, el tanquen allà dins, fent-lo cridar de terror sobre algú que sembla que està a dins amb ell. Després d'això, en Cole finalment confia a Malcolm que veu persones mortes que passegen com ho fan els vius, sense saber que estan mortes.

Malcolm creu que Cole és esquizofrènic i considera abandonar el seu cas. No obstant això, després d'escoltar una cinta d'àudio d'una sessió amb Vincent, sent un home demanant ajuda en espanyol quan se suposa que Vincent està sol a l'habitació, suggerint que Vincent tenia la mateixa habilitat. S'adona que en Cole està dient la veritat i li suggereix que intenti comunicar-se amb els fantasmes i ajudar-los a acabar els seus negocis.

Una nit, en Cole descobreix la Kyra Collins, una nena fantasma, vomitant. Ell descobreix qui és i va amb Malcolm a la recepció del funeral a casa seva. A la seva habitació, la Kyra li dóna a Cole una cinta de vídeo que ell lliura al seu pare. La cinta revela que la madrastra de la Kyra va enverinar el seu menjar, alertant el seu pare de la realitat de la seva mort i salvant la seva germana petita de la mateixa sort.

Ara que Cole està millorant socialment i personalment, prova i se li dóna un paper principal a l'obra de l'escola. Està entrenat per un director fantasma i fa una actuació magistral amb Malcolm mirant. Abans de marxar, en Cole suggereix que en Malcolm intenti parlar amb l'Anna mentre ella està adormida per assegurar-se que la pugui entendre millor. Mentre està atrapat al trànsit, Cole li diu a Lynn el seu secret. Quan ella no se'l creu, li diu que la seva difunta àvia el visita i li descriu detalls de la infantesa de la seva mare que ell no hauria pogut conèixer. Sorpresa, Lynn finalment accepta que el seu fill té una habilitat especial.

En Malcolm torna a casa per trobar el vídeo del seu casament reproduint i l'Anna parlant mentre dorm, preguntant-li a Malcolm per què la va deixar. De sobte, ella deixa caure el seu anell de noces i ell s'adona que no està al seu dit. Recordant el que en Cole li va dir sobre els morts que només veien el que volen veure, Malcolm localitza la seva ferida per arma de foc i s'adona que no va sobreviure al ser disparat per Vincent i que ha estat mort tot el temps mentre treballava amb Cole. Malcolm ràpidament accepta el fet que ell és un fantasma i li diu a l'Anna que mai va ser segon per res i que l'estima. La cara de l'Anna es relaxa, indicant que ara està en pau i que pot seguir endavant. El negoci d'en Malcolm amb l'Anna i el Cole s'ha acabat i el seu esperit s'allunya en un llampec de llum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada