Bloc personal,

divendres, 2 d’agost del 2024

Poltergeist III (1988)

[1245]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Gary Sherman
Guió: Gary Sherman, Brian Taggert (personatges: Steven Spielberg)
Música: Joe Renzetti
Producció: Metro-Goldwyn-Mayer
Distribució: MGM/UA Communications Co. (EE.UU.), United International Pictures (internacional)
Actors: Tom Skerritt, Nancy Allen, Heather O'Rourke
Estrena: 10/06/88
Títol original: Poltergeist III

[ Terror, thriller ] 1 h. 31 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (4,7) (21K):
“La Carol Anne s'allotja amb la seva tia en un edifici de gran alçada, on les forces sobrenaturals que la persegueixen tornen.”

Crítica

Espantonsament dolenta, la pitjor de totes, però amb el morbo afegit de saber que, en l’estrena de la pel·lícula, la nena protagonista havia mort mesos abans en la vida real…

Seguint la franquícia, malgrat la mala puntuació i valoració general…

D’entrada diria que aquesta no l’havia vist, però tinc algun record puntual d’alguna escena i això vol dir que sí la vaig arribar a veure. No tinc tan clar si al cinema o a la televisió.

Si en la segona part es desfan de la filla gran de la família, la Dana, en aquesta es desfan directament de tots excepte la Carole Anne, únic enllaç amb la franquícia. No és només que se’n desfacin per motius de guió, és que ni tan sols ho intenten justificar. En algun moment parla dels pares i del Robbie, però ni mencionar la Dana tampoc.

Torna a aparèixer el personatge malvat de la segona part, el reverend Kane, que havia estat més que finiquitat, però utilitzen ninos i maquillatge aterrador i un altre actor, el Nathan Davis. El Julian Beck, el reverend Kane original, va morir just acabada de filmar la segona part el 1985 (es va estrenar el 1986). Recordo que en l’època es parlava de la maledicció d’una pel·lícula de terror on molts dels seus protagonistes acabaven morint; doncs era aquesta.

L’actriu protagonista, en aquesta sembla que sí actua una mica millor –tampoc gaire, no et pensis–, però en la gravació tenia onze anys i les galtes infladíssimes pels corticoides que, per altra banda, és molt baixeta per tenir ja onze anys –o m’ho sembla a mi– i massa infantilitzada amb la repetició del pentinat original i el vestuari que sempre és un pijama… Recordar que es va morir amb dotze anys, quan la pel·lícula encara no havia estat estrenada.

La Heather O'Rourke, en la primera tenia cinc anys tot i que en l’estrena ja en tenia sis (set a final d’any); en la segona, suposadament un any després dels fets de la primera, sis anys, però realment en tenia nou (deu durant l’estrena); en la tercera tenia realment onze anys, però no va arribar a veure la pel·lícula estrenada, doncs es va morir amb dotze anys d’una aturada cardiorespiratòria produïda per una malaltia congènita no detectada i una complicació amb la ingesta d’aigua infectada (estenosi congènita de l'intestí complicada per un xoc sèptic).




Resum (amb espòilers)

La família Freeling ha enviat Carol Anne lluny de la seva Califòrnia natal per viure amb la germana rica de Diane, Pat, i el seu marit Bruce Gardner, a Chicago. A Carol Anne se li ha dit que viu amb la seva tieta i el seu oncle temporalment per assistir a una escola única per a nens dotats amb problemes emocionals, tot i que Pat creu que és perquè Steven i Diane només volien que Carol Anne fora de casa seva. Pat i Bruce desconeixen els esdeveniments que la família Freeling havia patit a les dues pel·lícules anteriors, només noten que Steven estava involucrat en un mal acord de terres. Juntament amb Donna, la filla de Bruce del seu anterior matrimoni, viuen al John Hancock Center del qual Bruce és el gerent.

La seva professora/psiquiatra, la doctora Seaton, ha fet que Carol Anne discuteixi les seves experiències, que creu que està delirant. La discussió constant permet al mal esperit del reverend Henry Kane localitzar Carol Anne i portar-lo de tornada del llimb que va ser enviat durant la seva trobada anterior amb ella. Kane drena la gran pujada de calor i comença a aparèixer als miralls. No creient en els fantasmes, el Dr. Seaton ha arribat a la conclusió que Carol Anne és un nen manipulador amb la capacitat de realitzar hipnosis massiva, fent creure a la gent que van ser atacats per fantasmes. A més, durant aquest període, Tangina Barrons s'adona que Kane ha trobat Carol Anne i viatja a través del país per protegir-la.

Aquella nit, Kane pren possessió dels reflexos als miralls, fent que els reflexos de les persones actuïn independentment dels seus homòlegs físics. Quan Carol Anne es queda sola aquella nit, Kane intenta utilitzar els miralls de la seva habitació per capturar-la, però escapa amb l'ajuda de Tangina, que telepàticament li diu a Carol Anne que trenqui el mirall. La Donna i el xicot Scott s'introdueixen furtivament a l'oficina de seguretat mentre el guàrdia està fora, amb la intenció d'assegurar-se que només vegi una cinta de vídeo de la piscina i no vegi la piscina mentre els seus amics hi són. En un dels monitors, veuen una Carol Anne espantada corrent per l'aparcament del gratacel i van a rescatar-la. No obstant això, abans que puguin, els tres són portats a l'altre costat a través d'un bassal per Kane i la seva gent. En aquest moment Tangina i el Dr. Seaton es troben a la gran alçada, juntament amb Pat i Bruce. El doctor Seaton assumeix tossudament que Carol Anne ho ha posat en escena tot, mentre que Tangina intenta recuperar-la.

Aparentment, Scott és alliberat de l'altre costat a través de la piscina (que sembla congelada, al principi) i és portat a casa seva amb els seus pares. Tangina és assassinada per Kane disfressat de Carol Anne; i Donna més tard reapareix en esclatar del cadàver de Tangina. Mentre el doctor Seaton intenta calmar la Donna, Bruce veu el reflex de Carol Anne al mirall i la persegueix mentre Pat la segueix. El doctor Seaton no es queda enrere, i creu veure Carol Anne a l'ascensor. Després que el Dr. Seaton s'acosti a les portes de l'ascensor, Donna apareix darrere d'ell i l'empeny fins a la mort per l'eix de l'ascensor buit. En aquest punt es revela que el que va tornar no va ser Donna, sinó un fantasma sota el control de Kane, que després s'esvaeix de nou al mirall amb un impostor fantasma de Scott al seu costat.

Fins i tot a la mort, Tangina és més poderosa del que Kane espera. Torna el temps suficient per donar a Pat i Bruce el seu collaret i un important consell. Pat i Bruce lluiten per trobar Carol Anne, però Bruce és capturat i finalment Pat es veu obligada a demostrar el seu amor per Carol Anne en un enfrontament final contra Kane. Tangina apareix aleshores i aconsegueix convèncer en Kane perquè vagi a la llum amb ella. Donna, Bruce i Carol Anne són retornats a Pat (a excepció de Scott), deixant l'altre costat. Al final, un llamp brilla sobre l'edifici i s'escolta el riure malvat d'en Kane, donant a entendre que en Kane potser no s'ha anat definitivament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada