Bloc personal,

dimecres, 31 de juliol del 2024

Poltergeist (1982)

[1243]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tobe Hooper
Guió: Steven Spielberg, Michael Grais, Mark Victor (història: Steven Spielberg)
Música: Jerry Goldsmith
Producció: Metro-Goldwyn-Mayer, SLM Production Group, Mist Entertainment, Amblin Productions
Distribució: MGM/UA Entertainment Co.
Actors: JoBeth Williams, Craig T. Nelson, Beatrice Straight
Estrena: 04/06/82
Títol original: Poltergeist

[ Terror, thriller ] 1 h. 54 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,3) (181K):
“La casa d'una família està embruixada per una gran quantitat de fantasmes demoníacs.”

Crítica

“Ja són aquí…”

Una altra, de tantes altres, que no tenia pas anotada. Donava per fet que estava dirigida per l’Spielberg i acabo de descobrir que “només” és el creador de la història (i franquícia) a més de productor.

Sembla que el pas del temps ha fet baixar notablement l’apreciació global de la pel·lícula i ara tot just rebassa el 7/10.




Resum (amb espòilers)

L’Steven i la Diane Freeling viuen a la urbanització de Cuesta Verde a Califòrnia. L’Steven és un agent immobiliari d'èxit i la Diane té cura dels seus tres fills: la Dana, de 16 anys, el Robbie, de 8, i la Carol Anne, de 5. A última hora de la nit, la Carol Anne conversa inexplicablement amb el televisor de la família mentre mostra estàtica posterior a la finalització de la transmissió televisiva. La nit següent, torna a fixar-se en la televisió, i una mà blanca fantasmal emergeix de la pantalla, seguida d'un violent terratrèmol. Mentre la família es desperta pel terratrèmol, la Carol Anne entona estranyament: "ja són aquí".

El dia següent està ple d'esdeveniments estranys: un got de llet es trenca espontàniament, els coberts es dobleguen i els mobles es mouen sols. Aquests fenòmens inicialment semblen benignes, però aviat es tornen sinistres. Durant una forta tempesta, sembla que l'arbre retorçat del pati del darrere cobra vida. Una gran extremitat xoca per la finestra de l'habitació dels nens, agafa el Robbie, el treu fora sota la pluja torrencial i intenta devorar-lo. Mentre la família surt corrents a rescatar el Robbie, la Carol Anne és arrossegada a un portal dins de l'armari. Després de salvar al Robbie de l'arbre, que és absorbit per un tornado, la família busca frenèticament la Carol Anne, només perquè la seva veu cridés des de la televisió.

La parapsicòloga Martha Lesh arriba amb els membres de l'equip Ryan i Marty per investigar. Determinen que hi ha una intrusió poltergeist que implica diversos fantasmes. Mentrestant, l’Steven s'assabenta a travès del seu cap Lewis Teague que el desenvolupament de Cuesta Verde es va construir en un antic cementiri i les tombes es van traslladar a un lloc proper.

La Dana i el Robbie són enviats fora per seguretat, mentre que la dra. Lesh truca a la Tangina Barrons, una médium espiritual. La Tangina determina que els esperits es troben en una "esfera de consciència" diferent i no estan en repòs. Se senten atrets per la força vital de la Carol Anne. La Tangina també detecta una presència fosca que anomena la "bèstia" (el “dimoni” en la traducció dels subtítols), que està frenant la Carol Anne i manipulant la seva força vital per evitar que els altres esperits s'encreuin.

L'entrada a l'altra dimensió es troba a l'armari de l'habitació dels nens i surt pel sostre de la sala d'estar. La Diane, assegurada per una corda, passa pel portal, guiada per una altra corda prèviament enfilada pels dos portals. La Diane recupera la Carol Anne i cauen pel sostre fins al terra de la sala d'estar, coberts d'ectoplasma. Mentre es recuperen del calvari, la Tangina proclama que la casa està "neta".

Poc després, la família Freeling gairebé ha acabat de fer les maletes per marxar de casa. Abans que la família marxi, l’Steven va a la seva oficina mentre la Dana té una cita, deixant la Diane a casa amb el Robbie i la Carol Anne. La "bèstia" embosca a la Diane i als nens, amb l'objectiu d'un segon intent de segrest. La força invisible condueix a la Diane al pati del darrere sota la pluja torrencial, on s'ensopega amb l'excavació de la piscina inundada. Els cadàvers esquelètics i els taüts suren al seu voltant al forat de fang. La Diane s'arrossegueix i torna precipitadament a la casa. Ella rescata els nens, i s'escapa cap a l'exterior a mesura que surten més taüts i cossos del terra.

L’Steven, acompanyat del Teague, arriba a casa amb el caos i s'adona que només es van traslladar les làpides; la urbanització es va construir sobre les tombes abandonades. Els Freeling salten al seu cotxe i recullen la Dana just quan torna a casa. Fugen de Cuesta Verde mentre la casa implosiona al portal mentre el Teague i els veïns atordits els miren. La família es registra a una habitació d'un motel Holiday Inn, on l'Steven treu el televisor de l’habitació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada